LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2023 07:29

Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για 5η φορά μέσα σε 2 χρόνια

Την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Βουλγαρία - εκλογές

Για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια —ρεκόρ στην ΕΕ—, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, στα όρια της υπομονής τους, καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο και τον διχασμό όσον αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες διεξήχθησαν πριν από μόλις έξι μήνες.

Ο ελπίδες που γέννησε το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια πολύ μακρινές στη χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως δυο φιλοδυτικές παρατάξεις θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, 42 ετών, φέρονται να συγκεντρώνουν περί το 25-26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μετά την πτώση του κ. Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, δεν έχει αναδειχθεί κάποιο κόμμα ικανό να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό ή κάποια σταθερή συμμαχία και οι προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο οικονομικός μαρασμός που επέτειναν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ο διχασμός σε μια χώρα ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, που διχάζεται για τη βοήθεια στο Κίεβο, επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου θα ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα, όμως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται προτού περάσουν ως και τέσσερις ημέρες.

Η αγωνία αρκετών Βουλγάρων είναι ότι από τις σημερινές κάλπες θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και άρα το πολιτικό αδιέξοδο θα αναπαραχθεί, την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ασπρόπυργος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω... πυρομαχικών

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Live σε ΑΝΤ1 και ANT1+

Καιρός: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορυδαλλός - Διπλή εκτέλεση: Ο “Ράμπο”, ο γαμπρός και το “συμβόλαιο” με τα δύο καλάσνικοφΣήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Πως έγινε το μαφιόζικο χτύπημα με τα δύο θύματα. Γνώριμος των Αρχών για εμπλοκή σε δολοφονία ήταν ο ένας νεκρός, συγγενής του ο άλλος που εκτελέστηκε σε γκαράζ.  


 

Σουφλί: Τούρκοι πυροβόλησαν και τραυμάτησαν νεαρό που πέρασε τα σύνοραΣήμερα 13:34 | Τοπικά Νέα

Τι υποστηρίζει ο νεαρός για τους πυροβολισμούς που δέχτηκε. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση

Νέα Μάκρη - 19χρονη έγκυος: “έφθασε ζωντανή στο Κέντρο Υγείας, δεν έσωσαν ούτε το έμβρυο” (βίντεο)Σήμερα 08:43 | Ειδήσεις

Τι είπαν στον ΑΝΤ1 συγγενείς της κοπέλας που καταγγέλλουν ότι έχασε την ζωή της λόγω της πολύωρης καθυστέρησης του ασθενοφόρου. Τι λέει ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ για τις ελλείψεις.

Βρέφος πέθανε στο αυτοκίνητο - Το ξέχασε ο πατέρας του και πήγε για δουλειάΣήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Ακόμη μια τραγωδία με θύμα ένα μικρό κοριτσάκι. Ο πατέρας του έπρεπε να το αφήσει στον παιδικό σταθμό πριν πάει για δουλειά, όμως....

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Πέθανε ξαφνικά 36χρονος - Ξεψύχησε έξω από το σπίτι του15:12Λάρισα: Νάρκες στην θάλασσα εντόπισε ψαράς (εικόνες) 14:58Ολυμπιακός: Χωρίς Σλούκα στον δεύτερο τελικό με τον Παναθηναϊκό14:44“GReco Islands”: Από ποιο νησί ξεκινά η στρατηγική πρωτοβουλία14:30Revenge porn: Μοίραζε φωτογραφίες της συντρόφου του με εσώρουχα!14:17“Ζήσε Αλλιώς”: η ατζέντα της Πέμπτης (βίντεο)14:03Σουφλί: Τούρκοι πυροβόλησαν και τραυμάτησαν νεαρό που πέρασε τα σύνορα13:50Λαϊκό Νοσοκομείο - Τσίπρας: Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ (εικόνες)13:36Κεφαλονιά: Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου (εικόνες)13:23Τροχαίο: νεκρός 29χρονος οδηγός μηχανής (εικόνες)13:09Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις της Πέμπτης και ο Ποσειδώνας (βίντεο)12:56TikTok - Μητσοτάκης: Η απάντηση για τον ΦΠΑ και το haul με… ολόσωμη φόρμα (βίντεο)12:42“Το Πρωινό”: “Ο Γιάννης Φλωρινιώτης θα φύγει σαν βασιλιάς με το κοστούμι που ήθελε” (βίντεο)12:28Γαλλία: Άνδρας μαχαίρωσε παιδιά σε παιδική χαρά (εικόνες)12:15Κορυδαλλός - Διπλή εκτέλεση: Ο “Ράμπο”, ο γαμπρός και το “συμβόλαιο” με τα δύο καλάσνικοφ12:01Κακοποίηση ζώων - Ζαχάρω: Πέταξαν κουτάβι σε κάδο απορριμμάτων (εικόνες)11:47Ενδοοικογενειακή βία: Αυτοκτόνησε στρατιωτικός μετά από καταγγελία της συζύγου του11:34“Άγιος Σάββας” - Μητσοτάκης: το ΕΣΥ λειτουργεί, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες (εικόνες)11:21Τουρκία: “Καυτό” Συμβούλιο Ασφαλείας και “ανησυχίες” για την Αλεξανδρούπολη11:07Βρέφος πέθανε στο αυτοκίνητο - Το ξέχασε ο πατέρας του και πήγε για δουλειά10:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο