LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2023 09:30 | Ανανέωση: 10 Φεβρουαρίου 2023 09:41

Γεωργιάδης - Λεχουρίτης: το μποϊκοτάζ, η ακρίβεια και ο καβγάς “στον αέρα” (βίντεο)

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, ο Υπ. Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ για τις τιμές στα γαλακτοκομικά, το “καλάθι του νοικοκυριού” και τα μέτρα για τις τιμές.

Καλημέρα Ελλάδα - Γεωργιάδης - Λεχουρίτης

«Ξεκινάμε από Δευτέρα το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα. Το μποϊκοτάζ είναι το έσχατο μέτρο του καταναλωτή να πιέσει για μείωση των τιμών», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος κάλεσε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να στηρίξει την προσπάθεια των καταναλωτών.

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «Το Κράτος δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε να ενθαρρύνει το μποϊκοτάζ, απαγορεύεται από τον νόμο. Όντως, τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει μεγάλη αύξηση, όχι αδικαιολόγητα όμως. Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών. Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα, παρά να διατηρήσουν την παραγωγή γάλακτος, καθώς αυξανόταν πολύ το κόστος και θα τους οδηγούσε σε χρεοκοπία. Μειώθηκε η παραγωγή, έμεινε ίδια η ζήτηση και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές, καθώς λειτούργησε ο παγκόσμιος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «υπάρχει επώνυμο γάλα που πωλείται σε χαμηλές τιμές στο «Καλάθι του νοικοκυριού» και οι καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μπορούν να το επιλέξουν».

Στην κριτική του εκπροσώπου της οργάνωσης καταναλωτών για επικοινωνιακά επιτυχημένο, αλλά πρακτικά μη ουσιώδες για τους πολίτες «Καλάθι του νοικοκυριού», ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε, στηριζόμενος σε ευρήματα έρευνας του ΙΕΛΚΑ, «Εμένα, τον δημιουργό του “Καλαθιού”, αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος και ότι δεν φθάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά σαν αυτόνομο μέτρο είχε επιτυχία».

Σχετικά με άλλο εύρημα της έρευνας, όπου η πλειονότητα των καταναλωτών ζήτησε την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Το κοινό σε αυτό κάνει λάθος. Δεν είναι λύση η μείωση του ΦΠΑ. Στην Ισπανία δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό της μείωσης στους καταναλωτές και υπάρχει σκέψη να επανέλθει ο ΦΠΑ που μειώθηκε».

«Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει το προϊόν από το χωράφι στα 20 λεπτά και να φθάνει στην αγορά σε τιμή 1,80 ευρώ και να λέτε είναι φυσιολογικό; Σας λέμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Απαντώντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρείες, είπε ότι επί μήνες παραμένουν στο «Καλάθι του νοικοκυριού», σε πολύ χαμηλές τιμές, είδη όπως μακαρόνια και αλεύρι, ενώ εσχάτως προστέθηκε και το κοτόπουλο σε χαμηλή τιμή.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Γιώργου Λεχουρίτη για φθηνότερα προϊόντα σε άλλες χώρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «Έρευνα σε 5.000 κωδικούς προϊόντων που έχει δείξει ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνει ότι στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι χαμηλότερος από ότι σε άλλες χώρες».

«Να ξέρει ο κόσμος ότι κάνουμε ότι μπορούμε για την ακρίβεια και υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτό», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδήσεις σήμερα:

“DRAGONS’ DEN”: νέο ραντεβού σε νέα ημέρα και ώρα στον ΑΝΤ1 (εικόνες)

Τροχαίο: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Σεισμός στην Τουρκία: Αγωνία για ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικεςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο στόχος που έχει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Χθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Εκρήξεις σε Πειραιά - Καλλιθέα: Οι συλλήψεις και αυτοί που “κρύβονται” από πίσω (βίντεο ντοκουμέντο)Χθες 19:47 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις δράστες και τους κατηγορούν ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Πώς σχετίζονται οι δύο εκρήξεις.

Μαρούσι: Συλλήψεις για τη φονική συμπλοκήΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Στην σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν οι Αρχές για την φονική συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20Τένις - Μαδρίτη: Πρόωρος αποκλεισμός για Στέφανο και Πέτρο Τσιτσιπά 21:11Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν σήμερα 20:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο