LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2023 16:34

Σεισμός στη Συρία: Εκατόμβη νεκρών στα συντρίμμια (εικόνες)

Εικόνες γνώριμες από τον πόλεμο, που έχει αποδυναμώσει τα κτήρια για τους Σύρους. Με τα χέρια ψάχνουν για επιζώντες.

AP - Συρία - σεισμός

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην νότια Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία, έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 783 ανθρώπους στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 403 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.284 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες.

Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία.

Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα...ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Συρία φαντάζει επώδυνα οικείος για τις οικογένειες των Σύρων και για τους διασώστες που έχουν εξουθενωθεί από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπισμών.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έβγαλε τους πολίτες από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σημαδεύσει τον πληθυσμό και έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο.

AP - Συρία - σεισμός

"Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας", λέει ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους.

"Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί", λέει ο ίδιος.

Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

AP - Συρία - σεισμός

Δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες και προσγειώθηκαν στο βρεγμένο έδαφος.

Τα Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διασωστών η οποία ιδρύθηκε στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες για να βοηθάει τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αξιωματούχοι ανεβάζουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των νεκρών και σε τουλάχιστον 1.000 των τραυματιών.

AP - Συρία - σεισμός

"Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε", είπε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών Ρέντ Φαρές τηλεφωνικώς στο Reuters.

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που "καταρρέουν αμέσως" προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

AP - Συρία - σεισμός

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για τη διάσωση ανθρώπων από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών.

"Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε", σχολιάζει κυνικά ο Φαρές.

Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

AP - Συρία - σεισμός

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, λέει ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.

Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

AP - Συρία - σεισμός

"Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς", λέει ο κάτοικος της Αφρίν, ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: καταδικάστηκε ο πατέρας που βίαζε την ανάπηρη κόρη του

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Νέο κύμα με χιόνια και στην Αττική

Κατέρρευσε στον χορό – Θρήνος στο γλέντι 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με την νέα Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (βίντεο)Σήμερα 12:46 | Ειδήσεις

«Θεωρώ πως είναι μια υπέροχη ευκαιρία και ευλογία να βρεθώ κοντά στην Εκκλησία της Ελλάδος και να γνωρίσω από κοντά το έργο της».

Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ: Απόψε στις 23:00 η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλά στην Μαρία ΣαράφογλουΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Η συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 και τη Μαρία Σαράφογλου απόψε στις 23:00, στον ΑΝΤ1.

Τραγωδία στο Κιλκίς: Κρεοπώλης έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία και πέθανεΣήμερα 08:17 | Ειδήσεις

Σήμερα, φίλοι και συγγενείς θα πουν το τελευταίο αντίο στον άτυχο άνδρα.

Αχαΐα: Θρήνος στο τελευταίο αντίο του 3χρονου - "Πού είσαι αγάπη μου;" φώναζε η μητέραΣήμερα 14:10 | Ειδήσεις

Σε βαρύ κλίμα τελέστηκε σήμερα η κηδεία του τρίχρονου, που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση του από μάντρα, μαζί με τον 25χρονο θείο του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καθηλώθηκαν όλα τα C-130 – Σοκ και οργή στην Τουρκία μετά τη συντριβή15:38Λάρισα: Συγκλονίζει η μαρτυρία της γυναίκας που βρήκε την 49χρονη στον φούρνο – Πιάστηκε το φουλάρι της σε μηχάνημα (βίντεο)15:24"Αποκαλύψεις": Η μαρτυρία που ανατρέπει τα πάντα στην τραγωδία με τον 3χρονο στην Αχαΐα (βίντεο)15:10Η αστυνομία έβαλε τέλος στη δράση 55χρονου ο οποίος άρπαζε βίαια τσάντες από πεζούς κινούμενος με δίκυκλο14:56Πιερρακάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση επιβολή δασμών στα μικροδέματα από τρίτες χώρες14:42Αχαΐα: Θρήνος στο τελευταίο αντίο του 3χρονου - "Πού είσαι αγάπη μου;" φώναζε η μητέρα 14:28Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Πέρεθ αρνείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Βινίσιους και ανοίγει την πόρτα της παραχώρησης14:14Μητσοτάκης για τα Diamond DA62 MPP του ΠΣ: Η μεγαλύτερη επένδυση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας μας (εικόνες)14:00Tο παρασκήνιο της συνέντευξης της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Σαράφογλου (βίντεο)13:45Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με την νέα Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (βίντεο)13:31Βορίζια: Αρνείται ότι τοποθέτησε τη βόμβα στο σπίτι του Φραγκιαδάκη ο 23χρονος 13:17Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν διαρρήξεις ΑΤΜ και κλοπές αυτοκινήτων13:03Φρικτό έγκλημα στην Ιταλία: 55χρονη μητέρα σκότωσε τον 9χρονο γιο της12:49Αιματηρό περιστατικό στις φυλακές Τρικάλων: Βαρυποινίτης μαχαίρωσε τον 49χρονο συγκρατούμενό του12:35Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές12:21Λαμία: Ποινή κάθειρξης 18 ετών σε 30χρονο που “ψάρευε” κοριτσάκια από το διαδίκτυο, εμφανιζόμενος ως “Κατερίνα”12:07Ρέθυμνο: "Λογίστρια" εξαπάτησε 20χρονη – "Άδειασαν" τον τραπεζικό λογαριασμό της11:53Βορίζια: Προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο 23χρονος από την οικογένεια Καργάκη, για τη βόμβα (βίντεο)11:39Ο Εμμανουήλ Καραλής... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου11:25Επιχείρηση του ελληνικού FBI - Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος που κατείχε βαλλίστρα (εικόνα)11:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο