LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023 23:21

Φυματίωση - ΠΟΥ: Ανησυχητική αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη

Μετά από 2 δεκαετίες με πτωτική τάση, δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους το 2021, από την πνευμονική ασθένεια.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 Ευρωπαίους, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ' εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Ο αριθμός αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες - ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες (...) στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πραικτορείο.

Εξάλλου αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία να ήταν το 2021 φυματίωση ανθεκτική στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.

Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: Νεκρός πολύτεκνος πατέρας - Διαλύθηκε το κράνος του και σκοτώθηκε

Ηράκλειο: Οδηγούσε ανάποδα στην εθνική οδό (εικόνες)

Αλλαγή ώρας: Γυρνάμε πίσω ή μπροστά τα ρολόγια μας;

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στον Ολυμπιακό και επίσημα ο Μόντε Μόρις23:59Handelsblatt: Έχει "καλές πιθανότητες" ο Πιερρακάκης να ηγηθεί του Eurogroup23:44Μελόνι: Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι εφικτή23:30Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16Λάρισα: Θύμα ληστείας επιχειρηματίας και η σύζυγος του – Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους τη νύχτα23:02FIBA Europe Cup: Με κυριαρχική εμφάνιση "λύγισε" την Πριέβιντζα ο ΠΑΟΚ 22:48ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου22:34Basketball Champions League: Πρωτιά και πρόκριση στους "16" για την ΑΕΚ22:20Σοκ στην Αμαλιάδα: 14χρονος “νταής” εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του - Του απέσπασε περισσότερα από 8.000 ευρώ22:06Δότης σπέρματος με γενετική μετάλλαξη: 197 παιδιά γεννήθηκαν, πολλά με γονιδιακά αυξημένο ρίσκο καρκίνου 21:52Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα21:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης21:24Τσιάρας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες21:10ANT1 Sports: Αντιμέτωπος με την Βικτόρια Πλζεν έρχεται ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στις 22:00, ζωντάνα στον ΑΝΤ120:56Αγροτικές επιδοτήσεις - Τέλλογλου: Έτσι "κόπηκαν" χιλιάδες αγρότες20:42Παναγιώτης Στάθης για "Αγροτοδικεία" - Εισαγγελικές πηγές στον ΑΝΤ1: Πράττουμε το καθήκον μας, δεν εκτελούμε εντολές20:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι είπαν για Ελλάδα-ΗΠΑ και μεταναστευτικό20:00Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θείου και του φίλου του που ασελγούσαν στα ανίψια του ηλικίας 2 και 4 ετών19:46Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο