LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2023 18:52

Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Πνεύμονα: Ριζική λύση χωρίς χειρουργείο

Γράφει η Κωνσταντία Τσαμασιώτη, Ακτινοθεραπεύτρια - Ογκολόγος, Συνεργάτιδα Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - HALCYON ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ - ακτινοθεραπεία

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία είναι μια σχετικά νεότερη τεχνική θεραπείας που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα, επιτρέποντας τη χορήγηση μεγάλων θεραπευτικών δόσεων με υψηλή ακρίβεια και ασφάλεια.

Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες, καθώς περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των υγιών ιστών που ακτινοβολείται.

Η τεχνική αυτή βρίσκει πολλές εφαρμογές σε όγκους (καλοήθεις και κακοήθεις) σε διάφορα σημεία του σώματος, με μια από τις πιο σημαντικές να αποτελεί η ακτινοβόληση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα αρχικών σταδίων. Απευθύνεται λοιπόν σε ασθενείς με μικρούς όγκους (συνήθως μέχρι 5 εκατοστά) και χωρίς λεμφαδένες. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπευτικό χειρουργείο για ιατρικούς λόγους (π.χ. προχωρημένη ηλικία, κακή αναπνευστική λειτουργία) ή που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Παρά το γεγονός ότι το χειρουργείο αποτελεί την πρώτη επιλογή, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία – σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς – προσφέρει τα ίδια ποσοστά επιβίωσης.

Η θεραπεία

Η θεραπεία πραγματοποιείται συνήθως σε 3 – 5 συνεδρίες, ενώ για πιο μεγάλους όγκους (> 5 εκ.) ή για όγκους που παρουσιάζουν μη ευνοϊκή θέση μέσα στον πνεύμονα μπορεί να χρειαστούν 4 – 10 συνεδρίες. Οι θεραπείες μπορεί να πραγματοποιούνται καθημερινά ή και μέρα παρά μέρα, ανάλογα την περίπτωση. Η κάθε συνεδρία διαρκεί λίγα λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ ο ασθενής μετά το τέλος της μπορεί να ακολουθήσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής του. Συνήθως δεν παρουσιάζονται παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ ως απώτερη παρενέργεια (μήνες μετά το τέλος της θεραπείας) βιβλιογραφικά αναφέρεται η πνευμονίτιδα. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια παρενέργεια η οποία μοιάζει κλινικά με μια πνευμονία, χωρίς όμως να οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα. Η αντιμετώπισή της συχνά απαιτεί τη χορήγηση κορτιζόνης.

Η μεγάλη πρόκληση στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία του πνεύμονα είναι η ακρίβεια στη στόχευση, η οποία όμως καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της κίνησης λόγω της αναπνοής. Υπάρχουν όγκοι του πνεύμονα που λόγω της ανατομικής τους θέσης δεν κινούνται σχεδόν καθόλου, οι περισσότεροι όμως εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη κίνηση, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη θεραπεία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εναπόθεσης μέγιστης δόσης στον όγκο χωρίς να απαιτηθεί η ακτινοβόληση μεγάλης έκτασης υγιούς ιστού γύρω γύρω.

Στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους για τη χορήγηση στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας πνεύμονα εξαλείφοντας το πρόβλημα της αναπνευστικής κίνησης.

Η πρώτη, αφορά στη χρήση του Active Breathing Coordinator (ΑΒC) της εταιρίας Elekta. Πρόκειται για ένα μη επεμβατικό σύστημα, που συνδέεται με το Γραμμικό Επιταχυντή, και με τη χρήση ενός αναπνευστήρα επιτρέπει τη χορήγηση ακτινοβόλησης μόνο σε βαθιά εισπνοή. Προηγείται μια εκπαίδευση του ασθενή στην οποία ορίζεται το κατώφλι και η διάρκεια της άνετης βαθιάς εισπνοής. Κατά τη θεραπεία, μόλις η αναπνοή του ασθενή φθάσει σε αυτό το προκαθορισμένο επίπεδο, η εισπνοή σταματάει, ο θώρακας ακινητοποιείται και αρχίζει η χορήγηση της θεραπείας. Με αυτό τον τρόπο η θεραπεία χορηγείται διακοπτόμενα, μόνο στη βαθιά εισπνοή, με διαλείμματα ήρεμων αναπνοών στο ενδιάμεσο.

Ο δεύτερος τρόπος στεροτακτικής ακτινοβόλησης πνεύμονα πραγματοποιείται με την διεξαγωγή 4D αξονικής τομογραφίας κατά το σχεδιασμό της θεραπείας, που απεικονίζει όλες τις φάσεις της αναπνοής, και την εφαρμογή αναπνευστικού gating κατά την καθημερινή θεραπεία. Με αυτή τη μέθοδο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας «παρακολουθείται» η αναπνοή του ασθενή με τη χρήση συστήματος κάμερας και ανιχνευτή που εφάπτεται στο δέρμα του ασθενή. Ο ασθενής καλείται να αναπνέει ήρεμα, και η θεραπεία χορηγείται μόνο σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής ή σε συγκεκριμένο εύρος της αναπνοής.

Και οι δύο μέθοδοι εξασφαλίζουν την επαναληψιμότητα, την απόλυτη στόχευση και την ασφάλεια, εξαλείφοντας το πρόβλημα της κίνησης, και ικανοποιώντας το βασικό στόχο της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας που είναι η χορήγηση μεγάλων θεραπευτικών δόσεων με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω φυσιολογικοί ιστοί. Ως αποτέλεσμα, επιτυγχάνονται εξαιρετικά ποσοστά πλήρους ίασης μικρών όγκων του πνεύμονα χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

HHG - ΤΣΑΜΑΣΙΩΤΗ

 *Άρθρο της Κωνσταντίας Τσαμασιώτη, Ακτινοθεραπεύτριας – Ογκολόγου, Συνεργάτιδας Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα μπαίνει ο καθένας - Ο Τσίπρας δεν θα συνεχίσει την επέκτασηΣήμερα 13:23 | Ειδήσεις

"Η τραγωδία με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένο να συγκρουστώ με αυτό το οποίο αποκαλούμε βαθύ κράτος" ανέφερε ο πρωθυπουργός για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κως: ηλικιωμένος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικεςΣήμερα 12:16 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον ηλικιωμένο, μετά από τις καταγγελίες των κοριτσιών.

Τέμπη: Eικονοστάσι στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (εικόνες)Σήμερα 11:42 | Ειδήσεις

Στον τόπο της τραγωδίας σπεύδουν συμπολίτες και ανάβουν ένα κεράκι για τα θύματα του δυστυχήματος. Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων.

Θεσσαλονίκη: 12χρονος καταγγέλλει βιασμό από 15χρονο με... θεατή έναν 11χρονοΣήμερα 12:14 | Ειδήσεις

Φρίκη στη συμπρωτεύουσα με τη νέα υπόθεση φερόμενου βιασμού 12χρονου από 15χρονο. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δομοκός: Φωτιά στο Νεοχώρι - Στην μάχη και εναέρια μέσα16:50Σεισμός στην Τουρκία16:37Πανιώνιος - “Τρομάρας”: Πέθανε ο Γιάννης Φραγκούλης 16:23Κουγιουμτσίδης: Καλύτερος αθλητής του κόσμου για τον Μάρτιο16:10“ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν”: Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον φοιτητικό διαγωνισμό (εικόνες)15:56Πρωταπριλιά: Τα ψέματα που άφησαν εποχή!15:43Candida Auris: ο μύκητας που "θερίζει" στις ΗΠΑ βρέθηκε και σε ελληνικά νοσοκομεία15:29Ο ρεαλισμός ως εξηγητικό εργαλείο των συγκρούσεων στην περίπτωση της Ρωσίας15:16Προσποιούνταν ότι έμεναν από βενζίνη και “ξάφριζαν” οδηγούς που τους βοηθούσαν15:02Σύλληψη 17χρονων κλεφτών για απόπειρα ένοπλης ληστείας14:49“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: η αλήθεια για την δολοφονία του Άγγελου (εικόνες)14:35Μαρκόπουλο: Πυροβόλησαν οδηγό σε ενέδρα στην μέση του δρόμου14:22Ληστεία στα Εξάρχεια: Σύλληψη φυγόποινου για το “χτύπημα” σε πρατηριούχο14:09Τσίπρας: θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία13:55Μητσοτάκης: Χωρίς τον φράχτη θα μπαίνει ο καθένας - Ο Τσίπρας δεν θα συνεχίσει την επέκταση13:42Φράχτης στον Έβρο: η επέκταση άναψε “φωτιές” στον τουρκικό Τύπο (εικόνες)13:28Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι ακόμα ζωντανός13:15ΗΠΑ - Ανεμοστρόβιλος: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών13:01Θεσσαλονίκη: 12χρονος καταγγέλλει βιασμό από 15χρονο με... θεατή έναν 11χρονο12:48Τέμπη: Eικονοστάσι στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (εικόνες)12:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο