LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Απριλίου 2023 08:22

ΑΑΔΕ: Επιστροφές φόρου... “εξπρές”

Ρεκόρ επιστροφών φόρου το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη δύο εβδομαδιαίες πληρωμές.

Χρήματα - Λεφτά
Το είπε και το έκανε η ΑΑΔΕ και ήδη οι πρώτοι των πρώτων στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων με πιστωτικό εκκαθαριστικό πήραν τα λεφτά των επιστροφών τους.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ρεκόρ όλων των εποχών στις επιστροφές φόρων το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνώντας τα 1,7 δισ. ευρώ, σημάδι ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η εφορία στους συνεπείς φορολογούμενους.

Στις αρχές Απριλίου, λίγο μετά την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως οι φόροι εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε μία εβδομάδα από την ώρα υποβολής της δήλωσης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη δύο εβδομαδιαίες πληρωμές. Από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν 23.659 πιστωτικά σημειώματα. Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό (76,86%) ή συνολικά 18.184 φορολογούμενοι έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. Και το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το νέο πλάνο επιστροφών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Οι επιστροφές φόρου το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 1,721 δισ. ευρώ, ρεκόρ όλων των εποχών, με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για 1,354 δισ. ευρώ.

Το «γκάζι» στις επιστροφές αφορά κυρίως τον ΦΠΑ, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να φανεί νέα αύξηση στην ταχύτητα των επιστρεφόμενων φόρων καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Πηγή: euro2day.gr 

Ειδήσεις σήμερα: 

“Qatar Gate” - Εύα Καϊλή: Η αποφυλάκιση με “βραχιολάκι” και το παρασκήνιο

Πάσχα - Εορταστικό ωράριο: πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αντετοκούνμπο: το 2020 σκέφτηκα να σταματήσω το μπάσκετ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση17:00Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 16:48Τουρκία κατά Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο16:35Εμπρησμοί: Ο Κικίλιας ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την εφαρμογή του νέου νόμου16:22Κορονοϊός - Γρίπη: Ο απολογισμός της προηγουμένης εβδομάδας16:09Μεταναστευτικό: Νέα διάσωση στη Γαύδο15:55Μιχαλολιάκος: Ποιο το σκεπτικό της αποφυλάκισης15:41Βαρβάκειος - Κασσελάκης: Η χώρα πρέπει να μπει σε τάξη (εικόνες)15:27Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας15:14Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα15:00Eurovision 2024: Εντυπωσιακή και στη δεύτερη πρόβα η Μαρίνα Σάττι (εικόνες)14:46Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 14:34Ο Μητσοτάκης στην αγορά του Αμαρουσίου14:20Ηράκλειο - Καταγγελία: Νονός βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του14:07Αλβανία: Ζευγάρι Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο13:53Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση τους13:40“Σπερχειός”: βρέθηκε το ναυάγιο που έγινε “υγρός τάφος” δεκάδων ανθρώπων (εικόνες)13:26ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο13:13Κιλκίς: Απείλησε με τσεκούρι τους γονείς του και αστυνομικούς (εικόνες)12:58Μάτι: Η δικαστική απόφαση συνεχίζει να προκαλεί κόντρες12:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο