LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2023 19:43 | Ανανέωση: 10 Απριλίου 2023 19:54

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς

Να λυθούν οι διαφορές Τουρκίας - Ελλάδας στο θετικό κλίμα που υπάρχει, πρότεινε  ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε "ατύχημα".

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑ - ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να λυθούν όλα ως πακέτο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Α Χαμπέρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά που είναι αδιευκρίνιστο καθεστώς. Υπάρχουν οι παραβιάσεις, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, έχουν απαιτήσεις για πάνω από έξι ναυτικά μίλια, για 10 μίλια». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «κατά καιρούς, γίνεται λόγος για αύξηση των χωρικών υδάτων από έξι μίλια σε 12 μίλια. Όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Τώρα, σε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να διαπραγματευτούμε και να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Θα το λύσουμε με διαπραγμάτευση; Ξεκινάμε ένα ένα; Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο να λυθούν όλα ως πακέτο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «μπορεί, Θεός φυλάξοι, να συμβεί ένα ατύχημα». «Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε». Πρόσθεσε ότι «αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».

Για την Αίγυπτο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν μαζί με τον ομόλογό του Σούκρι για το διορισμό πρεσβευτών και έχουν καθορίσει τα ονόματα. «Μπορούμε να το ανακοινώσουμε και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή αυτή την εβδομάδα. Θεού θέλοντος, οι συνεργάτες μας εργάζονται πάνω σε αυτό, ίσως θα κάνουμε μια ανακοίνωση την Τετάρτη, δηλαδή δύο ημέρες αργότερα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν οι 2 ηγέτες αυτή τη στιγμή. Πριν από τις εκλογές».

Για τα F16, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη στην Άγκυρα, έχει εργαστεί σκληρά όσον αφορά το Κογκρέσο τελευταία. Ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Από την αρχή λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε με όρους. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στο Κογκρέσο».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Χθες ο κ. Δένδιας μίλησε για «εξαιρετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προτείνοντας μάλιστα αλλαγή του πλαισίου των διερευνητικών επαφών για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Όμως, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες θέτει ξανά ζήτημα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και επιζητεί μία διαπραγμάτευση «πακέτο» για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «για όλα τα θέματα», αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται στο «βλέποντας και κάνοντας». Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακή ευκαιρία ή ως προεκλογικό τέχνασμα. Απαιτούν σοβαρότητα, εθνική στρατηγική και μακροχρόνιο σχεδιασμό».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρόςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο