LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Μαρτίου 2023 17:38

Βασιλιάς Καρολος: οι πρώτες επίσημες επισκέψεις του

Μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν σε διμερή σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

AP - Βασιλιάς Κάρολος - διαδηλωτές - Βρετανία

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στη Γαλλία και τη Γερμανία στις πρώτες επίσημες επισκέψεις του από τότε που διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ ως μονάρχης της Βρετανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος θα εκφωνήσει ομιλίες στα κοινοβούλια των δύο ευρωπαϊκών γειτονικών χωρών για πρώτη φορά για έναν Βρετανό μονάρχη κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης, η οποία θα ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου. Στο ταξίδι του θα τον συνοδεύει η βασιλική σύζυγός του Καμίλα.

«Η επίσκεψη θα γιορτάσει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γαλλία και τη Γερμανία, σηματοδοτώντας τις κοινές μας ιστορίες, τον πολιτισμό και τις αξίες μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά και να δείξουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι χώρες μας συνεργάζονται».

Ενώ η μητέρα του ξεκίνησε μια εκτεταμένη περιοδεία αφού στέφθηκε βασίλισσα το 1952, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα βασίλεια όπου ήταν αρχηγός του κράτους, ο Κάρολος θα κάνει το σύντομο ταξίδι απέναντι από την Μάγχη κατόπιν εντολής της κυβέρνησης που αναζητά καλύτερές σχέσεις με την ΕΕ στην Brexit εποχή.

Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Γερμανός πρόεδρος είχαν απευθύνει πρόσκληση στον Κάρολο από τότε που ανήλθε στο θρόνο, ανέφερε πηγή του παλατιού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία ο Κάρολος θα παραστεί σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παλάτι των Βερσαλλιών και σε μια τελετή μνήμης στην Αψίδα του Θριάμβου.

Ο Μακρόν απέτισε εγκάρδιο φόρο τιμής στην Ελισάβετ μετά τον θάνατό της σε ένα μήνυμα προς τη Βρετανία, λέγοντας ότι θα είναι «για πάντα μαζί μας». «Για σας ήταν η βασίλισσα σας. Για εμάς ήταν η βασίλισσα» είχε πει.

Ο Κάρολος θα απευθυνθεί σε γερουσιαστές και μέλη της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλική Γερουσία που θα ταξιδέψουν στο Μπορντό για να δουν τον αντίκτυπο των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού και να περιηγηθούν σε έναν βιολογικό αμπελώνα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας εκστρατείας του βασιλιά Καρόλου υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τεταμένες βρετανο-γαλλικές σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού είναι τεταμένες μετά το Brexit το 2016 και τις μακροχρόνιες διαμάχες για τα αλιευτικά δικαιώματα και για τους μετανάστες που ταξιδεύουν με μικρά σκάφη από τη Γαλλία στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας είχε μάλιστα δηλώσει ότι δεν είχε αποφασιστεί αν ο Μακρόν ήταν φίλος της Βρετανίας πριν δηλώσει αργότερα ότι ήταν.

Ωστόσο, ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει επιδιώξει μια επανέναρξη των σχέσεων από τότε που αντικατέστησε στην πρωθυπουργία την Τρας τον περασμένο Οκτώβριο, καταλήγοντας σε μια συμφωνία για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και έχει επίσης συνάψει συμφωνία με την ΕΕ για να διευθετήσει μια πικρή διαμάχη σχετικά με το εμπόριο μετά το Brexit από και προς την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Μακρόν σε διμερή σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Στη Γερμανία, ο Βρετανός βασιλιάς με τη σύζυγό του θα γίνουν δεκτοί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, πρώτη φορά που ένας επισκέπτης αρχηγός κράτους θα έχει εθιμοτυπική υποδοχή εκεί.

Ο Κάρολος θα μιλήσει επίσης στο γερμανικό κοινοβούλιο και θα συναντήσει πρόσφυγες που έφτασαν πρόσφατα από την Ουκρανία. Το ταξίδι θα περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο Αμβούργο όπου ο Κάρολος και η Καμίλα θα μεταβούν στο Μνημείο του Αγίου Νικολάου, τα ερείπια μιας εκκλησίας που καταστράφηκε όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν την πόλη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ η επίσκεψη σηματοδοτεί το 35ο ταξίδι του Καρόλου στη Γαλλία και το 29ο στη Γερμανία, ο νέος βασιλιάς θα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να φτάσει τα εκτιμώμενα 1.661.668 χλμ. που ταξίδεψε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, αριθμός ρεκόρ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγωδία στα Τέμπη – Μιχάλης Κλάψης: Βρήκα μωρό κάτω από το κάθισμά μου

Ενδιοικογενειακή βία - Κρήτη: του είπε πως θα καλέσει την αστυνομία και εκείνος ήπιε χλωρίνη

Έλενα Ναθαναήλ: Η ζωή, το έργο και το πρόωρο τέλος της Ελληνίδας “θεάς”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεωνΧθες 17:54 | Ειδήσεις

Βίντεο που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Παράλληλα οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)Χθες 22:13 | Τοπικά Νέα

Το έθιμο της συνάντησης των πέντε μεγάλων Επιταφίων της πόλης αναβίωσε φέτος με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ηράκλειο: Στη φυλακή ο νονός που βίαζε το βαφτιστήρι τουΧθες 15:09 | Τοπικά Νέα

Ομολόγησε ο άνδρας που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του παιδιού που έχει βαπτίσει.

Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)Χθες 16:55 | Ειδήσεις

Για θαύμα μιλούν οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είδαν το υγρό να τρέχει από τον Εσταυρωμένο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)23:59“Ψυχοκόρες”: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ123:50Κατηγορείται για την δολοφονία της συντρόφου του... που εξαφανίστηκε πριν από 30 χρόνια 23:40Λευκάδα: Αράχνη “μαύρη χήρα” τσίμπησε 35χρονο 23:26Εύβοια - Μεγάλη Παρασκευή: Εντυπωσιακό το “Κάψιμο του Ιούδα” (βίντεο)23:11Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα του για την Ανάσταση22:57Χανιά: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης (βίντεο)22:43Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους για πρώτη φορά η “συνάντηση” πέντε Επιταφίων (βίντεο)22:28Κόρινθος: Χειροπέδες σε διαρρήκτες με…υπεραστική δράση22:14Ιερώνυμος: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου21:59Σταυρός έβγαζε μύρο: Το “θαύμα που είδαν” στο “Δαμοβόλο” (βίντεο)21:45Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο “Αι Γενεαί Πάσαι” από διάφορα σχολεία και χώρες (βίντεο)21:30Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά του Πρωθυπουργού και πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων21:16Νάξος: Η ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα (εικόνες)21:02Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ρώμης: Ο Τεντόγλου “πετάει” πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι (εικόνες)20:48ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου20:34Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)20:21Εκρήξεις σε Νέο Κόσμο - Πειραιά: Τα βίντεο - ντοκουμέντα που βοήθησαν στην εξιχνίαση των υποθέσεων20:07Πάσχα: Αύξηση στις πληρότητες των νησιών (βίντεο)19:53Πάσχα: Η Αθήνα άδειασε και οι εκδρομείς παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση (βίντεο)19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο