LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2023 21:55

Αντιτρομοκρατική: η απόρρητη έκθεση για την ακροδεξιά στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η έκθεση για την ακροδεξιά στην Ελλάδα.

Χρυσή Αυγή - θύματα - Δελτίο Ειδήσεων

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη επιδιώκει να γίνει ο μοναδικός εκφραστής του ακροδεξιού, εθνικιστικού χώρου».

Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης που συνέταξε το τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2023 και τέθηκε υπόψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ενόψει και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις επικείμενες εκλογές.

Η έκθεση έχει τίτλο «Η παρουσία του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα» και καταλήγει σε οκτώ κεντρικά συμπεράσματα. Το πρώτο από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. «Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση περιορίζεται σε αναγραφή συνθημάτων, διανομή φυλλαδίων, διοργάνωση συγκεντρώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μετά τις συλλήψεις μελών των ομάδων COMBAT 18 και ΑΜΕ για επιθέσεις σε στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αναρχικών, «η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί». Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν μεν αύξηση των οργανώσεων του ακροδεξιού χώρου, με τους περισσότερους υποστηρικτές τους πάντως να μην επιθυμούν βίαιη δράση. «Ο εξτρεμιστικές ομάδες είναι ολιγομελείς», σημειώνουν στην απόρρητη αναφορά τους.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε κατακερματισμό του ακροδεξιού χώρου, ενώ αφορμή για περαιτέρω διχασμό αποτέλεσε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι επέτειοι μνήμης, όπως για τη συμπλήρωση 27 ετών από την κρίση στα Ιμια, και οι κινητοποιήσεις –μέχρι πρότινος– του αντιεμβολιαστικού κινήματος εξυπηρετούν τη «διάδοση των θέσεών τους και τη συντήρησή τους στο προσκήνιο ενόψει εθνικών εκλογών».

Για τη Χρυσή Αυγή, η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει δημοσκοπική κάμψη και περιορισμένη κινητοποίηση των μελών της ως συνέπεια της καταδίκης της ηγεσίας του κόμματος. Γίνεται ακόμη αναφορά σε κάμψη του ηθικού των υποστηρικτών ως αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου από COVID-19 και της μακρόχρονης παραμονής του σε κέντρο αποκατάστασης. Σε εξέλιξη βρίσκονται εσωτερικές διεργασίες και διαβουλεύσεις, με ορατό το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής της στις εκλογές.

Τι αναφέρει για εξτρεμιστικές δράσεις, τη Χρυσή Αυγή, τις πέντε αυτόνομες ακροδεξιές ομάδες και το κόμμα Κασιδιάρη.

Αντιθέτως, βασική στρατηγική του Εθνικού Κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη ήταν και παραμένει μέχρι νεωτέρας η προσέλκυση υποστηρικτών, εκμεταλλευόμενο τον κατακερματισμό του χώρου. Πιθανή κάθοδος στις εκλογές, πολλώ δε μάλλον τυχόν είσοδός του στη Βουλή, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη. Στις 28 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε συνεργασία του κόμματος με το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε το 2012 με πρώτο γραμματέα παλιό στέλεχος της ΕΠΕΝ.

Για την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση του έγκλειστου Γιάννη Λαγού, στην έκθεση επισημαίνεται ότι μετέχει στο Εθνικιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (APF) και ότι μέλη της ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διατηρούν επαφές με μέλη αντίστοιχων σχηματισμών της Ε.Ε.

Στην έκθεση της Αντιτρομοκρατικής καταγράφονται πέντε αυτόνομες ακροδεξιές ομάδες. Η πρώτη από αυτές είναι η Propatria, μέλη της οποίας συνδέθηκαν με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο. Πρόκειται για ομάδα που κινείται στον ακροδεξιό – εθνικιστικό χώρο, με τα μέλη της να διατηρούν επαφές με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού.

Αναφορά γίνεται ακόμη στην Εθνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (ΕΣΑ), την οποία η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει με τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο. Ο τελευταίος είναι περισσότερο γνωστός ως «Περίανδρος». Κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε για τον ξυλοδαρμό, τον Ιούνιο του 1998, του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή.

Η οργάνωση Hellenic Exstance / IAXH περιγράφεται ως ολιγομελής ομάδα που υποστηρίζει τον ναζισμό. Μέλη της έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις, ανάμεσα στις οποίες και έξω από πρεσβείες και προξενεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίχως πάντως βίαιη δράση.

Στην έκθεσή της η αστυνομία κάνει αναφορά και στην οργάνωση «Ιερός Λόχος», που δραστηριοποιείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Περιγράφονται ιδεολογικά ως υποστηρικτές του τρίπτυχου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ενώ τα μέλη της, προκειμένου να προσδώσουν και «επιχειρησιακό» χαρακτήρα στην ομάδα, συμμετέχουν σε εικονικές ασκήσεις, παρακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης κ.ο.κ.

Ορισμένα μέλη του που αποχώρησαν από τον «Ιερό Λόχο» φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να προχώρησαν στη δημιουργία της ΕΝΕΘ – Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης. Ως αιτία της αποχώρησής τους περιγράφεται ότι προέκυψαν προστριβές σχετικά με την άρνηση των μελών του «Ιερού Λόχου» να προχωρήσουν σε περισσότερο επιθετικές και βίαιες δράσεις. Τα μέλη της ΕΝΕΘ φέρεται να έχουν ανάμειξη σε επιθέσεις και συμπλοκές με άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ έχουν διασυνδέσεις και με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Το 2021 είχαν υπάρξει ενδείξεις και στοιχεία που κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι μέλη της ΕΝΕΘ είχαν ρόλο και στα άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Basket League: Ο Άρης έβαλε... φρένο στην ΑΕΚ

“Qatar Gate” - Δημητρακόπουλος: η Καϊλή υπέστη “βασανιστήρια” στη φυλακή

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)Σήμερα 11:58 | Ειδήσεις

Στο σημείο πραγματοποιούταν εκδήλωση της εβραϊκής κοινότητας με αφορμή την πρώτη νύχτα της γιορτής Χάνουκα.

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο BrownΣήμερα 10:15 | Ειδήσεις

Επτά από τους εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, ενώ δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα την ΚυριακήΣήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι σήμερα ανοιχτά, από τις 11:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών 13:13Κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα - Προγραμματίζονται συλλαλητήρια από εργατικά κέντρα12:58e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:43Μετρό - Γραμμή 4: Προτεραιότητα η επέκταση προς Γλυφάδα - Αναλυτικά οι νέες επεκτάσεις12:29Μακελειό στο Σίδνεϊ: Τουλάχιστον 10 νεκροί έπειτα από πυροβολισμούς στην παραλία Μπόνταϊ (βίντεο)12:15Ηράκλειο: Συνελήφθησαν τρία νεαρά κορίτσια για κλοπή από εμπορικό κατάστημα12:01Λακωνία: Επιχείρηση διάσωσης 13χρονης που έπεσε σε πηγάδι με 7 μέτρα νερό! (εικόνες)11:47Αυστραλία: Πυροβολισμοί σε παραλία του Σίδνεϊ - Δύο συλλήψεις, αναφορές για τραυματίες (βίντεο)11:33Μενίδι: Ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν τραυματία11:19Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου που αγνόησε τις κατεβασμένες μπάρες ενώ πλησίαζε τρένο11:05Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 202610:50ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Brown10:35Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτηση10:21Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή10:07Γερμανία: Σχεδίαζαν επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας - Αναζητούνται τα κίνητρα09:53Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τροχαίας στη Σταδίου - "Εδώ στην κυριολεξία σώζουμε ζωές" (εικόνες)09:38Κολωνός: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο09:24ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες από την Κρήτη (εικόνες)09:10Βλάβη σε αγωγό στην Πανόρμου - Ο δρόμος έγινε... καφέ ποτάμι (βίντεο)08:56ΗΠΑ: 'Ενοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Brown - Τουλάχιστον δύο νεκροί (βίντεο)08:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο