LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Μαρτίου 2023 14:55

Στουρνάρας στην Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές

Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υπό το φως της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην γερμανική εφμημερίδα. 

Γιάννης Στουρνάρας

Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υπό το φως της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η έκθεσή τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «σχεδόν μηδενική». Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κατέχουν χρεόγραφα AT1 της Credit Suisse.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται ακόμη αισιόδοξος και σχετικά με την προοπτική ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών: «Μελλοντικά, η σύγκλιση ποιότητας του Ενεργητικού με τον μέσο όρο της ΕΕ, η βελτίωση της ποιότητας και της προσφοράς κεφαλαίου, καθώς και η βιωσιμότητα των κερδών λόγω της αύξησης των συναλλαγών, θα ενισχύσουν περαιτέρω τα βασικά στατιστικά στοιχεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλώνει σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Handelsblatt, δεν υπάρχουν επίσης σημάδια μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, παρόμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015. «Σε σύγκριση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τότε, σήμερα παρατηρείται μάλλον χαλαρότητα μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ειδική περίπτωση, λένε», αναφέρει ο συντάκτης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ενδοοικογενειακή βία: Την κακοποίησε, καταδικάστηκε και έφυγαν από τα δικαστήριο χέρι - χέρι

Άλκης Καμπανός: Το μαχαίρι κάραμπιτ και η αντίδραση της μητέρα του

Θεσσαλονίκη: Ύποπτος φάκελος στο Διοικητικό Εφετείο (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο