LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2023 12:21 | Ανανέωση: 27 Ιανουαρίου 2023 12:38

Εκλογές στην Τουρκία - Αντιπολίτευση: Παράτυπη η διεκδίκηση νέας θητείας από τον Ερντογάν

Μεγάλη συζήτηση έθεσε η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι είναι παράτυπη η διεκδίκηση τρίτης θητείας.

AP - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επισήμως έθεσε για πρώτη φορά η αντιπολίτευση το θέμα της υποψηφιότητας Ερντογάν για τρίτη θητεία. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, με ανακοίνωσή τους τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι με βάση το Σύνταγμα ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι δυνατόν να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία. Η υποψηφιότητά του είναι παράτυπη.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση δεν θα δώσει βάρος σε αυτό κατά την προεκλογική της εκστρατεία και θα πάει στις εκλογές της 14ης Μαΐου με την πεποίθηση ότι όποιος και να είναι ο υποψήφιός της θα κερδίσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Η αντιπολίτευση θέλει να δώσει βάρος στα θέματα της οικονομίας.

Πάντως ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου απάντησε στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 101 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει τρίτη θητεία στον Πρόεδρο, ισχύει από τον Απρίλιο του 2018 και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι η πρώτη θητεία Ερντογάν δεν μετράει.

Πάντως η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης συνήλθε για 11η φορά χθες αλλά και πάλι δεν αποφάσισε για τον υποψήφιο πρόεδρό της. Αναμένεται όπως λένε οι πηγές να αποφασίσου μέχρι της 13 Φεβρουαρίου και να την ανακοινώσουν. Όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής λένε πως θα καταλήξουν τελικά στην υποψηφιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τη συμφωνία να γίνει Πρόεδρος για ένα – δύο χρόνια μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος από προεδρική σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και πάλι.

«Δεν υπάρχει εμπόδιο για την εκ νέου υποψηφιότητα του Προέδρου μας. Αυτό δεν είναι καν θέμα συζήτησης», ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Λωρίδα της Γάζας: Πολεμικό κλίμα με ρουκέτες και αεροπορικά πλήγματα (εικόνες)

Πρόταση μομφής - Σακοράφα: Το δίλημμα είναι με Δημοκρατία ή εναντίον της

Κακοκαιρία – Ρόδος: Θυελλώδεις άνεμοι “σάρωσαν” το νησί (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επικοινώνησε με Γουίκοφ και Κούσνερ για διαπραγματεύσεις19:10Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 32 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00Τα χτυπήματα στα τάνκερ του ρωσικού σκιώδους στόλου και οι κίνδυνοι για το Αιγαίο17:46Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:3217η επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο17:18Κακοκαιρία Byron: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στη Δυτική Αττική17:04Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας16:50Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο