LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023 17:11

Πέθανε ο Γκόρντον Μουρ

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Γκόρντον Μουρ.

Γκόρντον Μουρ - Intel

Έφυγε από τη ζωή ο Γκόρντον Μουρ, συνιδρυτής της εταιρείας Intel. 

Ο Μουρ πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 92 ετών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του στη Χαβάη την Παρασκευή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Γκόρντον και Μπέτι Μουρ.

Σε αυτόν ανήκει η περίφημη πρόβλεψη ότι κάθε χρόνο θα διπλασιάζεται η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών. Αργότερα την αναθεώρησε σε διπλασιασμό της ισχύος κάθε δύο χρόνια, αλλά πάντα εξακολουθεί να ισχύει.

Δύο δεκαετίες πριν αρχίσει η επανάσταση των υπολογιστών, ο Μουρ έγραφε το 1965 ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα των υπολογιστών, μια σχετικά νέα εφεύρεση τότε, «θα μας φέρουν θαύματα όπως οι οικιακοί υπολογιστές ή, έστω, τερματικά συνδεδεμένα σε ένα κεντρικό υπολογιστή». Είχε προβλέψει τους αυτοματισμούς στα αυτοκίνητα, αλλά και τις προσωπικές συσκευές επικοινωνίας, πολύ πριν εμφανιστούν τα κινητά και τα smartphone.

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, τη δεκαετία του ‘50, ο Μουρ εργάστηκε στη Fairchild Semiconductor, η οποία κατασκεύαζε τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Το 1968 αποχώρησε μαζί με τον Ρόμπερτ Νόις και ίδρυσαν την Intel, που σήμερα είναι ένας από τους γίγαντες των ηλεκτρονικών.

Προς το τέλος της ζωής του ο Μουρ στράφηκε στη φιλανθρωπία, δημιουργώντας με τη σύζυγό του ένα ίδρυμα που επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2002 ο Μουρ βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται σε Αμερικανούς πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Φονικός ανεμοστρόβιλος στο Μισισιπί (εικόνες)

25η Μαρτίου – Γαύδος: Οι δύο μαθητές έκαναν παρέλαση με τη σημαία (εικόνες)

Ιταλία: Τυφλός είδε ξανά μετά από αυτομεταμόσχευση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός - Μεγάλο Σάββατο: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίαςΧθες 15:20 | Ειδήσεις

Που αναμένονται οι εντονότερες βροχοπτώσεις. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή και την Δευτέρα του Πάσχα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Πήλιο: Φωτιά στο ΜούρεσιΣήμερα 07:31 | Τοπικά Νέα

"Συναγερμός" σήμανε τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και ενάέριες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παναγιώτης Χαρέλας: Πέθανε ξαφνικά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥΣήμερα 08:02 | Ειδήσεις

Σοκ σε συγγενείς και συναδέλφους του προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Παναγιώτη Χαρέλα. Τον βρήκανε νεκρό μέλη της οικογένειας του μετά τον επιτάφιο.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναγιώτης Χαρέλας: Πέθανε ξαφνικά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ08:05“5Χ5 Σπέσιαλ”: Πάσχα με Γωγώ Τσαμπά και Στέλλα Κονιτοπούλου (sneak preview)07:52Εορτολόγιο - 4 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Μεγάλο Σάββατο07:38Πήλιο: Φωτιά στο Μούρεσι07:25Καιρός - Μεγάλο Σάββατο: βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας07:11ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή: “Αι Γενεαί Πάσαι” από Ελληνόπουλα της διασποράς ανά τον πλανήτη (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο