LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2023 08:20

Μέτρα στήριξης – ευάλωτα νοικοκυριά: Έρχεται νέο πακέτο ενίσχυσης

Το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2022 και οι εξελίξεις των τιμών στην ενέργεια θα καθορίσουν το εύρος του. Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Χέρια - λεφτά - χρήματα

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος του Φεβρουαρίου (θα αφορά στο 2022) και από την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια, θα καθορίσει το εύρος του νέου πακέτου των μέτρων στήριξης, κυρίως προς τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει, ωστόσο, ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους», κάνοντας εν προκειμένω πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Τα ίδια στελέχη δε, επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». Το Πάσχα πέρυσι, είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το «καλάθι αγορών» και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται- εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), καθώς και η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο (που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα).

Ειδήσεις σήμερα:

Η κακοκαιρία φεύγει με βροχές και χιόνια το Σάββατο

Τάιρ Νίκολς - Μπάιντεν: Αγανάκτησα και πόνεσα βαθιά από τις εικόνες του ξυλοδαρμού (εικόνες)

Περού: Η πολιτική αναταραχή “βουλιάζει” την οικονομία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΧθες 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Τι καιρό θα κάνει τη ΔευτέραΧθες 15:44 | Ειδήσεις

Που θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Πως θα κυμανθεί η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Χθες 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο