LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Μαρτίου 2023 17:24

Μακελειό στο Manchester Arena: η MI5 θα μπορούσε να το αποτρέψει

Υπενθυμίζεται ότι στο τραγικό γεγονός είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Μάντσεστερ - τρομοκρατία - επίθεση

Τις παραλείψεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν χειρίστηκαν όπως θα έπρεπε τις πληροφορίες που διέθεταν, ώστε να αποτρέψουν την επίθεση στο Manchester Arena, το 2017, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, καταδεικνύει μια πολυαναμενόμενη έκθεση των αρχών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Υπήρξε μια σημαντική, χαμένη ευκαιρία, για να δράσουμε, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Σόντερς στην τρίτη και τελευταία έκθεσή του για τη βομβιστική επίθεση, τη χειρότερη στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του 2005 σε μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο.

Είκοσι δύο άνθρωποι –το μικρότερο θύμα ήταν μόλις 8 ετών– σκοτώθηκαν από την έκρηξη και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας πυροδότησε αυτοσχέδια βόμβα μέσα στη Manchester Arena, τη στιγμή που έφταναν στον χώρο πολλοί γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά τους μετά τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

«Δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες (που υπήρχαν) να αποτραπεί η επίθεση», πρόσθεσε ωστόσο ο Σόντερς.

Στις προηγούμενες εκθέσεις του ο Σόντερς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν σοβαρές παραλείψεις και λάθη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του χώρου. Διαπίστωσε επίσης ότι ένας από αυτούς που σκοτώθηκαν πιθανότατα θα είχε επιζήσει αν δεν είχαν γίνει λάθη από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι, 22 ετών, που σκοτώθηκε επίσης από ταην έκρηξη. Ο νεότερος αδελφός του, ο Χάσεμ, καταδικάστηκε το 2020 σε κάθειρξη 55 ετών επειδή τον ενθάρρυνε και τον βοήθησε. Ένας τρίτος, μεγαλύτερος αδελφός τους, ο Ισμαήλ, καταδικάστηκε ερήμην τον Ιούλιο επειδή έφυγε από τη Βρετανία και αρνήθηκε να βοηθήσει στην έρευνα. Οι αδελφοί Αμπέντι γεννήθηκαν από Λίβυους γονείς οι οποίοι μετανάστευσαν στη Βρετανία την εποχή που τη Λιβύη κυβερνούσε ο Μουάμαρ Καντάφι.

AP - Μάντσεστερ - επίθεση - θύματα - δράστης

Ο Σόντερς είπε ότι η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών MI5 έχασε κάποιες ευκαιρίες να σταματήσει την επίθεση και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκε πληροφορίες με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας.

Ο δικηγόρος έντεκα οικογενειών που έχασαν αγαπημένους τους στην επίθεση είπε ότι τα σφάλματα που επισημαίνονται στην έκθεση είναι απαράδεκτα. «Ως αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων χάθηκε μια πραγματική πιθανότητα να αποτραπεί αυτή η επίθεση. Για εμάς, είναι ένα κρίσιμο συμπέρασμα», είπε ο Ρίτσαρντ Σκόρερ.

Τα συμπεράσματα του Σόντερς είναι παρόμοια με εκείνα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας που το 2018, στη δική της έκθεση, ανέφερε ότι η MI5 έχασε κάποιες ευκαιρίες να αποτρέψει την επίθεση και δεν πήρε τα μαθήματα που έπρεπε από παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Μαθητές σχολείων έγραψαν με τις τσάντες τους “Πάρε όταν φτάσεις” (εικόνες)

Τραγωδία στα Τέμπη: “Σκάστε, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες”

Τραγωδία στα Τέμπη - ΕΛΣ: Αναβάλλει παραστάσεις λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο