LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2023 06:51

Μπαχαρικά 500 ετών βρέθηκαν σε ναυάγιο

Σημαντικά για τον πολιτισμό ευρήματα στο ναυάγιο βασιλικού πλοίου.

AP - ναυάγιο

(εικόνα αρχείου)

Ερευνητές ανακάλυψαν σεντούκι με «θησαυρό» στο ναυάγιο του Gribshunden, ενός βασιλικού πλοίου που βυθίστηκε στα ανοικτά των σουηδικών ακτών πριν από 500 χρόνια. Ο λόγος για καλοδιατηρημένα μπαχαρικά: σαφράν, τζίντζερ (πιπερόριζα) και κόκκους μαύρου πιπεριού.

Το Gribshunden ήταν η ναυαρχίδα του βασιλιά Χανς της Δανίας και της Νορβηγίας. Το 1495 τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Ρόνμπι, την ώρα που ο μονάρχης είχε αποβιβαστεί προκειμένου να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από δύτες τη δεκαετία του 1960, αλλά ερευνήθηκε σχολαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες καταδύσεις είχαν φέρει στην επιφάνεια εντυπωσιακά εκθέματα. Η αποστολή της ομάδας του Μπρένταν Φόλι, αρχαιολόγου/ερευνητή από το πανεπιστήμιο Λουντ, βρήκε όμως κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην περιοχή του ναυαγίου: καλοδιατηρημένα μπαχαρικά.

«Δεν θα μπορούσαν να είχαν διατηρηθεί τόσο καλά οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζει ο Φόλι, εξηγώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας (χαμηλή αλατότητα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και θερμοκρασίας).

Τα μπαχαρικά εκείνη την εποχή ήταν είδη πολυτελείας, αφού μόνο οι εύποροι μπορούσαν να τα αποκτήσουν από αγορές εκτός Ευρώπης.

«Είναι η πρώτη φορά που σε αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνεται σαφράν. Επομένως, είναι κάτι μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο» λέει ο ερευνητής Μίκαελ Λάρσον από το πανεπιστήμιο Λουντ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ρωσία - Πούτιν: να αυξηθούν τα μέτρα “κατά της τρομοκρατίας”

Βασιλιάς Κάρολος: Το μύρο για τη στέψη του καθαγιάστηκε στα Ιεροσόλυμα

Καιρός: βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26Λονγκ Άιλαντ: Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους σε παραλία (βίντεο)18:11G7: Μείωση στην παραγωγή πλαστικού17:57Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες17:42Ανάσταση στον ΑΝΤ1 με Μαρινέλλα και Θεοδωρίδου (βίντεο)17:28Ηράκλειο: Έσπρωξε την πρώην του από τη σκάλα17:13Λιβαδειά: Μυστήριο με 15χρονη που βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της16:59Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας (βίντεο)16:44“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ116:31Μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: Οι σκέψεις μας στους αδύναμους και τους ένστολους16:17Γάζα - Le Monde: Διαρρήξεις σε τράπεζες με λεία 66000000 ευρώ16:04Πάσχα: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Ανάσταση15:50Καιρός - Πάσχα: Που θα ψηθεί ο οβελίας υπό βροχή15:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο