LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2023 12:45

Πέθανε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου

Πέθανε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, η «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πότε θα γίνει η κηδεία του. 

Φίλιππος Τσιμπόγλου

Απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Ο Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του αξίζει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Ποιος ήταν

Άνθρωπος με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, ευρύτατα μορφωμένος, με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας και οδηγό σε όλη του τη διαδρομή τη συνεργασία και τη συνέργεια, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κϋπρου.

Λίνα Μενδώνη: Υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε μια πορεία προς το μέλλον

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της για την απώλεια του Φίλιππου Τσιμπόγλου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη αναφέρει:

«Επιστήμονας με όραμα, εκσυγχρονιστικές ιδέες και σύγχρονη αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου με σκληρή δουλειά, πολύ κόπο και έμπνευση, υπήρξε την τελευταία δεκαετία ο ανανεωτής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εκείνος που την έφερε στη σύγχρονη εποχή και την έκανε πιο προσιτή, πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τον, ιστορίας δύο αιώνων, Οργανισμό, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφερε εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, τη μετεγκατάστασή της από το ιστορικό κτήριο της Αθηναϊκής Τριλογίας, στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ.

Με σπουδές στα Οικονομικά και στη Βιβλιοθηκονομία, και με πλούσιο επιστημονικό έργο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, σε μια πορεία προς το μέλλον. Πολλές φορές είχαμε συζητήσει για τον τρόπο, με τον οποίο η Βιβλιοθήκη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, και πάντα εντυπωσίαζε με το συγκροτημένο και στοχευμένο όραμά του. Ο χαμός του λίγο πριν λήξει η θητεία του, μας προκαλεί βαθιά θλίψη, τόσο για την απώλεια ενός αγαπητού φίλου και συναδέλφου στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, όσο και για το ακόμη πλουσιότερο έργο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους φίλους του».

Ειδήσεις σήμερα:

Βαρεμένος - Καραμανλή: η φωτογραφία και το τσαλάκωμα που προκάλεσε αντιδράσεις (βίντεο)

Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: οι προβλέψεις της Πέμπτης (βίντεο)

Θεοδωρικάκος: ο γιός του ζητά αποζημίωση από τον απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαTimes of Israel: Επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά στρατεύματα στη Ράφα, οι IDF απαντούν με αεροπορικές επιδρομέςΣήμερα 11:57 | Ειδήσεις

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας.

Πιερρακάκης από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότηταΣήμερα 12:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Υπουργός από την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι – Νέα στοιχεία εξετάζουν οι ΑρχέςΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Σήμερα, Κυριακή αναμένονται οι απολογίες των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι κρατούνται σε ξεχωριστά κελιά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Γεραπετρίτης για δηλώσεις Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτησηΣήμερα 09:53 | Ειδήσεις

«Η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, εντούτοις σε θέματα εθνικού συμφέροντος, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φιντάν κατά Μητσοτάκη για το SAFE: "Περηφανεύεται που απέκλεισε την Τουρκία" -  "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις", απαντάει η Αθήνα13:24Χανιά: Βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης - Γυαλιά καρφιά έγιναν γραφεία και ΑΤΜ13:10Πιερρακάκης από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον: Η Ελλάδα προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα12:55Η Χαμάς διαψεύδει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με "παραβίαση της εκεχειρίας"12:40Νορβηγία: Πρώην φρουρός της πρεσβείας των ΗΠΑ κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία12:26Κύπρος: Προφυλακίστηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής για τη δολοφονία του προέδρου της Καρμιώτισσας12:12Times of Israel: Επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά στρατεύματα στη Ράφα, οι IDF απαντούν με αεροπορικές επιδρομές11:56Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πληροφορίες για σχεδιαζόμενη επίθεση της Χαμάς κατά αμάχων στη Γάζα11:42Χακάν Φιντάν: Στην Ελλάδα καμία πολιτική νομιμότητα δεν είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να τερματίσει τα προβλήματα με την Τουρκία11:28Προϋπολογισμός 2026: Από τον Νοέμβριο τα μέτρα ενίσχυσης – Πώς ωφελούνται μεσαία τάξη και ευάλωτοι11:14Μητσοτάκης: Κραυγαλέο fake news της αντιπολίτευσης, η δήθεν γενικευμένη επιβολή 13ωρης εργασίας11:00Πέθανε η Σοφία Κοράντι, η δημιουργός του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus10:46Κυριακάτικη ανάρτηση Μητσοτάκη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο10:32Συμφωνία Πακιστάν - Αφγανιστάν για άμεση κατάπαυση του πυρός10:18Γεραπετρίτης για δηλώσεις Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτηση10:04Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι – Νέα στοιχεία εξετάζουν οι Αρχές09:51Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ ανήλικος, μετά από σοβαρό τροχαίο με την μητέρα του09:37Σε πλήρη εξέλιξη ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ: Επιταχύνεται η απονομή συντάξεων και η διεκπεραίωση αιτημάτων09:23Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 09:09Σε ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας08:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο