LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2023 21:02

Κορονοϊός: Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που μπλοκάρει τη λοίμωξη στους πνεύμονες

Ο κορονοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων,

πρωτεινη-ανακαλυψη

Επιστήμονες στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 και σχηματίζει στο σώμα έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό κατά του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη, πράγμα που πιθανώς παίζει ρόλο στο πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος με Covid-19

Η πρωτεΐνη με την ονομασία LRRC15 είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων. Η απρόσμενη ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους. Θα χρειαστούν πάντως χρόνια εωσότου κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες.

"Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν (αυτοκόλλητη ταινία) Βέλκρο, σαν μοριακό Βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του", δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.

"Για μένα ως ανοσολόγο το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων", ανέφερε ο δρ Νίλι.

Ο κορονοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2. Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορονοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών.

Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορονοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση. Αντίθετα, "δένει" και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων. Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.

Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο. Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.

Ειδήσεις σήμερα:

“VINYΛΙΟ”: Πρωτιά για την… αθάνατη Ελληνίδα μάνα

Κερατσίνι: 29χρονος πέθανε ενώ δούλευε

“DRAGONS’ DEN”: Eπενδύσεις και συμφωνίες 115000 ευρώ στο 3ο επεισόδιο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοιΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορούμενων για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση που χρεώνεται τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυσηΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι του αγγειοχειρουργού για την υπόθεση του θανόντος πατέρα του βουλευτή, σε δημόσια απάντησή τους.

Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

 Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα της Αμερικανίδας, Σλόαν Στέφενς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κάρολος – Καμίλα: Η φωτογραφία για την επέτειο του γάμου τους17:14Έφυγε από την ζωή ο Τάκης Χατζόπουλος17:01Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ακόμα δύο κατηγορούμενοι16:47Σάββατο του Λαζάρου: Η γιορτή και τα έθιμα16:34Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20Κιλκίς: Έκρυβαν στα μπουφάν πλαστά έγγραφα (εικόνες)16:08Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13Παίδων “Αγία Σοφία”: Θαλασσαιμικά παιδιά διαμαρτύρονται μαζί με τους γονείς τους14:59Χερσόνησος: Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο (εικόνες)14:45Θεσσαλονικη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στην είσοδο του Ιπποκράτειου (εικόνες)14:31Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στην πρεμιέρα του Madrid Open14:17Πάτρα – Μαθητές “βαποράκια”: Αφού δεν πούλησες ουσίες, θα μου δώσεις το χαρτζιλίκι σου14:03ΗΠΑ - εκλογές: Ο Μπάιντεν λέει “ναι” σε ντιμπέιτ με τον Τράμπ13:49Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)13:35Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αναβολή13:21Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης σε πρώην εισαγγελέα13:07Νίσυρος: Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανηλίκους12:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο