LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Μαρτίου 2023 15:41 | Ανανέωση: 18 Μαρτίου 2023 15:44

Καρκίνος παγκρέατος και στοχεύουσες θεραπείες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο στο πάγκρεας και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

HHG - Κεντεποζίδης

O καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί παγκοσμίως μία από τις πιο δύσκολες κακοήθειες, με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Σε αυτό συντελεί η έλλειψη ειδικών συμπτωμάτων και κλινικών χαρακτηριστικών, η οποία οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση, με την πλειοψηφία των ασθενών (ένα ποσοστό της τάξης του 60- 80% περίπου) να διαγιγνώσκεται τελικά σε τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο, με αρνητική πρόγνωση.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν μεταξύ άλλων η γήρανση του πληθυσμού του πλανήτη, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ.

Σήμερα οι εξελίξεις στην αντινεοπλασματική θεραπεία έχουν οδηγήσει σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, με αύξηση της επιβίωσης, βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και βελτιστοποίηση των θεραπειών, με τη χρήση των στοχευτικών παραγόντων και της ανοσοθεραπείας.

«Αυτό που ίσχυε μέχρι πρόσφατα και για πολλά χρόνια, -αναλόγως με το στάδιο της νόσου- το χειρουργείο, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μόνες ή σε συνδυασμό, αποτελούσαν τις θεραπευτικές επιλογές ενός ογκολόγου. Η χημειοθεραπεία είτε με το συνδυασμό 5FU, Leucovorin, Oxaliplatin, Irinotecan (FOLFIRINOX), είτε με το συνδυασμό Abraxane - Gemcitabine, αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των ασθενών με ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος», επισημαίνει o Νικόλαος Κεντεποζίδης, MD, MSc, PhD Παθολόγος Ογκολόγος Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουν βρεθεί κάποια γονίδια, οι μεταλλάξεις των οποίων οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αδενοκαρκινώματος παγκρέατος σε σχέση με το μέσο πληθυσμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σωματικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 (Ca μαστού και Ca ωοθηκών), ATM (αταξία τηλαγγειεκτασία), STK11 (σύνδρομο Peutz-Jeghers), MLH1 και MSH2, MSH6 (σύνδρομο Lynch). Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας του αδενοκαρκινώματος του παγκρέατος, καθώς και η ανεύρεση των ανωτέρω γονιδίων και η είσοδος της ανοσοθεραπείας και σε αυτή την κακοήθεια, έχουν προσφέρει επιπλέον επιλογές στο θεραπευτικό χειρισμό ασθενών με προχωρημένη νόσο», συνεχίζει ο ειδικός και προσθέτει:

«Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενή για την καταπολέμηση κακοηθειών. Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδωσε η χρήση της ανοσοθεραπείας σε όγκους όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και το μελάνωμα, οδήγησε στην επέκταση και σε όγκους με λιγότερη ανοσογονικότητα, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.

Μάλιστα, η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την ανοσοδιαφυγή των όγκων, αλλά και την αλληλεπίδραση των καρκινικών κυττάρων με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει δώσει ώθηση στην ανοσοθεραπεία και του καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά εκείνων των ασθενών που έχουν υψηλή έκφραση του PD-L1 ή παρουσιάζουν μικροδορυφορική αστάθεια του όγκου (MSI-h), κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα της KEYNOTE-158 με τη χορήγηση pembrolizumab σε ασθενείς με μη κολο-ορθικό καρκίνο με MSI-h/ MMR-d».

HHG - Κεντεποζίδης

«Οι PARP αναστολείς είναι μία κατηγορία φαρμάκων που συμβάλλουν στη διαδικασία ανταπόκρισης σε τυχόν βλάβες του κυτταρικού DNA, όπως στην επιδιόρθωση βλαβών του DNA, τη μεταγραφή των γονιδίων και τον κυτταρικό θάνατο.

Η κυτταροστατική δράση των PARP αναστολέων ασκείται μέσω δύο μηχανισμών, της αναστολής της καταλυτικής δραστηριότητας του PARP και της παγίδευσης του PARP στο DNA. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το olaparib, που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών, καρκίνο μαστού και καρκίνο προστάτη, οι οποίοι εμφανίζουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2.

Έτσι, μέσω της μελέτης POLO, το olaparib έχει πάρει έγκριση ως μονοθεραπεία από του στόματος για τη θεραπεία συντήρησης ασθενών με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2, οι οποίοι δεν έχουν εμφανίσει πρόοδο νόσου μετά από πρώτης γραμμής θεραπεία με κάποιο πλατινούχο συνδυασμό.

Τα γονίδια NTRK1, NTRK2, NTRK3 παίζουν σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την κυτταρική διαφοροποίηση. Μεταθέσεις μεταξύ των γονιδίων NTRK έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτεϊνών σύντηξης, οι οποίες υπερεκφράζονται και ενεργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κακοήθειας.

Τα φάρμακα ενάντια στον παράγοντα NTRK πήραν έγκριση με βάση τη μετάλλαξη και τον πρωτοπαθή όγκο. Έτσι, το larotrectinib και το entrectinib είναι φάρμακα εγκεκριμένα για ασθενείς με καρκίνο παγκρεάτος που εμφανίζουν μεταλλάξεις, αναδιατάξεις ή ενίσχυση του NTRK και οι ασθενείς αυτοί μπορούν να λάβουν τη χορηγούμενη από το στόμα θεραπεία», τονίζει ο κ. Κεντεποζίδης.

HHG - Κεντεποζίδης

«Συμπερασματικά» καταλήγει, «το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα είναι ότι στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας, οι θεραπευτικές μας επιλογές έχουν αυξηθεί, ακόμα και σε ένα νόσημα με όχι και τόσο καλή πρόγνωση και επιβίωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος. Έχοντας, λοιπόν, ένα μοριακό προφίλ του όγκου και χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους βιοδείκτες, στόχος κάθε ογκολόγου θα πρέπει να αποτελεί η χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου (ανοσοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες) στον κατάλληλο ασθενή».

 

Ειδήσεις σήμερα:

“DRAGONS’ DEN”: Επενδύσεις 75000 ευρώ στο επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)

Ο Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1 για έκτακτο βοήθημα, αυξήσεις στο Δημόσιο και κατώτατο μισθό

Κως - Σεξουαλικό έγκλημα: Η νεκρή μητέρα, ο δράστης και τα αποτυπώματα στα πλακάκια

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Παπαδάκης: Στη Ριτσώνα σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφουΣήμερα 10:09 | Ειδήσεις

Όλοι όσοι αγαπουν και τιμούν τον Γιώργο Παπαδάκη, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη από πρώην συνεργάτες του στο "Καλημέρα Ελλάδα"Σήμερα 06:53 | Ειδήσεις

Συνεργάτες του Γιώργου Παπαδάκη μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον τρόπο που βίωσαν την συνεργασία τους με τον πολυαγαπημένο δημοσιογράφο.

Αγρότες-Θεσσαλονίκη: 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και ΝίκηςΣήμερα 09:50 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι ώρες που κλείνουν τα τελωνεία.

Αγρότες- Στερεά Ελλάδα: H κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτελεί μονόδρομοΣήμερα 07:42 | Ειδήσεις

Οι επόμενες κινήσεις στα αγροτικά μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιώργος Παπαδάκης: Στη Ριτσώνα σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου10:24Νίκος Φαραντούρης - Καλημέρα Ελλάδα: Εγώ καλωσόρισα απλά το κόμμα της κυρίας Καρυστιανού10:10Αγρότες - Θεσσαλονίκη: 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης09:56Αγρότες - Κοζάνη: Προχωρούν σε 48ωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη Μπάρα Σιάτιστας09:42Σιωμόπουλος για Γιώργο Παπαδάκη: Παρακάλαγα να χαλάει το μηχανάκι του για να τον πηγαίνω εγώ σπίτι και να μου λέει ιστορίες09:28Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ATM09:14Αγρότες - Λάρισα: Σταθερή η παρουσία στο μπλόκο της Νίκαιας09:00Στάρμερ: Τυχόν ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα (πρέπει να) ψηφιστεί από τη Βουλή08:46Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη από πρώην συνεργάτες του στο "Καλημέρα Ελλάδα"08:32Αγρότες - Τρίκαλα: Παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα 08:18Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ραφήνα και Πειραιά08:04Αγρότες- Στερεά Ελλάδα: H κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτελεί μονόδρομο07:50ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε κηδεία - Αναφορές για 2 νεκρούς07:36Ο πρώην ντράμερ των KISS, Peter Criss, μιλά για τη μάχη του με τον καρκίνο του μαστού και τη δύναμη της πίστης07:22Κρήτη: Σεισμός 4,6 ρίχτερ στα ανοιχτά του νησιού07:08Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Ιανουαρίου 06:54Χαϊδάρι: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 64χρονο πεζό06:40Αιγάλεω: Δυσχέρεια στην κυκλοφορία των οχημάτων στον Κηφισό λόγω τροχαίου06:40ΗΠΑ: Άνδρας της αστυνομίας μετανάστευσης πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα (βίντεο)06:26Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο