LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2023 11:22

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Γράφει η Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Γ' Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Γυναικολογικές εξετάσεις - ιατρός

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού στις γυναίκες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα) που εκδηλώνονται κατά κανόνα με εμπύρετο, ρίγος και άλγος στη οσφύ και λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα) που προκαλούν δυσουρικά ενοχλήματα (καύσο, τσούξιμο ή άλγος κατά την ούρηση), επιτακτική ούρηση, συχνουρία και αιματουρία, χωρίς ωστόσο πυρετό.

Ο όρος μη επιπλεγμένες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις αφορά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με φυσιολογικό ουροποιητικό σύστημα και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν συχνές κυστίτιδες. Χρησιμοποιούμε τον όρο υποτροπιάζουσες όταν παρατηρούνται περισσότερα από 3 επεισόδια στους προηγούμενους 12 μήνες ή περισσότερα από 2 επεισόδια στο τελευταίο 6μηνο. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για επιμονή ή ατελή θεραπεία μιας λοίμωξης αλλά για επαναλoίμωξη με διαφορετικό στέλεχος μικροβίου (κατά κανόνα διαφορετικά στελέχη κολοβακτηριδίου E. coli).

Ο όρος «υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις» δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην περίπτωση των ανδρών, καθώς έχουν διαφορετική ανατομία στο ουροποιογεννητικό σύστημα και εξ ορισμού κάθε ουρολοίμωξη θα πρέπει να θεωρείται επιπλεγμένη και να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης ως προς την αιτιολογία της. Επιπλέον, επιπλεγμένες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις παρουσιάζονται σε ασθενείς με υποκείμενες ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές του ουροποιητικού.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν οι παρακάτω παράγοντες κινδύνου υποτροπιάζουσων ουρολοιμώξεων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένο αίτιο.

  • Η συμπεριφορά και οι συνήθειες του ασθενούς (σεξουαλική συμπεριφορά, χρήση κολπικών διαφραγμάτων, σπερματοκτόνων κ.ά.).
  • Πιθανή γενετική προδιάθεση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων εάν στο άμεσο περιβάλλον υπήρχε ένα μέλος που έπασχε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
  • Η ατροφία κολπικού επιθηλίου λόγω ανεπάρκειας οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Μηχανικοί και λειτουργικοί παράγοντες που σχετίζονται με την κένωση της ουροδόχου κύστεως (ακράτεια ούρων, παρουσία κυστεοκήλης, υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση κ.ά.).

Θεραπεία

Η θεραπεία της κυστίτιδας σε ασθενείς που εμφανίζουν υποτροπές γίνεται με αντιμικροβιακή αγωγή βάσει αντιβιογράμματος. Τα συμπτώματα υποχωρούν κατά κανόνα άμεσα μετά τη λήψη αντιμικροβιακών. Είναι σημαντικό γι’ αυτή την απλή λοίμωξη, που σε ένα σημαντικό ποσοστό (46%) υποχωρεί αυτόματα και χωρίς ειδική θεραπεία, να χρησιμοποιήσουμε το αντιβιοτικό με το μικρότερο δυνατό φάσμα και να το χορηγήσουμε για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια, ώστε να μη διαταράξουμε τη μικροβιακή χλωρίδα. Θεραπεία εκλογής, εφόσον το αντιβιόγραμμα αναδείξει ευαισθησία, είναι η χορήγηση νιτροφουραντοϊνης για 5-7 ημέρες. Εναλλακτικά, προτιμάται η χορήγηση φωσφομυκίνης άπαξ.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση αντιμικροβιακών ευρέως φάσματος όπως αμοξυκιλλίνη-κλαβουλανικό και κινολονών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η παράταση της διάρκειας αγωγής σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, καθώς το φαινόμενο δεν αποδίδεται σε επιμονή της λοίμωξης αλλά σε επαναμόλυνση. Η χρήση αντιμικροβιακών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επιφέρει διαταραχή της χλωρίδας, προετοιμάζοντας έτσι το επόμενο επεισόδιο με περισσότερο ανθεκτικό στέλεχος μικροβίου.

Πρόληψη υποτροπών

Θα πρέπει να φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά (> 2 λίτρα ημερησίως) και να ουρείτε άμεσα όταν αισθάνεστε την επιθυμία. Θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο, ώστε να αδειάζει πλήρως η ουροδόχος κύστη κατά την ούρηση. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση σαπουνιού και τοπικών αντισηπτικών στην περιγεννητική περιοχή, καθώς διαταράσσει περαιτέρω τη μικροβιακή χλωρίδα.

Για την πρόληψη των υποτροπών μπορεί επιπλέον να δοθεί προφυλακτικά αντιμικροβιακή αγωγή (χημειοπροφύλαξη), δηλαδή μικρή δόση αντιβιοτικού κάθε βράδυ για 3 ή 6 μήνες. Αν τα επεισόδια παρουσιάζονται κατά κανόνα μετά από σεξουαλική επαφή, μπορεί η χορήγηση χημειοπροφύλαξης να γίνεται λίγο πριν ή μετά την επαφή.

HHG - ΠΑΤΡΟΖΟΥ
*Άρθρο της Ελένης Πατρόζου, Παθολόγου - Λοιμωξιολόγου, Διευθύντριας Γ' Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές - Μητσοτάκης: Ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από την πολιτικήΣήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Κάποιοι επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τόνισε από την Δράμα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Νέα Μάκρη - Θάνατος εγκύου: το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα (βίντεο)Σήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε ο θάνατος μιας 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την μη έγκαιρη διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Φρεαττύδα - απόπειρα βιασμού: ο νεαρός που έσωσε την κοπέλα στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 18:22 | Ειδήσεις

Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένα ζευγάρι στην παραλία της Φρεαττύδας στον Πειραιά. Τέσσερις νεαροί τους επιτέθηκαν και αποπειράθηκαν να βιάσουν την κοπέλα, ενώ επίθεση δέχτηκε και νεαρός που προσπάθησε να τη βοηθήσει.

Κλιματική Αλλαγή: Οι 5 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να “βυθιστούν” από πλημμύρεςΣήμερα 22:23 | Ειδήσεις

Η κλιματική αλλαγή "χτυπά" την Ελλάδα και οι ειδικοί εκπέμπουν SOS. Ποιες  περιοχές κινδυνεύν με "καταβύθιση".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Βουλευτής θήλασε το μωρό της στο κοινοβούλιο (εικόνες)23:59“GReco Islands”: Από ποιο νησί ξεκινά η στρατηγική πρωτοβουλία23:47Προϋπολογισμός 2024: Το σχέδιο της ΕΕ ύψους 189,3 δις23:35Ισπανία: μοίραζε ρεπό στους αστυνομικούς ανάλογα με τους μετανάστες που συλλάμβαναν23:24Κλιματική Αλλαγή: Οι 5 περιοχές στην Ελλάδα που κινδυνεύουν να “βυθιστούν” από πλημμύρες23:10Πάπας Φραγκίσκος: η υγεία του μετά το χειρουργείο22:55Ο Μέσι και επίσημα στο Μαϊαμι22:41Ελληνική ομογένεια στο Κογκρέσο: Όχι στα τουρκικά F-16 22:28Missing alert για 29χρονο - Χάθηκε με το αυτοκίνητό του 22:15Εκλογές - Μητσοτάκης: Ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από την πολιτική 22:01ΠΑΟΚ - Περιστέρι: “άλωσε” την Πυλαία η ομάδα του Σπανούλη21:47Κακοκαιρία - ΕΛΓΑ: προσλήψεις και πρωτοβουλίες για αποζημιώσεις21:33Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας με τραύμα από μαχαίρι βρέθηκε σε δώμα 21:19Εκλογές - Τσίπρας: ανάγκη να αντιστραφεί η πορεία απόκλισης της χώρας από την ΕΕ (εικόνες)21:05Γλυφάδα: “Εσπλανάδα”, η γέφυρα που θα ενώνει την πόλη με την παραλία (εικόνες)20:52Χαβάη: έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα (εικόνες)20:39Εκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο προεκλογικό σποτ (βίντεο)20:25Φρεαττύδα - απόπειρα βιασμού: ο νεαρός που έσωσε την κοπέλα στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:10Χριστίνα Σούζη: σοβαρό τροχαίο για τη μετεωρολόγο (βίντεο)19:56Νέα Μάκρη - Θάνατος εγκύου: το χρονικό και τα αναπάντητα ερωτήματα (βίντεο)19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο