LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 12 Μαρτίου 2023 20:22

ΥΠΠΟΑ: Νέα μορφή αποκτά ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια, έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ.

Μνημείο Λεωνίδα

Την ιδιαίτερη πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία των έργων αναβάθμισης των Θερμοπυλών, με την ενοποίηση και την ανάδειξη των σημείων εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, την οποία ξεκινά το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, τόνισε το περασμένο Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της, στο Συνέδριο Thermopylae Forum 2023 «Κοινωνία και Πολιτισμός στο επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης», όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο "Αξιοποίηση της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και ανάπλαση - ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών" με φορέα υλοποίησης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης "ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε" και συνολικό προϋπολογισμό 21.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, που αφορούν σε αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ίδια «η πρώτη παρέμβαση έχει ως αντικείμενο τη στερέωση και αποκατάσταση του "τείχους των Φωκέων" που μνημονεύει ο Ηρόδοτος. Του τείχους, που οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τους Φωκείς στο πλαίσιο των Ιερών Πολέμων για την ανάσχεση των Θεσσαλών, το οποίο έμεινε γνωστό στη ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη των Θερμοπυλών για την άμυνα εναντίον των Περσών. Τα λείψανα του ιστορικού αυτού τείχους, κοντά στο ύψωμα του "Κολωνού", όπου εκτυλίχθηκε η τελική φάση της ηρωικής μάχης, είναι σήμερα δύσκολα αναγνωρίσιμα και μη επισκέψιμα για το κοινό. Αυτό προβλέπεται να αλλάξει μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στερέωσης, συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ενημερωτικής σήμανσης».

«Η δεύτερη παρέμβασή μας», συνέχισε η υπουργός, «αποσκοπεί στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και στην ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος μέσω ενός πλέγματος διαδρομών-μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάσης, θέασης και ενημέρωσης, που θα συνδέουν την περιοχή του πεδίου της μάχης, το ύψωμα του «Κολωνού» και το τείχος των Φωκέων και τα κτήρια του ΥΠΠΟΑ με το σύγχρονο ηρώο του Λεωνίδα, το χώρο στάθμευσης και το παρακείμενο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Προβλέπεται επιπλέον εξωραϊσμός, φωτισμός και φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου, κατασκευή οδικού κόμβου και κυκλοφοριακή ρύθμιση. Όλα τα ανωτέρω βρίσκονται σε άμεση συνέχεια και συνάφεια με το έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, που έχει σχεδιάσει ο Δήμος και αφορά τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και στη μουσειογραφική και μουσειολογική υποδομή και διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων και των αιθουσών διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη.

Επίσης ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια, έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα άνω των 43.000.000 ευρώ, ενώ υπό σχεδιασμό και ωρίμανση προς προσεχή υλοποίηση βρίσκονται έργα επιπλέον 25.500.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΕΥΠ: Η κατάσκοπος “Μαρία Τσάλλα” με την διπλή ζωή - Το μαγαζί στο Παγκράτι και η δράση της

Κακοκαιρία: Στα “λευκά” πολλές περιοχές της χώρας (εικόνες)

ΣΥΡΙΖΑ: επιστολή Πολάκη σε Τσίπρα (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώραςΣήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Οι δράστες φέρεται να πέταξαν κάτω από το μηχανάκι του τον διανομέα και να τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Χωρίς ταξί και σήμερα η ΑττικήΧθες 21:56 | Ειδήσεις

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το επιβατικό κοινό της Αττικής, ζητά μεταξύ άλλων στη νέα ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ.

Μπλόκο αγροτών – Μάλγαρα: Πορεία με νεκροφόρες για συμπαράσταση!Σήμερα 08:24 | Ειδήσεις

Το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας, αλλά και οι ψαράδες από την Μηχανιώνα, θα συμπαρασταθούν στους αγρότες που είναι στο μπλόκο των Μαλγάρων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πλεύρης: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κόψουν τη χώρα στα δύο09:17Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Κρήτη - Γεμάτοι οι χώροι φιλοξενίας σε Ηράκλειο και Χανιά09:03Τροχαίο στον Κηφισό - Δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία όλες οι λωρίδες08:49Μπλόκο αγροτών – Μάλγαρα: Πορεία με νεκροφόρες για συμπαράσταση!08:35Μαδούρο: Επιβεβαίωσε πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ08:21Λέρος: Καταδίωξη ταχύπλοου με δεκάδες μετανάστες08:07Σόκρατες: Ο εμβληματικός “Γιατρός της Δημοκρατίας”07:53Πάτρα: Διανομέας ξυλοκοπήθηκε άγρια από τέσσερα άτομα που ήθελαν να τον ληστέψουν07:39Αγία Βαρβάρα: Τα φρικτά βασανιστήρια και ο αποκεφαλισμός από τον πατέρα της07:25Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώρας06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Δεκεμβρίου06:42Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας: Σοβαρό τροχαίο στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη – έκλεισαν και οι 3 λωρίδες06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στο φινάλε ο ΠΑΟΚ στέρησε από τον Άρη την 4άδα23:59Γιάννης Αντετοκούνμπο: Άρχισαν οι συζητήσεις με τους Μπακς για το μέλλον του σταρ στην ομάδα23:44Πεσκόφ: Ο Πούτιν αποδέχθηκε ορισμένες αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία23:28Τραγωδία στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο με μάνα και κόρη έπεσε σε ποτάμι 23:14Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές23:00Στα μπλόκα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι - Δηλώνουν ανυποχώρητοι στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους 22:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο