LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2023 07:29

Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια

Την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Βουλγαρία - εκλογές

Για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια —ρεκόρ στην ΕΕ—, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, στα όρια της υπομονής τους, καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο και τον διχασμό όσον αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες διεξήχθησαν πριν από μόλις έξι μήνες.

Ο ελπίδες που γέννησε το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια πολύ μακρινές στη χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως δυο φιλοδυτικές παρατάξεις θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, 42 ετών, φέρονται να συγκεντρώνουν περί το 25-26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μετά την πτώση του κ. Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, δεν έχει αναδειχθεί κάποιο κόμμα ικανό να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό ή κάποια σταθερή συμμαχία και οι προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο οικονομικός μαρασμός που επέτειναν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ο διχασμός σε μια χώρα ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, που διχάζεται για τη βοήθεια στο Κίεβο, επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου θα ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα, όμως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται προτού περάσουν ως και τέσσερις ημέρες.

Η αγωνία αρκετών Βουλγάρων είναι ότι από τις σημερινές κάλπες θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και άρα το πολιτικό αδιέξοδο θα αναπαραχθεί, την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ασπρόπυργος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω... πυρομαχικών

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Live σε ΑΝΤ1 και ANT1+

Καιρός: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφηΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Μια εκ των αερομαχιών, οδήγησε σε εμπλοκή τουρκικού μαχητικού, που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς τα τουρκικά παράλια.

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)Σήμερα 19:56 | Ειδήσεις

Η κλούβα της αστυνομίας βρισκόταν στο σημείο για τα μπλόκα των αγροτών. Το ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς.

Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την ΚυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν στον ΑΝΤ1 οτι η ευθύνη βρίσκεται στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αργησε με την επεξεργασία του αρχείου.

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφοςΣήμερα 19:39 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι «έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο22:19Ελληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη22:05Παναθηναϊκός: "Μέσα" για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, Τουμπά – Πρόλαβε τη θλάση ο Πάντοβιτς21:51Υπόθεση "Πελικό" στη Γερμανία: Ένοχος άνδρας που νάρκωνε και κατέγραφε τον βιασμό της συζύγου του21:37Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο στην Ουκρανία21:23Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS21:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:55Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την Κυβέρνηση20:41Ant1 Sports: Μεθυσμένη… πολιτεία η Νέα Φιλαδέλφεια20:27Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)20:13Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος20:03Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: η ιστορία του και τα έθιμα στην Ελλάδα19:53Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Μπέβερλι 19:40Πάτρα: Νταλίκα έπεσε πάνω σε φορτηγάκι και το διέλυσε (εικόνες)19:26Κερατσίνι: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας απέτρεψε κλοπή μηχανών από ανήλικους19:12ΥΠΑΑΤ: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων18:58Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Θεοφανίων: Οι τελετουργίες, τα έθιμα και οι συμβολισμοί18:44Πιερρακάκης: Η πρώτη του συνεδρίαση της G7 ως πρόεδρος του Eurogroup18:31"Αποκαλύψεις": Η εξώδικη απάντηση του επιχειρηματία στον Γιώργο Μαζωνάκη18:17Λάρισα: Γυναίκα ξεψύχησε κάτω από τις ρόδες φορτηγού (εικόνες)18:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο