LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Μαρτίου 2023 08:10

Κολομβία: Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο - Δεκάδες νεκροί

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες τα τελευταία χρόνια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου τα τραγικά δυστυχήματα σε ορυχεία και μεταλλεία είναι συχνά.

Κολομβία - έκρηξη - ωρυχείο

Έκρηξη εξαιτίας συσσώρευσης μεθανίου την Τρίτη σε στοά ορυχείου άνθρακα στην κεντρική Κολομβία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, κατά τον οριστικό απολογισμό που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι αρχές, οι οποίες εξάλλου έκαναν γνωστό πως ανεστάλη η άδεια εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, εκχωρημένη στον κολομβιανό όμιλο Minminer.

«Δυστυχώς, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στη Σουτατάουσα», στον νομό Κουντιναμάρκα, ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες αυτής της φύσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου τα τραγικά δυστυχήματα σε ορυχεία και μεταλλεία είναι συχνά.

Η Κολομβία κατέγραψε 1.260 ατυχήματα και δυστυχήματα αυτού του είδους από το 2011 ως τον Μάιο του 2022, με ετήσιο μέσο απολογισμό 103 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα (148 νεκροί το 2021).

Ο νομάρχης Νικολάς Γκαρσία είχε ανακοινώσει προχθές Τρίτη πως ένδεκα εργαζόμενοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ορυχείο μετά την έκρηξη και ότι διεξαγόταν επιχείρηση για να βρεθούν και να σωθούν άλλοι δέκα παγιδευμένοι.

Συνολικά, 30 άνθρωποι δούλευαν στο ανθρακωρυχείο όταν έγινε η έκρηξη. Η εγκατάσταση βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μπογοτά.

Την κούρσα με τον χρόνο, καθώς το οξυγόνο λιγόστευε στις κοιλότητες του ορυχείου, εμπόδισαν πολλές καταρρεύσεις στις στοές.

Οι ανθρακωρύχοι είχαν παγιδευτεί 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, στις στοές έξι ορυχείων συνδεόμενων μεταξύ τους, πολλές από τις οποίες κατέρρευσαν στην αλυσιδωτή αντίδραση που προκάλεσε η έκρηξη.

«Δυστυχώς δεν επέζησε κανένας, μας ράγισε η καρδιά», ανέφερε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο νομάρχης Γκαρσία, ανακοινώνοντας το τέλος της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Το δυστύχημα έγινε όταν «συγκέντρωση» μεθανίου ήρθε σε επαφή με «σπίθα που προκάλεσε σκαπάνη» εργάτη, εξηγούσε προχθές Τετάρτη.

Η άδεια εκμετάλλευσης που είχε εκχωρηθεί στον κολομβιανό όμιλο Minminer, ο οποίος διαχειρίζεται το ορυχείο, ανεστάλη για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται, δήλωσε ο δήμαρχος στη Σουτατάουσα, ο Χάιμε Αρέβαλο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Blu.

Οι αρχές θέλουν να εξακριβώσουν αν το ανθρακωρυχείο διέθετε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να γίνεται εξαερισμός όπως πρέπει. Προκειμένου το μεθάνιο να μη «μετατρέπεται σε εκρηκτικό», χρειάζεται «συγκεκριμένη εγκατάσταση εξαερισμού και σύστημα επιτήρησης ικανό να ηχεί συναγερμό» αν ενσκήπτει πρόβλημα, εξήγησε ο Χαβιέρ Πάβα, διευθυντής της εθνικής μονάδας αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD).

«Πρέπει να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κινδύνων» και οι εργαζόμενοι πρέπει να περνούν από εκπαίδευση για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, πρόσθεσε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Institucional.

Κολομβία - έκρηξη - ωρυχείο

Κυρίως νέοι

Συγγενείς των ανθρακωρύχων μεταφόρτωσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των θυμάτων, στην πλειονότητά τους νέων ανδρών.

Η Σουτατάουσα και κοντινοί δήμοι έχουν μακρά παράδοση στην εκμετάλλευση ανθρακωρυχείων.

Εργαζόμενοι στο ανθρακωρυχείο που διασώθηκαν αφηγήθηκαν πως μετά την έκρηξη ακολούθησε χάος.

«Δούλευα όταν άκουσα κρότο», κατόπιν «νόμιζα πως θα πέθαινα από ασφυξία και δεν έβλεπα τίποτα», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσελίτο Ροδρίγκες, ανθρακωρύχος 33 ετών. «Δόξα το Θεό βγήκαμε σώοι, όμως άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί», πρόσθεσε αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου εισήχθη με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Τα δυστυχήματα στα μεταλλεία και στα ορυχεία, κυρίως εξαιτίας συγκεντρώσεων μεθανίου, είναι συχνά στην Κολομβία, ειδικά σε παράνομες εκμεταλλεύσεις, που αφθονούν.

Ο πρόεδρος Πέτρο έχει ανακοινώσει σχέδιο για την «ενεργειακή μετάβαση», με σκοπό να εγκαταλειφθεί προοδευτικά η εκμετάλλευση του άνθρακα και του πετρελαίου.

«Κάθε θάνατος σε χώρο εργασίας δεν είναι μόνο επιχειρηματική αποτυχία, είναι κοινωνική και κυβερνητική αποτυχία», τόνισε χθες.

Το πετρέλαιο, ο άνθρακας και τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται νόμιμα είναι τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κολομβίας.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι εργάζονται νόμιμα σε ορυχεία και μεταλλεία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Όμως συνδικάτα καταγγέλλουν συχνά τις άσχημες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη εξοπλισμού προστασίας και τα ατελείωτα ωράρια.

Το χειρότερο δυστύχημα αυτής της φύσης στην πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας έγινε τον Ιούνιο του 2010, όταν 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης σε ορυχείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγωδία στα Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή ο επιθεωρητής και δυο σταθμάρχες

Αντιδράσεις και έρευνα από την ΓΑΔΑ για το περιστατικό με τον γερανό της ΕΛΑΣ (βίντεο)

Conference League: οπαδός της Σίβασπορ έσπασε την μύτη ποδοσφαιριστή (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕ.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς ΤράμπΧθες 23:31 | Ειδήσεις

Η Κύπρος, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε αργά απόψε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή.

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο ΧαλάνδριΔευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 17:56 | Ειδήσεις

Αν και έχουν περάσει 17 μήνες η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο προκαταρκτικής έρευνας, για μια πυρκαγιά που διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα έκαψε σε δύο ημέρες δεκάδες σπίτια.

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματαΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Η τελευταία επιβεβαιωμένη τοποθεσία της, ήταν σε κατάστημα στου Ζωγράφου στις 10  Ιανουαρίου.

Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλιΧθες 23:00 | Ειδήσεις

Η τελετή περιελάμβανε καλλιτεχνικά στοιχεία και συμμετοχές, όπως ζωντανή μουσική με μπάντα επί σκηνής, μουσικούς, χορωδίες και ορχήστρες της πόλης, κ.α.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:12Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο Χαλάνδρι20:58Ant1 Sports: Την Κυριακή έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ο Σαντίνο Αντίνο20:44Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματα20:30Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής: Ανησυχία καταναλωτών για την ποιότητα των κρεάτων στην Ελλάδα20:16Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράν20:02Προμηθέας Πάτρας – Πανιώνιος: Πήραν… το θρίλερ οι φιλοξενούμενοι19:48Γρίπη σε έξαρση: Αύξηση νοσηλειών, πίεση στα νοσοκομεία και έκκληση για εμβολιασμό19:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο