LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 23 Ιανουαρίου 2023 21:38

Θάνατοι παιδιών από σιρόπι για βήχα - ΠΟΥ: “Καμπανάκι” για νοθευμένα φάρμακα

Εκατοντάδες παιδιά πέθαναν εξαιτίας νοθευμένων σιροπιών κατά του βήχα σε χώρες της Ασίας. Η προειδοποίηση του ΠΟΥ.

Σιρόπι

Μετά τον θάνατο 300 και πλέον παιδιών εξαιτίας νοθευμένων σιροπιών κατά του βήχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα να αναληφθεί "άμεση και συντονισμένη δράση" για την εξάλειψη των μη συμμορφούμενων και πλαστών φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών, τουλάχιστον επτά χώρες ανέφεραν περιστατικά με αντιβηχικά σιρόπια για παιδιά που πωλούνται ελεύθερα, χωρίς ιατρική συνταγή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Περισσότεροι από 300 θάνατοι συνδέονται με τη λήψη αυτών των φαρμάκων σε τρείς χώρες μεταξύ αυτών: την Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν "παιδιά μικρότερα των πέντε ετών".

Τα αναφερόμενα περιστατικά περιλαμβάνουν επιβεβαιωμένη ή ύποπτη μόλυνση από αντιβηχικά σιρόπια που παρασκευάστηκαν στην Ινδία με υψηλά επίπεδα αιθυλενογλυκόλης και διαιθυλενογλυκόλης. "Αυτές οι επιβλαβείς ουσίες είναι τοξικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικές ουσίες και μπορούν να είναι θανατηφόρα ακόμη κι αν ληφθούν σε μικρή ποσότητα", προειδοποίησε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά "δεν θα πρέπει ποτέ να βρίσκονται μέσα στα φάρμακα".

Ο ΠΟΥ απηύθυνε μια πρώτη προειδοποίηση για τους θανάτους παιδιών που παρατηρήθηκαν στη Γκάμπια τον Οκτώβριο, ακολούθησε άλλη προειδοποίηση ένα μήνα αργότερα που εστίασε στην Ινδονησία και μια άλλη στις αρχές του μήνα για το Ουζμπεκιστάν.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποιήσεις κατά της χρήσης σιροπιών που παρασκευάζονται από τις ινδικές εταιρίες Marion Biotech και Maiden Pharmaceuticals και κάλεσε τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν και αποσύρουν από την κυκλοφορία οποιοδήποτε μολυσμένο φάρμακο, να ενισχύσουν την εποπτεία στις αλυσίδες εφοδιασμού και να εκδώσουν προειδοποίηση σε περίπτωση εντοπισμού μη συμμορφουμένων προϊόντων.

Για τον ΠΟΥ, "δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά" και ζητεί "άμεσα και συντονισμένα μέτρα".

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις πρέπει να εντοπίζουν και να αποσύρουν κάθε ιατρικό προϊόν που δεν πληροί τα πρότυπα και προσδιορίζεται από τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, καθώς και να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα προέρχονται από εγκεκριμένους προμηθευτές και ότι η πώλησή τους έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Όσοι παρασκευάζουν φάρμακα πρέπει να "αγοράζουν έκδοχα μόνο φαρμακευτικής ποιότητας και μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές", επέμεινε ο ΠΟΥ.

Πρέπει να τηρούν πλήρη αρχεία των αγορών τους και να διενεργούν ενδελεχείς δοκιμές" στα συστατικά, πριν τα χρησιμοποιήσουν και εκδώσουν πιστοποιητικά για την ποιότητα ενός προϊόντος.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι προμηθευτές και οι διανομείς ιατρικών προϊόντων πρέπει "να αναζητούν πάντα τα σημάδια παραποίησης" και να πωλούν μόνο φάρμακα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αθήνα: Τριπλάσια αυτοκίνητα από όσα αντέχουν οι δρόμοι - Η καθημερινή ασφυξία που κατέγραψε ο Τάσος Τέλλογλου22:44Πήρε το ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, "φωνάζει" ο Άρης22:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα22:16ΑΕΛ - Παναθηναϊκός: Τα απανωτά λάθη που οδήγησαν στην... ισοφάριση22:02Τροχαίο δυστύχημα στην Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα - Νεκρός ο οδηγός21:48ANT1 Sports: Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 121:34Συναγερμός στο Ίλιον: Τηλεφώνημα για πυροβολισμούς21:20Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία - Ουκρανία21:12Τουρκικά ΜΜΕ: Επίθεση στους Έλληνες αγρότες για το χάος στα σύνορα20:58Ζάκυνθος - Συγκλονίζει ο πατέρας του 2χρονου: Τον αφήσαμε για μισό λεπτό20:44Επιχείρηση διάσωσης άνδρα στο φαράγγι Αμπά στα Αστερούσια20:30Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Κυψέλης20:16Ινδία: 23 νεκροί από φωτιά σε νυχτερινό κέντρο20:02Ρωσία: Κρατικές πηγές αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό στο Χάρκοβο19:48Βόλος: Ο κυβερνήτης επικαλέστηκε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χαμηλή ορατότητα19:34Αντώνης Σαμαράς: Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα19:20Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα19:06Κομοτηνή: Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό18:52Τροχαίο στη Κίσσαμο: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες - Ένας τραυματίας18:38Κανονικά τα δρομολόγια των Intercity στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη18:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο