Παππάς - Καλογρίτσας: η καταδίκη, οι ποινές και οι αντιδράσεις
Ποινή φυλάκισης δύο ετών, η μέγιστη προβλεπόμενη για το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, επιβλήθηκε στον Νίκο Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Στον Χρήστο Καλογρίτσα, που επίσης κηρύχθηκε κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος., επιβλήθηκε χρηματική ποινή, αφού πρώτα απορρίφθηκε το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών: του συννόμου βίου, των μη ταπεινών αιτιών και της αναγνώρισης της συνδρομής του στην υπόθεση.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς τις ποινές, ο Εισαγγελέας είχε προτείνει φυλάκιση ενός έτους για τον Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.
Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος. «Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών», αναφέρει η δήλωση.
Σε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, σχετικά με την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, αναφέρονται τα εξής:
«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην Υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή. Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς.
Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην Υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.
Είναι όμως και μια μέρα αποκαλυπτική. Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως. Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μία ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι.
Και από την άλλη διότι αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο. Πρόκειται, επίσης, για απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς.
Μετά την ομόφωνη απόφαση, τα ερωτήματα είναι πιεστικά και επιβάλλεται η άμεση απάντησή τους, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές:
- Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
- Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;».
Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το ΚΚΕ επιμένει ότι η βασική πολιτική ευθύνη του κύριου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν κι ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απ’ τον οποίο απορρέουν και οι σχέσεις διαπλοκής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Από κει και πέρα η σημερινή δήλωση του κυρίου Τσίπρα ότι “πολιτικοί οφείλουν να διώκονται απ’ τον φυσικό τους δικαστή κι όχι απ’ τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες”, συνιστά απίστευτο θράσος και υποκρισία. Γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε, όπως κάνει συνήθως, την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες και αυτή η δίωξη να μην εξαρτάται απ’ την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, γιατί όλοι τους θέλουν να αξιοποιούν τέτοιου είδους διατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες».
Το ΜέΡΑ25 αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να παίξει το παιχνίδι με τους κατεστημενικούς, ολιγαρχικούς όρους, προσπαθώντας να χτίσει μια δική του Αυριανή. Σημειώνουμε ότι, όταν ανακατεύεσαι με τα κατεστημενικά πίτουρα, σε τρώνε οι συστημικές κότες —ως πιο επαγγελματίες στο ολιγαρχικό παιχνίδι— συνεπικουρούμενες από μια Κυβέρνηση που δε διστάζει κι αυτή να βαθύνει το θεσμικό χαντάκι της ποινικοποίησης της πολιτικής».
Παππάς: η δίκη αυτή ήταν πολιτική
- Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
- Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;
- Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι, τότε για να κρατάει ο κ. Τσιπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια, καταλαβαίνουμε πόσο “κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στα social media, επιτίθεται στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφοντας «Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου. Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει φαίνεται άλλη άποψη. Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Την τελική ετυμηγορία, άλλωστε, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός».
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Ο καιρός σε πόλεις με καρναβαλικές εκδηλώσεις (βίντεο)
Έβρος - Οικογένεια 28χρονης: Δεν αυτοκτόνησε το παιδί μας (βίντεο)
“Κιβωτός του Κόσμου” - Μητέρα 19χρονου: Ο πατήρ Αντώνιος κρύβεται, γιατί είναι ένοχος (βίντεο)