LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2023 12:29

Νορβηγία: Ρεκόρ εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω του οποίου εκτοξεύτηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου.

AP - Nord Stream 1 - φυσικό αέριο

Το νορβηγικό κράτος συγκέντρωσε πέρυσι έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το αέριο, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του αερίου σε ιστορικά ύψη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του νορβηγικού ινστιτούτου στατιστικής SSB, το κράτος εισέπραξε 1,457 τρισεκατομμύριο κορώνες (131 δισεκ. ευρώ) που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, «μακράν το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ»Σε σύγκριση, το εν λόγω ποσό είναι τριπλάσιο απ' ό,τι το 2021 (498 δισεκ. κορώνες).

Εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών προμηθειών και της αύξησης των εξαγωγών της, η Νορβηγία έγινε το 2022 ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, επωφελούμενη ταυτόχρονα από την άνοδο των τιμών, που έφθασαν το καλοκαίρι σε ύψος ρεκόρ.

Αυτά τα εξαιρετικά έσοδα προκάλεσαν κάποια σχόλια πως η σκανδιναβική χώρα «επωφελείται από τον πόλεμο», κάτι που το Όσλο απορρίπτει.

Έπειτα από 1 δισεκ. ευρώ πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει 75 δισεκ. κορώνες (6,8 δισεκ. ευρώ) σε πολιτική και στρατιωτική αρωγή προς την Ουκρανία για τα επόμενα πέντε χρόνια (2023-2027), δηλαδή 15 δισεκ. κορώνες ετησίως.

Το νορβηγικό κράτος συγκεντρώνει έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο μέσω των φόρων που επιβάλλει στις πετρελαϊκές εταιρείες, τις άμεσες συμμετοχές του στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και στις υποδομές (αγωγοί κλπ.) και τα μερίσματα που καταβάλλονται από τη γιγάντια εταιρεία ενέργειας Equinor, της οποίας κατέχει το 67%.

Ειδήσεις σήμερα:

Ωρωπός: Νοσηλευτές πλένουν με λάστιχο ασθενή σε πυλωτή

Τροχαίο: Φορτηγάκι έπεσε σε στάση λεωφορείου (εικόνες)

Τραγωδία στα Τέμπη – Αλικανιώτης: Δεν θέλω να με λένε ήρωα, το αυτονόητο έκανα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τιμολόγια ρεύματος: Σταθεροποίηση των τιμών αναμένεται τον Μάιο09:06Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στα Λαδάδικα08:53Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνεχίζονται οι απολογίες των συλληφθέντων08:39Υπόθεση Καλλιάνου – Παγώνη: Δεν μπορούν να μπαίνουν σε ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς08:25Επιστολική ψήφος: Τελειώνει η προθεσμία συμεμτοχής08:12Κατολισθήσεις Θηρασιάς - Λέκκας στον ΑΝΤ1: Θα ληφθούν μέτρα ασφάλειας (βίντεο)07:58Εορτολόγιο – Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:44Λέσβος: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων, πεζή “σφηνώθηκε” σε κάδο07:31Κίνα: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλο (εικόνες)07:17Γάζα: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή07:03Εξάρχεια: Επεισόδια με τραυματία έναν αστυνομικό06:50Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν λιανική, σούπερ-μάρκετ και Βαρβάκειος06:36Μαρούσι: Νεκρός από πυροβολισμούς έξω από μπαρ06:23Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας06:09“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο