LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2023 20:22

Υπερλιπιδαιμία στην παιδική ηλικία

Γράφει η Μαρία Παπαδάκη, Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Χοληστερίνη - εξετάσεις - HDL

Τα λιπίδια είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και παράλληλα βοηθούν στη σύνθεση ουσιών, όπως ορμονών και βιταμινών.

Διαταραχές των επιπέδων των λιπιδίων ονομάζονται δυσλιπιδαιμίες, με κυριότερη εξ’ αυτών την υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή την υψηλή χοληστερόλη (πιο γνωστή ως χοληστερίνη). Οι δυσλιπιδαιμίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η υπερχοληστερολαιμία δεν αφορά αποκλειστικά την ενήλικο ζωή. Αν και τα παιδιά κατά κανόνα δεν κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά επεισόδια, η διάγνωση της υπερχοληστερολαιμίας είναι πολύ σημαντικό να γίνεται νωρίς, καθώς στη νεαρή ζωή οι βλάβες των αγγείων είναι αναστρέψιμες. Η έγκαιρη αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου από την παιδική ηλικία είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας των αγγείων και την αποφυγή επικίνδυνων για την ζωή καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον.

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι πώς είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί, ιδιαίτερα μάλιστα εάν είναι λεπτόσωμο, να έχει υψηλές τιμές χοληστερόλης. Η υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε γενετικά αίτια, δηλαδή έχει κληρονομηθεί από έναν ή και τους δύο γονείς. Μάλιστα, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η συχνότερη γενετική νόσος, με επίπτωση που υπολογίζεται περίπου σε 1 ανά 250 άτομα.

Κάθε 1 λεπτό στον πλανήτη μας γεννιέται ένας άνθρωπος με κληρονομική υπερχοληστερολαιμία!

Πολύ πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται σε άλλα νοσήματα, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης, σε φάρμακα  ή να έχει διατροφικά αίτια.

Ποια όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί ένα παιδί σε έλεγχο λιπιδίων;

Τα επίπεδα χοληστερόλης σταθεροποιούνται μετά την ηλικία των 4 ετών. Πριν από αυτή την ηλικία και οπωσδήποτε όχι πριν από τα δύο έτη ζωής, οφείλουμε να ελέγξουμε μόνο τα παιδιά που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, δηλαδή αυτά που έχουν ιστορικό κληρονομικής υπερχοληστερολαιμίας στην οικογένεια ή νόσημα που να προδιαθέτει σε υψηλές τιμές χοληστερόλης. Τα υπόλοιπα παιδιά συστήνεται να ελεγχθούν για πρώτη φορά σε ηλικία 9-11 ετών και εάν τα επίπεδα είναι φυσιολογικά, να γίνει ένας δεύτερος προληπτικός έλεγχος σε ηλικία 17-21 ετών.

Για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η σωστή διατροφή και η άθληση. Καταρχάς στην παιδική ηλικία δεν εφαρμόζουμε ποτέ στερητικές δίαιτες. Τα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη πρέπει, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα παιδιά, να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες από νωρίς, οι οποίες και θα αποτελέσουν τα θεμέλια για μία υγιή ενήλικο ζωή.

Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε τα παιδιά μας να τηρούν τα προγραμματισμένα τους γεύματα και να μην «τσιμπολογούν» ενδιάμεσα από αυτά, να περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους όλες τις ομάδες των τροφίμων και να αποφεύγουν την κατανάλωση τηγανισμένων ή τσιγαρισμένων φαγητών, καθώς και τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως τα γλυκά.

Ενθαρρύνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινώς, ενώ στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας, ιδανικά άπαχο, το ψάρι και τα όσπρια. Επιτρέπεται η κατανάλωση 2-3 κρόκων αυγών εβδομαδιαίως, ενώ από την ηλικία άνω των 2 ετών προτιμάμε τα μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παιδιά παχύσαρκα ή με πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης θα πρέπει να παρακολουθούνται από διατροφολόγο. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την σωματική δραστηριότητα μέσω της άθλησης και του παιχνιδιού, περιορίζοντας ταυτοχρόνως τον χρόνο ενασχόλησης με οθόνη, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε καμία περίπτωση την μία ώρα ημερησίως.

Τα παιδιά που συνεχίζουν να έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης παρά την εφαρμογή των διαιτητικών παρεμβάσεων για τουλάχιστον 6 με 12 μήνες, έχουν ένδειξη για φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή αυτή δίνεται στα Ειδικά Λιπιδαιμικά Ιατρεία κατά κανόνα σε παιδιά ηλικίας άνω των 8-10 ετών. Σήμερα διαθέτουμε αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα, που έχουν μελετηθεί σε παιδιά για περισσότερο από 20 έτη.

Συμπερασματικά, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μία συχνή νόσο που στην παιδική ηλικία διαδράμει σιωπηλά. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική υγεία των παιδιών.

HHG - ΠΑΠΑΔΑΚΗ

*Άρθρο της Μαρίας Παπαδάκη, Παιδιάτρου, Αναπληρώτριας Διευθύντριας Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕκλογές 2023: Κόντρα για την ακρίβεια και τον φράχτη στον Έβρο (βίντεο)Σήμερα 09:26 | Ειδήσεις

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1.

Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από 1η Απριλίου η νέα αύξησηΣήμερα 08:20 | Ειδήσεις

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος "παρασύρει" προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα.

Τιφλίδα: Φωτιά σε ξενοδοχείο - Πηδούσαν από τα μπαλκόνια οι ένοικοι (βίντεο)Σήμερα 09:01 | Ειδήσεις

Μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου τυλίχθηκε στις φλόγες και αρκετοί ένοικοι του χρησιμοποίησαν τα μπαλκόνια για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Ανησυχία για το τιγράκι που αφέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό ΠάρκοΣήμερα 09:01 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την κατάσταση της υγείας του ζώου και για τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης που απειλεί την ζωή του. Ομάδα 12 κτηνιάτρων αναλαμβάνει την φροντίδα του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυλλήνη: Σύγκρουση επιβατηγών πλοίων στο λιμάνι 10:19Τιφλίδα: Φωτιά σε ξενοδοχείο - Πηδούσαν από τα μπαλκόνια οι ένοικοι (βίντεο)10:05Formula 1 - Grand Prix Αυστραλίας: ο Φερστάπεν στην pole position09:51Εκλογές 2023: Κόντρα για την ακρίβεια και τον φράχτη στον Έβρο (βίντεο)09:37Χαλκίδα: Φωτιά σε πολυκατοικία 09:24Ανησυχία για το τιγράκι που αφέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο09:10Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από 1η Απριλίου η νέα αύξηση 08:56“Υγεία πάνω απ’ όλα”: αυτισμός, ψυχοθεραπεία, “θεωρία του νου” και κύηση08:42Ράπτη: Δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας για παιδιά - έφηβους και άτομα με άνοια (βίντεο)08:29Ελβετία: Δεκάδες τραυματίες από τον εκτροχιασμό δύο τρένων (εικόνες)08:16Χάλκη: Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα! (βίντεο)08:02“Είμαστε Μαζί”: Οι καλεσμένοι του Σαββατοκύριακου (εικόνες)07:48NATO: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψήφια για νέα γενική γραμματέας;07:35ΗΠΑ: Νεκροί από ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη Λιτλ Ροκ (εικόνες)07:21Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Παραιτήθηκε μέλος της Επιτροπής του Βατικανού που ερευνά τις υποθέσεις07:07Ισημερινός - Κατολίσθηση: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και των αγνοουμένων06:52Πρωταπριλιά: Σημεία για δωρεάν rapid test06:38Μετρό - Γραμμή 3: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω έργων 06:23Καιρός: Άνοδος θερμοκρασίας και τοπικές βροχές το Σάββατο06:09Πάσχα 2023: Με το χτένισμα που έκανε η Ζέτα Μακρυπούλια θα κλέψεις την παράσταση23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο