LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2023 20:10

Κακοκαιρία: Πώς να προστατέψουμε την καρδιά μας

Η επίδραση του ψύχους στο καρδιαγγειακό και οι τρόποι προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Καρδιακή ανακοπή - καρδιά - πόνος

Με αφορμή την επικείμενη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας, στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμο Σιάσο, ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Μελέτες έδειξαν ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.

Επιδράσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό

Η έκθεση στο ψύχος και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σωματική καταπόνηση αυξάνουν το καρδιακό έργο και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση. Ο αγγειόσπασμος αυτός πέραν της αύξησης της αρτηριακής πίεσης με τις δυσμενείς επιδράσεις στην ίδια την καρδιά μπορεί να «επεκταθεί» και στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες στενώσεις των αγγείων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα που δείχνουν αύξηση της πηκτικότητας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους με αναμενόμενη αύξηση και των θρομβωτικών επεισοδίων που μπορούν να εμφανιστούν, είτε ως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, είτε ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναφέρει ο κ. Σιάσος.

Τι να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από το κρύο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, το πρωταρχικό μέσο προφύλαξης είναι η μείωση της έκθεσης στο ψύχος. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις μας, να φοράμε κατάλληλα ρούχα και όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε αυτό να γίνεται με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες, με μείωση του χρόνου μετακίνησης και με την ελάχιστη σωματική καταπόνηση.

Οι ασθενείς με γνωστό καρδιολογικό ιστορικό δεν πρέπει να αμελούν την αγωγή τους. Ιδιαίτερα πρέπει να υπάρξει προσοχή για τα φάρμακα που λαμβάνονται για την υπέρταση καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε λάβει τα προφυλακτικά μέτρα για προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού (όταν αυτό συνίσταται από τους ιατρούς μας), δηλαδή να έχουμε εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, τον πνευμονιόκοκκο και έναντι της νόσου COVID-19.

Η κατανάλωση επίσης αλκοόλ δεν προστατεύει από την απώλεια θερμότητας αλλά μπορεί να την αυξήσει επιτείνοντας τις αιμοδυναμικές επιπτώσεις του ψύχους στο καρδιαγγειακό.

Σε κάθε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό.

Καθώς λοιπόν οι επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στο καρδιαγγειακό είναι σημαντικές, η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η εφαρμογή των προστατευτικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη τόσο για τους υγιείς όσο και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, καταλήγει ο κ. Σιάσος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Κυριακή: πυκνή χιονόπτωση και “βουτιά” της θερμοκρασίας

Αυστραλία: Νεκρή 16χρονη από επίθεση καρχαρία

Πέθανε ο Σερίφ Ισμαήλ

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης "Red Code" πέντε περιοχές της χώραςΣήμερα 14:21 | Ειδήσεις

Τι αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων;

Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

«Το 2026 μπήκε με πρωτοφανείς προκλήσεις για το διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχηΣήμερα 15:16 | Ειδήσεις

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ψυχική υγεία του παιδιού μου».

Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσειςΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Δείτε την αναλυτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για τις αμβλώσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσιάρας για αγρότες: Eίναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί15:34"Αποκαλύψεις" - Έγκλημα στο Αγρίνιο: Η πρώτη αντίδραση της συζύγου του δολοφονημένου κοινοτάρχη15:24Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα Μάλγαρα15:10Φυλακές Κορυδαλλού: Έρευνα σε κελιά της Γ' πτέρυγας μετά την δολοφονία κρατουμένου14:56Χατζηδάκης - Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 202614:42Δεμένα τα πλοία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κυλλήνη14:28Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης "Red Code" πέντε περιοχές της χώρας14:18Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πάνω από 300 drones και με πυραύλους - Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζητά επείγουσα στήριξη14:04Θεσσαλονίκη: Νεκρή μια γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι - Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά τα αίτια της τραγωδίας13:50Ουκρανία: Χιλιάδες πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση στο Κίεβο έπειτα από νέα ρωσική επίθεση13:36Αιτωλοακαρνανία: Δοκιμαστική Ήχηση Ηλεκτροκίνητων και Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού 13:22Ισπανία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια13:08Γροιλανδία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ12:54Μαρία Καρυστιανού: Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις12:40Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα12:26Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική12:12Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ12:02Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε Αττική και άλλες περιοχές για πρατήρια που έκλεβαν καύσιμα11:48Αντετοκούνμπο για παραμονή στους Μιλγουόκι Μπακς: Δεν ξέρω, το βλέπω μέρα με τη μέρα11:34Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων11:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο