LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2023 11:02

Οικονόμου για καλλιτέχνες: Θα βρεθούν οι λύσεις που πρέπει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λόγο για «μια πολύ μεγάλη παρανόηση και παρεξήγηση» αναφερόμενος στο ΠΔ. Τι είπε για τη θεσμική παρέμβαση για μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων.

Θεατρική σκηνή - αυλαία - θέατρο - σκηνή

«Mε ειλικρίνεια επιδιώκαμε και θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε μέχρι τέλους την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του, σήμερα, στο MEGA, αναφορικά με τη θεσμική παρέμβαση για μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων. Τόνισε μάλιστα πως για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους τη ρύθμιση από το Νοέμβριο. Και πρόσθεσε: «Ένα ακόμη, από το οποίο δεν πρέπει να υποχωρήσουμε λεπτό, είναι η πολιτική μάχη που πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε. Είναι αδιανόητο με τις νωπές μνήμες που έχουμε, με την ιστορία που γνωρίζουμε, με αυτά που ζήσαμε, να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, ως χώρα, με τη δημοκρατική παράδοση, την κουλτούρα, τα βιώματα που έχουμε ζήσει, να αφήνουμε πολίτες να πιστεύουν ότι είναι διέξοδος η ψήφος στους φασίστες, στους νεοναζί, στους εγκληματίες».

Όπως αναλυτικά είπε ο κ. Οικονόμου, «πρώτον, η ρύθμιση λέει με απλά λόγια ότι όποιος έχει καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Η ρύθμιση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πηγαίνει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο. Πατάει πάνω σε υφιστάμενη διάταξη που υπάρχει υπό την προϋπόθεση της καταδίκης για εγκληματική οργάνωση. Δεύτερον, η Βουλή ψηφίζει και η ερμηνεία είναι στη Δικαιοσύνη, στον 'Αρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μια σειρά από πράγματα. Τρίτον, δεν χρειάζεται να μπερδεύουμε τα πράγματα και να ψάχνουμε σώνει και καλά να βρούμε διαφωνίες ή προσχηματικά να προσπαθούμε να φέρουμε κάτι δικό μας για να μη θεωρηθεί ότι συναινούμε σε μια πρωτοβουλία που πήρε κάποιος άλλος. Είναι συγκεκριμένη η στόχευση».

Επιπλέον σχολίασε πως «η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ρωτήσετε τη γνώμη συνταγματολόγων και των υπολοίπων κομμάτων, περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους που θέλουμε να αποφύγουμε. Λέει, δηλαδή, ότι όποιος έχει εκφράσει -χοντρικά αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- ρατσιστικό ή ομοφοβικό σχόλιο και είναι σε ένα κόμμα, αυτό απολύτως να αποκλείεται. Για να μην πει "συμφωνώ" με τη Νέα Δημοκρατία σε ένα πράγμα που στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει -είναι πολιτικοί μας αντίπαλοι, έχουμε του κόσμου τις διαφορές, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θέλουν τους εγκληματίες και τους νεοναζί στην πολιτική, το ξεκαθαρίζουμε- φτιάχνουν κάτι που περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε στη συνέχεια λόγο για «μια πολύ μεγάλη παρανόηση και παρεξήγηση» αναφερόμενος στο ΠΔ που αφορά στο διορισμό καλλιτεχνών στο Δημόσιο. Τόνισε: «Υπήρξε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν άλλαζε σε τίποτα αυτά που ίσχυαν χρόνια. Λένε οι άνθρωποι του πολιτισμού ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα υποβιβάζει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ενώ έχουμε κάνει -όπως σωστά ειπώθηκε- σπουδές, δουλεύουμε, εξελισσόμαστε. Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα δεν αξιολογούσε τα καλλιτεχνικά προσόντα. Τα ωδεία που έχεις βγάλει, τις δραματικές σχολές που έχει σπουδάσει, τη δουλειά που έκανες για να εξελίξει και να καλλιεργήσει το ταλέντο σου ακόμη περισσότερο. Σου έλεγε ότι αν συμμετάσχεις σε έναν διαγωνισμό του Δημοσίου για να διοριστείς γραμματέας, κλητήρας ή οπουδήποτε αλλού, μπαίνεις με βάση με τα τυπικά προσόντα που είχες, πέραν των καλλιτεχνικών σπουδών.

Δεν προσλαμβανόσουν δηλαδή για μαέστρος ή για διευθυντής καλλιτεχνικού θεάτρου ή οτιδήποτε άλλο έχει στο Δημόσιο. Οι καλλιτέχνες αυτό δεν το αντιλήφθηκαν από την αρχή. Πρυτάνευσε η άποψη ότι γίνεται μείωση, υποβιβασμός, προσβολή στη δουλειά που έχουν κάνει για να εξελιχθούν. Εξηγήθηκε, δεν έγινε αντιληπτό. Για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση εξαιρεί από το Προεδρικό Διάταγμα οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρόσληψη των καλλιτεχνών».

Επιπλέον ανέφερε ότι «υπήρχε ένα πρόβλημα μισθολογικής ανισορροπίας, κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν εξαιρούνταν από το ενιαίο μισθολόγιο, όπως και θα έπρεπε, γιατί δουλεύουν για ειδικά πράγματα, έχουν ειδικές συμβάσεις. Και αυτό με πρωτοβουλία μας το διορθώνουμε. Και υπήρχε το μεγάλο θέμα -το ξέρουν πολύ καλύτερα οι καλλιτέχνες- της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παιδείας. Εκεί υπάρχουν λίγες κρατικές σχολές ανώτατες, πάρα πολλές σε ενδιάμεση κατάσταση, τα ωδεία μας και αρκετές ιδιωτικές σχολές. Όλο αυτό το πράγμα για 2,5-3 δεκαετίες είναι σε μια ανισορροπία, σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα. Και για πρώτη φορά από το 2003 και μετά , με σχέδιο, με προγραμματισμό, με ανθρώπους του χώρου, με όλους τους συναρμόδιους γίνεται μια προσπάθεια για να δούμε πώς όλα αυτά θα τα φέρουμε σε μια ισορροπία και πώς θα εξελιχθούν σε δημόσιες σχολές.

Πιστεύω ότι με εμπιστοσύνη όχι στα λόγια, αλλά στις κινήσεις που ήδη έχουμε δρομολογήσει και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν να λύσουν αυτά τα ζητήματα, προφανώς και μπορούμε να βρούμε λύσεις», τόνισε συμπερασματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εξωδικαστικός μηχανισμός – Σταϊκούρας : Η ρύθμιση χρεών τριπλασιάστηκε σε 4 μήνες

Μπακς: 50άρα ο Αντετοκούνμπο και νίκη

Βούλα: Τροχαίο ατύχημα με σχολικό λεωφορείο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα μπαίνει ο καθένας - Ο Τσίπρας δεν θα συνεχίσει την επέκτασηΣήμερα 13:23 | Ειδήσεις

"Η τραγωδία με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένο να συγκρουστώ με αυτό το οποίο αποκαλούμε βαθύ κράτος" ανέφερε ο πρωθυπουργός για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κως: ηλικιωμένος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικεςΣήμερα 12:16 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον ηλικιωμένο, μετά από τις καταγγελίες των κοριτσιών.

Τέμπη: Eικονοστάσι στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (εικόνες)Σήμερα 11:42 | Ειδήσεις

Στον τόπο της τραγωδίας σπεύδουν συμπολίτες και ανάβουν ένα κεράκι για τα θύματα του δυστυχήματος. Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων.

Θεσσαλονίκη: 12χρονος καταγγέλλει βιασμό από 15χρονο με... θεατή έναν 11χρονοΣήμερα 12:14 | Ειδήσεις

Φρίκη στη συμπρωτεύουσα με τη νέα υπόθεση φερόμενου βιασμού 12χρονου από 15χρονο. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στην Τουρκία16:37Πανιώνιος - “Τρομάρας”: Πέθανε ο Γιάννης Φραγκούλης 16:23Κουγιουμτσίδης: Καλύτερος αθλητής του κόσμου για τον Μάρτιο16:10“ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν”: Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον φοιτητικό διαγωνισμό (εικόνες)15:56Πρωταπριλιά: Τα ψέματα που άφησαν εποχή!15:43Candida Auris: ο μύκητας που "θερίζει" στις ΗΠΑ βρέθηκε και σε ελληνικά νοσοκομεία15:29Ο ρεαλισμός ως εξηγητικό εργαλείο των συγκρούσεων στην περίπτωση της Ρωσίας15:16Προσποιούνταν ότι έμεναν από βενζίνη και “ξάφριζαν” οδηγούς που τους βοηθούσαν15:02Σύλληψη 17χρονων κλεφτών για απόπειρα ένοπλης ληστείας14:49“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: η αλήθεια για την δολοφονία του Άγγελου (εικόνες)14:35Μαρκόπουλο: Πυροβόλησαν οδηγό σε ενέδρα στην μέση του δρόμου14:22Ληστεία στα Εξάρχεια: Σύλληψη φυγόποινου για το “χτύπημα” σε πρατηριούχο14:09Τσίπρας: θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία13:55Μητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα μπαίνει ο καθένας - Ο Τσίπρας δεν θα συνεχίσει την επέκταση13:42Φράχτης στον Έβρο: η επέκταση άναψε “φωτιές” στον τουρκικό Τύπο (εικόνες)13:28Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι ακόμα ζωντανός13:15ΗΠΑ - Ανεμοστρόβιλος: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών13:01Θεσσαλονίκη: 12χρονος καταγγέλλει βιασμό από 15χρονο με... θεατή έναν 11χρονο12:48Τέμπη: Eικονοστάσι στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (εικόνες)12:34Κως: ηλικιωμένος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικες12:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο