Χοιρινό με σέλινο αβγολέμονο από την Αργυρό Μπαρμπαρίγου
Μια παραδοσιακή συνταγή για χοιρινό με σέλινο αβγολέμονο ετοίμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής "Το Πρωινό".
Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι μια από τις πιο ωραίες ελληνικές συνταγές κατσαρόλας, μαμαδίστικη και χειμωνιάτικη.
Υλικά
- 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ kg χοιρινός λαιμός
- 4 μέτριες σελινόριζες (ή 2 μεγάλες)
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 πράσα
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 3-4 καρότα
- 2 πατάτες κομμένες στα 4
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- 3-4 κλων. άνηθο
- 1 ματσ. φρέσκο σέλινο
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Για το χοιρινό με σέλινο
- Ταμπονάρουμε πρώτα τις μερίδες του χοιρινού με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο σε φέτες. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ώστε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε νερό ζεστό να σκεπάζει το χοιρινό και βράζουμε για 1,5 ώρα να μισομαλακώσει.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Η σελινόριζα όταν σοτάρεται βγάζει όλα τα μοναδικά αρώματά της.
- Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο σε κομμάτια.
- Τα σοτάρουμε όλα για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό.
- Προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου και το σέλινο χοντροκομμένο.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30? επιπλέον να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το κρέας λουκούμι.
- Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ξύσμα λεμονιού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Το χοιρινό με σελινόριζα και σέλινο σερβίρεται και χωρίς αυγολέμονο. Απλά με τη σάλτσα αυγολέμονο απογειώνεται η γεύση του.
Για το αυγολέμονο
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, για να αραιώσουμε το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.
- Αν θέλουμε πυκνότερη σάλτσα προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.