LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2023 10:45

Σύγκρουση αεροπλάνων: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας

Σαν σήμερα, σατανικές συμπτώσεις και μοιραία λάθη οδήγησαν στο πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα του κόσμου.

αεροδρόμιο Λος Ροντέος - Τενερίφη - αεροπορικό δυστύχημα - σύγκρουση αεροπλάνων

Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας συνέβη στις 27 Μαρτίου του 1977 στην Τενερίφη της Ισπανίας, όταν δύο γιγαντιαία Μπόινγκ 747 συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 583 άνθρωποι. Η αεροπορική τραγωδία της Τενερίφης, που συντάραξε τον κόσμο, ήταν στην ουσία ένα τροχαίο δυστύχημα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στη 1:15 μ.μ. της 27ης Μαρτίου 1977, με την έκρηξη μιας βόμβας στο αεροδρόμιο του Γκραν Κανάριας, του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων, που βρίσκονται στ' ανοιχτά της βορειοδυτικής Αφρικής, ανήκουν στην Ισπανία και αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Την είχαν τοποθετήσει μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης «Ένοπλες Ομάδες των (ιθαγενών) Γουάντσε» (Fuerzas Armadas Guanches) και η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενός ατόμου.

Οι αρχές διέκοψαν αμέσως τη λειτουργία του αεροδρομίου και διοχέτευσαν την εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο «Λος Ροντέος» του γειτονικού νησιού της Τενερίφης. Σύντομα, παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο από τα σταθμευμένα αεροπλάνα, προκαλώντας “πονοκεφάλους” στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μία μεγάλης έκτασης πυκνή ομίχλη κάλυψε κάθε σπιθαμή του αεροδρομίου.

Ανάμεσα στα πολλά παρκαρισμένα αεροπλάνα ήταν και τα δύο μοιραία Μπόινγκ 747. Το ένα ανήκε στην αμερικανική εταιρεία Pan-Am (δεν υπάρχει σήμερα) και εκτελούσε την πτήση 1736 «Λος Άντζελες - Νέα Υόρκη - Γκραν Κανάρια» με 380 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα και το άλλο στην ολλανδική KLM. Εκτελούσε την πτήση 4085 «Άμστερνταμ - Γκραν Κανάρια» με 234 επιβάτες και 14μελές πλήρωμα.

Όταν γύρω στις 5 το απόγευμα άνοιξε το αεροδρόμιο της Γκραν Κανάρια, ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Τενερίφης άρχισε να δίνει εντολές για τη σταδιακή αναχώρηση των αεροσκαφών. Η ομίχλη, όμως, παρέμεινε πυκνή και η ορατότητα στο διάδρομο αρκετά χαμηλή. Ελλείψει επίγειου ραντάρ, η επικοινωνία μεταξύ πύργου ελέγχου και αεροσκαφών γινόταν δια ασυρμάτου. Μία σειρά παρανοήσεων έφεραν τα δύο Μπόινγκ αντιμέτωπα στο διάδρομο απογείωσης.

Το αεροσκάφος της KLM άρχισε να τροχοδρομεί και να ανεβάζει ταχύτητα, προκειμένου να απογειωθεί. O πιλότος του αεροπλάνου της Pan-Am, που ήταν σταματημένο μέσα στον διάδρομο, προσπάθησε να το μετακινήσει, αλλά ήταν αργά. Τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν με σφοδρότητα κι έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Από το Μπόινγκ της KLM κανείς δεν επέζησε, ενώ από το αμερικανικό αεροσκάφος σκοτώθηκαν 258 από τους επιβαίνοντες, 61 τραυματίστηκαν και μόλις 61 διασώθηκαν. Για πολλές μέρες το πολύνεκρο δυστύχημα της Τενερίφης απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του κόσμου και ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στην αεροπορική κοινότητα για πολλούς μήνες.

Τις έρευνες για τη διαλεύκανση του δυστυχήματος ανέλαβε η Ισπανική Πολιτική Αεροπορία, με τη συνδρομή Αμερικανών και Ολλανδών εμπειρογνωμόνων. Η πολύμηνη έρευνα έδειξε ότι ο πιλότος του Μπόινγκ της KLM απογειώθηκε χωρίς την έγκριση του πύργου ελέγχου, παρανοώντας τις εντολές του. Στην αρχή οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο στον πύργο ελέγχου, αλλά στο τέλος η KLM ανέλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη και αποζημίωσε τους συγγενείς των θυμάτων.

Η αεροπορική τραγωδία της Τενερίφης είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη μιας σειράς μέτρων από τον ICAO για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Τα πιο σημαντικά ήταν η καθιέρωση τυποποιημένης φρασεολογίας μεταξύ πύργου ελέγχου και κυβερνήτη του αεροσκάφους, ώστε να αποφεύγονται οι όποιες παρανοήσεις και η άμβλυνση της παντοκρατορίας του κυβερνήτη στο αεροσκάφος. Τα μέλη του πληρώματος ενθαρρύνονται να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους προς τον κυβερνήτη, όσον αφορά θέματα ασφάλειας της πτήσης και αυτός οφείλει να παίρνει τις όποιες αποφάσεις, αφού λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις των υφισταμένων του.

Πηγή: www.sansimera.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη

Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη Σύνοδο ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη - Αγρότες: Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στα Μάλγαρα μέχρι την ΤρίτηΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Θα περνούν μόνο αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης και οχήματα, που κατευθύνονται στο δικαστήριο για τη δίκη του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Δεσμός”Χθες 20:16 | Ειδήσεις

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, από τις 6 το πρωί στον ΑΝΤ1, κάθε τηλεθεατής θα μπορεί να συνεισφέρει τον δικό του οβολό, για παιδιά που χρειάζονται την αγκαλιά όλων μας

Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για Νίκο Παππά: Είναι τσάμπα μάγκαςΧθες 20:50 | Ειδήσεις

Το σχόλιο του Γιώργου Παπαδάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το επεισόδιο με τον Νίκο Παππά και τον δημοσιογάφο Νίκο Γιαννόπουλο.

Συνελήφθησαν δύο τράπερ και οι συνεργοί τους για διακίνηση ναρκωτικών στην ΑττικήΧθες 21:10 | Ειδήσεις

Στην κατοχή τους βρέθηκε πάνω από 17 κιλά κάνναβης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μυθική ανατροπή για την ΑΕΚ και πρόκριση στους 16 του Conference League00:06Τζέιμι Λι Κέρτις: Η καριέρα μου πλησιάζει στο τέλος της…23:53ΑΕΚ - Κραϊόβα: Μείωσε το σκορ για την Ένωση ο Βίντα 1-223:40Παναθηναϊκούς – Χάποελ Τελ Αβίβ: Νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο για τους “πράσινους”23:34Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Άντονι Πράις23:21Θεσσαλονίκη - Αγρότες: Κλείνουν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού στα Μάλγαρα μέχρι την Τρίτη23:07Κρήτη: Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νότια του νησιού22:53ΑΕΚ: 0-1 η Κραϊοβα με γκολ του Μπαϊαράμ22:39Missing alert για την εξαφάνιση 14χρονης22:25Ο Νίκος Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για την επίθεση που δέχθηκε από τον Ν. Παππά - Είναι προσβλητικός22:11FIFA: Η Ρωσία επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 4 χρόνια;21:57Συνελήφθησαν δύο τράπερ και οι συνεργοί τους για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική (βίντεο)21:44Χειροπέδες σε 48χρονο Έλληνα καταζητούμενο στη Γερμανία για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ21:30Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για Νίκο Παππά: Είναι τσάμπα μάγκας21:16Δανία: Δεχθήκαμε κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία21:02Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης η Ελλάδα - Συστάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Δεσμός”20:34Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων και τη μαστροπεία 20:20ANT1 Sports: Για το 2 στα 2 στη διαβολοβδομάδα ο Παναθηναϊκός κόντρα στην πρωτοπόρο Χάποελ20:06Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο