LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023 23:21

Φυματίωση - ΠΟΥ: Ανησυχητική αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη

Μετά από 2 δεκαετίες με πτωτική τάση, δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους το 2021, από την πνευμονική ασθένεια.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ' εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Ο αριθμός αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες - ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (...) στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πραικτορείο.

Εξάλλου αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία να ήταν το 2021 φυματίωση ανθεκτική στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.

Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Νεκρός πολύτεκνος πατέρας - Διαλύθηκε το κράνος του και σκοτώθηκε

Ηράκλειο: Οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό (εικόνες)

Αλλαγή ώρας: Γυρνάμε πίσω ή μπροστά τα ρολόγια μας;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Σύλληψη αλλοδαπού που είχε διαπράξει δεκάδες κλοπές μέσα σε λίγες μέρες12:20Καινοτόμα Μέθοδος Παραγωγής Φαρμακευτικών Πεπτιδίων με Μαγιά Μπύρας12:07FIFA Club World Cup 2025: Σάββατο 28 Ιουνίου και Κυριακή 29 Ιουνίου ζωντανά σε ANT1 & antenna.gr11:53Κύπρος: Υπόθεση ξεπλύματος και στις φυλακές11:39Θεσσαλονίκη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες11:22Μύκονος: Πλήγμα στα κυκλώματα που εμπορεύονται προϊόντα μαϊμού11:0828 Ιουνίου 1914: Η δολοφονία που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (εικόνες)10:51Βόλος : Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε 7χρονο αγόρι10:37Ιράν: Ασεβής και απαράδεκτη η τοποθέτηση Τραμπ για τον αγιατολάχ Χαμενεΐ10:20Λουϊζιάνα: Εργάτης βρέθηκε στον αέρα μετά από σύγκρουση με νταλίκα (βίντεο)10:06Λάμπρος Κωνσταντάρας: σαν σήμερα έφυγε ο... “τζαναμπέτης”!09:49Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Μια κρυφή πρόκληση για την Υγεία και τη Γονιμότητα09:34Γερμανία: Εντοπίστηκαν σώα δυο παιδάκια που αγνοούνταν από το 202309:17ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου09:03Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ08:50Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Ιουνίου08:36Μενίδι: Διακινητές ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν παιδάκια για τσιλιαδόρους08:23Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:09ΠΑΟΚ - Λουτσέσκου: Να ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα με τη σωστή νοοτροπία23:59Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στους Νέους Επιβάτες – Συναγερμός στα Λουτρά Λαγκαδά (βίντεο)23:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο