LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2023 22:52

Amalin: Ρομανί κουζίνα στο πρώτο εστιατόριο Ρομά (εικόνες)

Γεγονός είναι το πρώτο εστιατόριο με γεύσεις από την κουζίνα Ρομανί, που διαχειρίζονται γυναίκες Ρομά.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

Μία πρώτη γεύση από Ρομανί κουζίνα είχαν την ευκαιρία να πάρουν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση γνωριμίας που διοργανώθηκε στο «Amalin», το εστιατόριο με τσιγγάνικες συνταγές που θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη από τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Σαραλίκα (σαραγλί), χαμπαρτέ σαρμάες (λαχανοσαρμάδες με κρέας και διάφορα καυτερά μπαχαρικά), μπακρό ντρόμπο (γεμιστό αρνί), πλετσίντα (τυρόπιτα) που την φτιάχνουν την Πρωτοχρονιά και βάζουν μέσα το νόμισμα, μας πουρουμένσαρ (στιφάδο) και πιλάφι αμπαδέσκο (πιλάφι με κρέας) που σερβίρεται κυρίως σε γάμους, είναι μερικά από τα πιάτα που σέρβιραν σήμερα στην εκδήλωση οι γυναίκες του Συλλόγου.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Γιαννούλα Μάγγα, τα φαγητά μαγειρεύτηκαν σε χώρο του Συλλόγου γιατί ακόμη δεν είναι έτοιμη η κουζίνα του εστιατορίου που υπολογίζεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

«Επειδή στοχεύουμε στην ενδυνάμωση στην πράξη, σκεφτήκαμε ότι είναι ωραίο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό ως ενδιάμεσο για να έρθουμε όλοι πιο κοντά. Στο εστιατόριο θα δουλέψουν 5 γυναίκες Ρομά οι οποίες δεν έχουν δουλέψει έξω ποτέ τους, παρά μόνο στην… κουζίνα τους, μαγειρεύοντας καθημερινά για την οικογένειά τους» είπε η κ.Μάγγα διευκρινίζοντας ότι το εστιατόριο θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και όλα τα κέρδη θα διοχετεύονται στους μισθούς των εργαζομένων, στα λειτουργικά έξοδα και σε δράσεις του Συλλόγου.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

Τη στήριξη της πολιτείας στο εγχείρημα εξέφρασε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργος Σταμάτης ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και δοκίμασε τα εδέσματα των γυναικών.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

«Η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά δείχνει την εξωστρέφεια και την δυναμική των γυναικών του Συλλόγου του Δενδροποτάμου οι οποίες, μέσω της ενδυνάμωσης που έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, φεύγουν από το γκέτο του Δενδροποτάμου, μιας περιοχής δηλαδή με πολλά προβλήματα και έρχονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αρα οι Ρομά γίνονται έτσι ορατοί μέσω του πολιτισμού τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σταμάτης.

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιάκαλο, ειδικό εμπειρογνώμονα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και υπεύθυνο προγραμμάτων στον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, το εστιατόριο είναι μη κερδοσκοπικό εγχείρημα ενώ μέρος της πρωτοβουλίας χρηματοδοτείται από επιχορήγηση γενικής υποστήριξης του Open Society Foundations

Θεσσαλονίκη - Ρομά - Ρομανί - εστιατόριο

Το Ρομανό εστιατόριο που λέγεται « Amalin (φίλη στα Ρομανές), βρίσκεται Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 28 και θα είναι ανοιχτό καθημερινά προσφέροντας πιάτα βασισμένα σε τσιγγάνικες συνταγές.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι (βίντεο)

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Έως – 78 βαθμοί Κελσίου η θερμοκρασία (εικόνες)

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ανησυχητική απώλεια παγετώνων ως το 2100 προβλέπουν οι επιστήμονες - Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις19:40Αγρίνιο: Σοβαρό τροχαίο με τραυματία νεαρό διανομέα (εικόνες)19:30Ήπιος ο καιρός τα Χριστούγεννα19:20ΗΠΑ: Το FBI απέτρεψε σοβαρή βομβιστική επίθεση19:10Παναθηναϊκός - Αταμάν: Δύσκολο ματς με τη Φενέρμπαχτσε, πρέπει να επιστρέψουμε στις νίκες19:00Δολοφονία Ρομπ Ράινερ και της συζύγου του: Συνελήφθη ο γιος του ζευγαριού18:50Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στις πολιτικές "περνάνε και λιάζονται"18:40Εξάρχεια: Άνδρας απήγαγε την σύντροφό του με την απειλή όπλου18:30Παρ' ολίγον τραγωδία - Τρίχρονο αγοράκι έπεσε μέσα σε βόθρο (Βίντεο)18:20Αττική: Περισσότερα από 12.000 αλκοτέστ τις τελευταίες ημέρες18:10Πεσκόφ: Επιπολαιότητα Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία18:00Αυξήσεις στις τιμές στο τυλιχτό: σε ποιες περιοχές ξεπερνάει τα 6€17:50Χαλκιδική: Συλλήψεις αστυνομικών της Τροχαίας για ''φακελάκι''17:40Λαμία: Ανήλικες μαθήτριες "πιάστηκαν στα χέρια" λόγω προσωπικών διαφορών17:30"Αποκαλύψεις": Ανατροπή - βόμβα με τον "Φραπέ" - Κάλεσαν λάθος πρόσωπο στην Εξεταστική17:20Πέθανε ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ17:10"Νέα εποχή" για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε μισθούς και βαθμολόγιο17:00Τασούλας για τρομοκατική επίθεση: Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια και το αντισημιτικό μίσος που την υποκίνησε16:50Τσιάρας σε αγρότες: Αυτά είναι τα περιθώρια των παρεμβάσεων που έχει η Κυβέρνηση16:40Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης16:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο