LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2023 12:47

Γαλατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια παραδοασική συνταγή, που αυτήν την περίοδο είναι δημοφιλής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μας προτείνουν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και "Το Πρωινό".

Γαλατόπιτα - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή - Το Πρωινό

Μία εύκολη συνταγή για γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, με πλούσια γεύση και άρωμα, ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής "Το Πρωινό", η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, την Τρίτη.

Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι έτοιμη σε δέκα λεπτά και το σπίτι μοσχοβολάει, ενώ η καραμελωμένη κρούστα στην επιφάνεια είναι το κάτι άλλο!

Εξήγησε ότι η γαλατόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που περνάει από γενιά σε γενιά, πανεύκολο και με λίγα και απλά υλικά, εξηγώντας γιατί αυτήν την περίοδο, σε όλη την Ελλάδα, ειναι δημοφιλή τα γλυκά που έχουν πολύ γάλα.

Υλικά για την γαλατόπιτα

Για την κρέμα

  • 1.250 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μικρό λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο

Για την κρούστα

  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το πασπάλισμα

  • Προαιρετικά κανελοζάχαρη
Γαλατόπιτα - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή - Το Πρωινό
Εκτέλεση - Γαλατόπιτα 
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23?35εκ.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών.
  • Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Για την κρούστα

  • Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το μίγμα αυγού σε όλη την επιφάνειά της.
  • Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180? για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τη σπέσιαλ γαλατόπιτα σε κομμάτια.
  • Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.

Γαλατόπιτα - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή - Το Πρωινό

Μυστικά για γαλατόπιτα

  • Αφήστε την γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.
  • Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.
  • Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η γαλατόπιτα.
  • Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο η γαλατόπιτα είναι ακόμα ζεστή.
  • Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού, απογειώνει την συνταγή.
Ιστορία της γαλατόπιτας
  • Η γαλατόπιτα προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν γνωστή ως Άμης, δηλαδή ένας είδος πλακούντας μετά γάλακτος, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη.
  • Η γαλατόπιτα φτιαχνόταν κυρίως το Πάσχα, λόγω του ότι τότε τα γάλατα ήταν πιο παχιά και είχαν το καλύτερο άρωμα, αφού τα γαλακτοφόρα ζώα τον Απρίλιο και το Μάιο βρίσκονταν σε φάση απογαλακτισμού και επομένως το γάλα τους μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άμεσα για διάφορες χρήσεις.
  • Στις μέρες μας, στην Πελοπόννησο συνήθως γίνεται χωρίς φύλλο, ενώ στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία με φύλλο.
  • Στη Θεσσαλία μάλιστα οι αρβανιτόβλαχοι του Σέσκλου την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Αποκριάς και της Κυριακής της Τυρινής παρασκευάζουν αλμυρή γαλατόπιτα, που είναι γνωστή ως “πίτα ντι λάπτε” (χαρακτηριστικό τους έδεσμα).
  • Η πιο γλυκιά και νόστιμη παραδοσιακή πίτα δεν είναι άλλη από την γαλατόπιτα.
  • Η γαλατοπιτα έχει λίγες θερμιδες και έχει την τιμητική της σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας. Η φήμη της φτάνει σε κάθε γωνιά της Γης.

Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Super Κική: φωτογραφία του άνδρα που καταγγέλλει ξυλοδαρμό

Κολωνός - 12χρονη: Ο διαιτητής, ο 53χρονος, τα λεφτά στην ανήλικη και η απάντηση της γιαγιάς

Μητσοτάκης: Ο Καραμανλής θα είναι πάντα “παρών” στους αγώνες της ΝΔ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)Σήμερα 20:28 | Ειδήσεις

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ομόνοια ενώ παραμένει κλειστός ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ανιψιό του 39χρονου δολοφονημένου, Φανούρη Καργάκη και γιο του προφυλακισμένου γαμπρού του νεκρού.

ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)Σήμερα 18:27 | Ειδήσεις

Νέες αποκαλύψεις του ΑΝΤ1 έρχονται στο φως για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο