LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2023 21:51

Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ξεθολώνει το σύμπαν

Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας

NASA - Σύμπαν - James Webb

Οι εικόνες που καταγράφουν τα επίγεια τηλεσκόπια φαίνονται θολές λόγω της ατμόσφαιρας της Γης και μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αφαιρεί τη θαμπάδα και παρέχει πιο ακριβείς εικόνες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».

Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας και αυτό το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Νορθουέστερν των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα. Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν επίγεια τηλεσκόπια. Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.

Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.

«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για τους αστρονόμους που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο, το λογισμικό ανοικτού κώδικα και οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο https://github.com/Lukeli0425/Galaxy-Deconv

Ειδήσεις σήμερα:

Πέραμα - Μητέρα 6χρονης: είδα το παιδί ξαπλωμένο και τον 43χρονο να το χαϊδεύει σεξουαλικά (βίντεο)

Πιστόριους – αίτημα αποφυλάκισης: Η απόφαση του δικαστηρίου

Πισπιρίγκου - Κούγιας: ο αναισθησιολόγος φταίει για την τετραπληγία της Τζωρτζίνας 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
'Ηττα του Τσιτσιπά από τον Σίνερ στο Six Kings Slam07:10Το Ισραήλ απειλεί πως θα ξαναρχίσει τον πόλεμο06:56Επαγγελματική νίκη για τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Βιλερμπάν 06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Οκτωβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Βουλή: Λιποθύμησε η Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης23:58Βόλος: Δωδεκάχρονος απείλησε συμμαθητή του με σουγιά για να τον ληστέψει23:43Εννιά εταιρείες στη «φάκα» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – Απάτες εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΕΦΚΑ23:28Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 35 τραυματίες από τις εκρήξεις στην Καμπούλ23:13Κιλκίς: Πυροβολισμοί έξω από ξενοδοχείο – Ένας νεκρός22:58Πύργος: Κτίριο κατέρρευσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα (εικόνες)22:43Βρετανία: Προσγειώθηκε εκτάκτως το αεροπλάνο του Πιτ Χέγκσεθ λόγω ρωγμής22:28Βόλος: Κλοπή τσάντας στο κέντρο της πόλης από άνδρα πάνω σε ποδήλατο22:13Γάζα: Αύριο ανοίγει η μεθοριακή διάβαση της Ράφα21:58Συλλήψεις για ομάδες στο διαδίκτυο που “κάρφωναν” τα αστυνομικά μπλόκα21:43Ισραήλ: Η Χαμάς θα παραδώσει δύο σορούς ομήρων απόψε21:28Κρήτη: Αγοραπωλησία αεροβόλου σε σχολείο 21:13Διπλό έγκλημα στη Φοινικούντα: Το παζλ που συνδέει τα πρόσωπα20:58Τέμπη: Διεκόπη για τις 30 Οκτωβρίου η δίκη για τα βίντεο20:43Αποκάλυψη ΑΝΤ1: "Στα συρτάρια" ο κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ20:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο