LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2023 13:21 | Ανανέωση: 27 Φεβρουαρίου 2023 14:35

Κούλουμα: Γέμισαν τα πάρκα και οι πλατείες (εικόνες)

Χωρίς περιορισμούς - για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια – λόγω κορονοϊού και οι πολίτες ξεχύθηκαν στην ύπαιθρο για να απολαύσουν τα κούλουμα.

Κούλουμα - Πάρκο Τρίτση

Μετά την περίοδο των υγειονομικών περιορισμών για τον κορονοϊό, που δεν επέτρεπαν εκδηλώσεις, οι πολίτες μπορούν και πάλι να τηρήσουν τις παραδόσεις, με τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στην ύπαιθρο, γνωστότερο και ως «κούλουμα», με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί, με μουσική και χορό.

Μια σειρά από εκδηλώσεις οργάνωσαν οι περισσότεροι αττικοί δήμοι, αφού ο καιρός δεν προβλέπεται βροχερός, αν και κάποιοι φρόντισαν να ανακοινώσουν και εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή τους κλειστούς χώρους όπου θα μετακινηθεί το γλέντι, σε περίπτωση βροχής.

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Ραντεβού στον Λόφο του Φιλοπάππου έδωσαν και φέτος, Καθαρά Δευτέρα, εκατοντάδες Αθηναίες και Αθηναίοι που γιόρτασαν τα Κούλουμα πετώντας πολύχρωμους χαρταετούς στον αττικό ουρανό, κάνοντας πικ-νικ με σαρακοστιανά εδέσματα και συμμετέχοντας σε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

Μικροί και μεγάλοι, ανέβηκαν από νωρίς το πρωί στον εμβληματικό λόφο της πρωτεύουσας, όπου είχαν την ευκαιρία να περάσουν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, γιορτάζοντας τα Κούλουμα με πολύ κέφι, μουσική και χορό.

Η «αυλαία» άνοιξε με τις μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Γωγώ Τσαμπά. Η δημοφιλής τραγουδίστρια δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών, συνοδεία της ορχήστρας της, ξεσήκωσε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα στου Φιλοπάππου, «παρασύροντάς» τους σε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι.

Από τη γιορτή, δεν έλειψαν τα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως η παραδοσιακή λαγάνα, η φασολάδα και ο χαλβάς που προσφέρθηκαν σε όσους ήταν εκεί.

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Ευχαριστούμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που ήρθαν σήμερα με τα παιδιά τους στον Λόφο του Φιλοπάππου και έγιναν μέρος αυτής της αυθεντικής γιορτής την οποία επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα ο Δήμος Αθηναίων. Πετάξαμε ψηλά τους χαρταετούς και διασκεδάσαμε παραδοσιακά, όπως επιβάλλει η Καθαρά Δευτέρα. Καλή Σαρακοστή σε όλες και σε όλους!»

Φέτος τις Απόκριες, για περίπου δύο εβδομάδες, χιλιάδες Αθηναίες, Αθηναίοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας, ξεφάντωσαν στις 67 -δωρεάν- εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων για μικρούς και μεγάλους σε 55 διαφορετικά σημεία, στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Το πλούσιο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που ολοκληρώθηκε την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου, επιμελήθηκαν οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη, με τη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης Αθήνα 9.84 και του This is Athens.

Κούλουμα - Αθήνα - Φλοίσβος

Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα - Λόφος Φιλοπάππου

Τα καζάνια και οι φούρνοι στις δημοτικές υπηρεσίες εργάζονταν απο νωρίς το πρωί στο φουλ για να ετοιμάσουν από φασολάδα και θαλασσινά, μέχρι ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, χαλβά και φυσικά την τιμητική της θα έχει και η πατροπαράδοτη λαγάνα.

Το υπαίθριο «τραπέζι» που έστησαν οι δήμοι, εντός και εκτός λεκανοπεδίου, απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι, πυο πέταξαν ψηλά και τον χαρταετό τους.

Μάλιστα ορισμένοι δήμοι προσέφεραν δωρεάν τον χαρταετό στους μικρούς δημότες.

Κούλουμα - Πάρκο Τρίτση

Χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων πολλά παιδιά απόλαυσαν μοναδικές στιγμές κεφιού και χαράς στην γιορτή της Περιφέρειας Αττικής που διοργανώθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, σε συνεργασία με τους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Από νωρίς το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης βρισκόταν στο Πάρκο και καλωσόριζε τους χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι σε πολύ λίγη ώρα γέμισαν ασφυκτικά όλο τον περιβάλλοντα χώρο και διασκέδασαν με παραδοσιακή μουσική, χορό, ενώ γεύτηκαν και παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, με πρωταγωνιστή τη φασολάδα.

Πλούσιες ήταν και οι δραστηριότητες για τα παιδιά που μαζί με τους γονείς τους συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή. Τα υποδέχθηκαν από νωρίς το πρωί ομάδες εργα-ζομένων του Πάρκου και μαζί τους έφτιαχναν πολύχρωμους χαρταετούς. Μοναδικές μουσικές στιγμές χάρισαν γνωστά συναυλιακά συγκροτήματα (Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Μαρία Αναματερού, Λευτέρης Μπαφαλούκος, οι Γιάννης και Τζένη Κατσίγιαννη, Νίκος Φάκαρος) που εναλλάσσονταν στη σκηνή ενώ τοπικοί σύλλογοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε «Είμαστε εδώ στο εμβληματικό Πάρκο Τρίτση, το πάρκο της αγάπης και της ενότητας σε μία γιορτή που διοργανώσαμε για όλους τους πολίτες της Αττικής, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας. Για να χαρούν και να απολαύσουν στιγμές ξενοιασιάς. Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία όλων σας. Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να αναβαθμίσουμε το πάρκο και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, με στόχο να γίνει μία μοναδική όαση πρασίνου και αναψυχής για όλους. Με αγάπη και νοιάξιμο για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την άθληση. Καλή Σαρακοστή σε όλους, καλά κούλουμα και το Πάσχα πάλι εδώ θα είμαστε και θα σας περιμένουμε».

Κούλουμα - Πάρκο Τρίτση

Κούλουμα - Αθήνα - Φλοίσβος

Κούλουμα - Αθήνα - Φλοίσβος

Κούλουμα - Αθήνα - Φλοίσβος

Κούλουμα - Αθήνα - Φλοίσβος

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός - Τουρκία: Τα “κουκλάκια της οργής” στα γήπεδα και οι αντιδράσεις (βίντεο)

Εύβοια: Δωρεάν σουβλάκια με συλλήψεις και εντάσεις

Πέθανε ο Σταύρος Παπαδόπουλος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο