LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2023 07:29

Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια

Την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Βουλγαρία - εκλογές

Για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια —ρεκόρ στην ΕΕ—, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, στα όρια της υπομονής τους, καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο και τον διχασμό όσον αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες διεξήχθησαν πριν από μόλις έξι μήνες.

Ο ελπίδες που γέννησε το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια πολύ μακρινές στη χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως δυο φιλοδυτικές παρατάξεις θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, 42 ετών, φέρονται να συγκεντρώνουν περί το 25-26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μετά την πτώση του κ. Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, δεν έχει αναδειχθεί κάποιο κόμμα ικανό να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό ή κάποια σταθερή συμμαχία και οι προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο οικονομικός μαρασμός που επέτειναν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ο διχασμός σε μια χώρα ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, που διχάζεται για τη βοήθεια στο Κίεβο, επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου θα ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα, όμως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται προτού περάσουν ως και τέσσερις ημέρες.

Η αγωνία αρκετών Βουλγάρων είναι ότι από τις σημερινές κάλπες θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και άρα το πολιτικό αδιέξοδο θα αναπαραχθεί, την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ασπρόπυργος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω... πυρομαχικών

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Live σε ΑΝΤ1 και ANT1+

Καιρός: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονηΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Τα τρίδυμα από τον τρίτο όροφο παραμένουν προληπτικά στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου.

Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοιΣήμερα 13:44 | Ειδήσεις

Η Σύλβα - Καίτη Ακρίτα, πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πέθανε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης σε ηλικία 97 ετών. 

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλήΣήμερα 13:35 | Ειδήσεις

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζελένσκι: Η Ουάσινγκτον πρότεινε στο Κίεβο "γερές" εγγυήσεις ασφαλείας για μια περίοδο 15 ετών που μπορεί να παραταθεί16:1455χρονος υπέστη ανακοπή στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης – Έγκαιρη η επέμβαση του ΕΚΑΒ16:00Κοζάνη-Πέλλα: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης15:46Ιωάννινα: Δύο 15χρονες μεταφέρθηκαν στην Παιδιατρική μετά από κατανάλωση αλκοόλ15:31Αγρότες έκλεισαν επ’ αόριστον την Ιόνια Οδό στα διόδια Αγγελοκάστρου15:17Λαμία: Δίωρος καθολικός αποκλεισμός στο μπλόκο Μπράλου15:02Ναυάγιο στη Σάμο: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 4 αγνοούμενων μεταναστών14:50Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θα προσφέρει εορταστικά γεύματα στους άστεγους στο Θησείο14:36Φωτιά σε απορρίμματα κοντά στη Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης14:20Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοι14:06Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλή13:52Μάλγαρα - Μπλόκα: Ανέτρεψαν την απόφασή τους οι αγρότες που είχαν εξαγγείλει 24ωρο αποκλεισμό13:38Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο13:24Κρεμλίνο: Σύντομα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τράμπ13:10Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Αττικής Οδού, περιοχής Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος12:56Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι - Διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο12:42Η εικόνα στα αγροτικά μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας12:30Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο Ι.Χ. - Αναποδογύρισε το ένα όχημα (Εικόνες)12:16Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπή χαλκού και κατοχή όπλων12:02Ολυμπιακός: Εξετάζεται η περίπτωση του περιζήτητου Κέβιν Ροντρίγκες 11:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο