LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2023 14:25

Στόλτενμπεργκ σε Τουρκία: Είναι καιρός να επικυρώσετε την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Την ένταξη των δύο χωρών μπλοκάρει η Τουρκία από τον Μάιο του 2022. Πόσες  χώρες υπέγραψαν και επικύρωσαν τα πρωτόκολλα ένταξης.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Γενς ΣτόλντεμπεργκΟ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να υποδεχθεί στην Ατλαντική συμμαχία "τώρα" τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις υποψηφιότητες των οποίων για ένταξη μπλοκάρει η Τουρκία από τον Μάιο.

"Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός τώρα να επικυρώσετε [την ένταξη] ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ο οποίος προκάλεσε τουλάχιστον 36.000 θανάτους στη χώρα, είχε αναφερθεί προχθές Τρίτη για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία στη Συμμαχία.

Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει "το ταχύτερο δυνατό" τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας χωρίς εκείνην, που κατατέθηκε μαζί, της Σουηδίας την οποία εξακολουθεί να μπλοκάρει η Άγκυρα.

"Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία", επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να "αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας". Η Τουρκία κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές και υποστηρικτές των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει "τρομοκράτες", κυρίως εκείνους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ έλαβαν την απόφαση να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022. Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία τους.

Η απόφαση τον Ιανουάριο των σουηδικών αρχών να επιτρέψουν μια διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός - 12χρονη: Ο γιατρός, οι βιασμοί για 50 ευρώ και οι καταγγελίες (εικόνες)

Σεισμός - Τουρκία: 17χρονη βγήκε ζωντανή 248 ώρες μετά τα 7,8 Ρίχτερ (εικόνες)

Κορυδαλλός – Γηροκομείο: Το πόρισμα και οι “τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο