LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2023 17:26

Ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο: Αναβίωσαν οι 120 και 72 δόσεις

Οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ. Ποιους αφορά και πώς γίνεται η ένταξη, βήμα- βήμα.

χρήματα - λεφτά

Ενεργοποιείται την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, η αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid-19.

Παράλληλα, απο τη Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του:

Α) Για την αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων της περιόδου covid:

  • Aπο την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και η ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου covid.
  • Αφορά όσους, έως 1η Φεβρουαρίου 2023, είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) και του ν. 4756/2020 (COVID έως 72 δόσεις). Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις, δεν μπορούν να ενταχθούν τώρα.
  • Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις, απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2023.
  • Για την ενεργοποίησή τους, απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.
  • Επιπλέον προϋπόθεση, προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις, είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Βήμα-βήμα η διαδικασία αναβίωσης

Ο οφειλέτης:

1. Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy, ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».

Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται, μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.

2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.

3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης με χρήση ταυτότητας οφειλέτη ή κωδικό πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης covid.

Προσοχή: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, μέσω τράπεζας (RF), που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.

Β) Για τη νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις:

  • Αφορά οφειλές περιόδου από Σεπτέμβριο 2021 έως και Δεκέμβριο 2022.
  • Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ.
  • Απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έως την 31η Ιουλίου 2023.

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά:

  • Όσους οφειλέτες, εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτεμβρίου 2021-Δεκεμβρίου 2022, είχαν και προηγούμενες, τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021
  • Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως 72 δόσεις.
  • Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως 72 δόσεις του νέου νόμου.
  •  Όσους είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022) και την τηρούσαν έως την 01η/02/2023.

Επισημαίνεται ότι, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου.

Βήμα-βήμα η διαδικασία της ρύθμισης

Ο οφειλέτης:

1. Επιλέγει «ρύθμιση οφειλών» από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ.

2. Εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

3. Επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)».

4. Επιλέγει τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρεί το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης.

5. Υποβάλλει το αίτημα ρύθμισης οφειλών.

6. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, με χρήση της ταυτότητας οφειλέτη.

7. Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για τον λόγο αυτό, ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)» και, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή, στη συνέχεια, επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 παράλληλη πάγια 4152/13».

Με το νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρυθμίσεων, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του e-ΕΦΚΑ πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, που τέθηκαν εκτός ρύθμισης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ (έως 31/12/2022).

Ειδήσεις σήμερα:

Ραγκούσης: Μηνύσεις για την επίθεση στην Πάρο

Επιχείρηση “Μαρίτα”: Η εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα

Πετράλωνα: επίθεση με πέτρες σε αστυνομικούς έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Άρης Μουγκοπέτρος συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου τουΣήμερα 20:59 | Ειδήσεις

Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι η μήνυση που υπέβαλλε η γυναίκα του, για ενδοοικογενειακή απειλή, είναι προσχηματική. Τι καταγγέλει ο ίδιος.

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε υποκατάστημα τράπεζαςΣήμερα 20:40 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχει αναλάβει το ελληνικό FBI.

Το «θαύμα των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη - Δώρο ζωής από 57χρονοΣήμερα 21:41 | Ειδήσεις

Η Διοίκηση του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια του δότη για την ύψιστη πράξη προσφοράς.

Βραζιλία: 2χρονη έπεσε σε ποτάμι και την κατασπάραξαν πιράνχαςΣήμερα 17:11 | Ειδήσεις

Το κοριτσάκι ξέφυγε από την προσοχή των γονιών της και έπεσε στο ποτάμι, μέσα από μια τρύπα σε πλωτή κατασκευή. Πέντε λεπτά αργότερα είχαν τελειώσει όλα…

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλάνδρι: Διανομέας σκοτώθηκε σε τροχαίο το βράδυ των Χριστουγέννων22:48Ο «πόλεμος»...γιγάντων για τον Καρέτσα 22:33Από το γιορτινό κλίμα στην καθημερινότητα χωρίς σοκ22:17Το «θαύμα των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη - Δώρο ζωής από 57χρονο22:02Σουηδία: Αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό που είχε επιτεθεί σε ενοίκους σπιτιού21:48Κρήτη: Απόπειρα κλοπής ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο - Συνελήφθη 22χρονος21:34Ο Άρης Μουγκοπέτρος συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου του 21:20Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε υποκατάστημα τράπεζας21:05Ηράκλειο: Τραυματισμός εξαιτίας λακκούβας20:51Βραζιλία: 2χρονη έπεσε σε ποτάμι και την κατασπάραξαν πιράνχας20:36ANT1 Sports: Διακοπές... και μεταγραφικά σενάρια στο ποδόσφαιρο20:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:08Θεσσαλονίκη: 70χρονη έπεσε θύμα απάτης - Παρέδωσε κοσμήματα και λίρες αξίας 100.000 ευρώ19:54Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά - Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου τους19:40Αγρίνιο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σοφίτα19:26Θεσσαλονίκη – Αλκοτέστ: Πέντε συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο19:12Φενέρμπαχτσε: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρόεδρος της Τουρκικής ομάδας18:58Άνδρας πέθανε σε οικογενειακό τραπέζι - Πνίγηκε από πανετόνε18:44Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο 18:30Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οδηγίες για προστασία της υγείας μας 18:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο