LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Μαρτίου 2023 08:06

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζουμε και τι τρώμε

Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας η σημερινή. Τι ακριβώς όμως γιορτάζουμε;

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.). Η αναφορά γίνεται στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια.

Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.

Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.

Τι τρώμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβάνεται στις Κυριακές της σαρακοστιανής περιόδου. Επομένως μιλάμε για μια περίοδο νηστείας από την οποία δεν εξαιρείται αυτή η ημέρα. Το τραπέζι μας λοιπόν θα πρέπει να έχει νηστίσιμα εδέσματα. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν τρώμε κρέας και τρόφιμα που προέρχονται από επεξεργασία κρέατος. Από εκεί και πέρα κάποιοι τηρούν αυστηρή νηστεία και δεν καταναλώνουν ούτε λάδι ενώ άλλοι επιλέγουν απλά θαλασσινά ή λαδερά φαγητά. Τρώμε δηλαδή: Λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, ελιές, φρούτα, ψάρι.

Ειδήσεις σήμερα:

“Εξοικονομώ” – “ Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα ”: 1 στα 20 νοικοκυριά έχει υποβάλλει αίτηση

Καιρός: Αίθριος με ασθενείς ανέμους την Κυριακή

Σεισμός στην Ηλεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστήςΣήμερα 18:58 | Ειδήσεις

Η πλευρά του Γιώργου Μαζωνάκη προαναγγέλλει μηνύσεις κάνοντας λόγο για εκβιασμό. Τι δηλώνει ο καταγγέλλων στον ΑΝΤ1; 

Δικογραφία για τους αγρότες στα Ιωάννινα που άνοιξαν τις μπάρες στα διόδιαΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Καταγράφηκαν όλα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, και αξιοποιείται υλικό από κάμερες της Εγνατίας.

Ζελένσκι: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμοΣήμερα 20:34 | Ειδήσεις

Η Ουκρανία θα στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ για τριμερείς συνομιλίες, εφόσον κάτι τέτοιο διευκολύνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αγροτικά μπλόκα: Πότε ανοίγουν και κλείνουν τα τελωνεία σε Εξοχή, Προμαχώνα και ΕυζώνουςΣήμερα 16:11 | Ειδήσεις

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα τελωνεία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διαδοχικά χτυπήματα κατά των ναρκωτικών στην Αττική και στο λιμάνι του Πειραιά από το Λιμενικό23:20Super League: "Φωτιά" στο πρωτάθλημα βάζει η Κηφισιά στο Καραϊσκάσκη επί του Ολυμπιακού23:06Αττική: Συνελήφθησαν 7 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών22:52Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής οχημάτων στην Αττική - Τα παραποιούσε και μεταπωλούσε σε πολίτες (εικόνες)22:38Φοινικούντα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος για συνέργεια στο διπλό έγκλημα22:24Νέο περιστατικό με μετανάστες στη Γαύδο22:10Χριστούγεννα...με γρίπη - Ανησυχία για τη μετάλλαξη "Κ"21:56Στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με Νετανιάχου και Αμπάς21:42Ζελένσκι: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο21:28Παναθηναϊκός - Ηρακλής: Νίκη για το "τριφύλλι" με δυναμική επιστροφή Χολμς21:14Στο Μαϊάμι ο Ρώσος απεσταλμένος Ντμίτριεφ για συνομιλίες ειρήνης21:00ANT1 Sports: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ μετά την πρόκριση στους "16"20:46Ο Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο Δεσμός στη Κεφαλονιά20:32Γιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστής20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:04Συναγερμός στην Τουρκία - Καταρρίφθηκε τρίτο drone μέσα σε μια εβδομάδα19:50ΗΠΑ: Η ακτοφυλακή προσπαθεί να κατασχέσει άλλο ένα τάνκερ στα ανοιχτά της Βενεζουέλας19:36Βέλγιο: Άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στο προξενείο της Πολωνίας στις Βρυξέλλες19:22Παπασταύρου: Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική19:08Ουκρανία: Πυρκαγιά στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικών ελαίων της Οδησσού, μετά τα ρωσικά πλήγματα18:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο