LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2023 13:15

Ζωή Ράπτη: Νέες δομές για υποστήριξη των εργαζόμενων

Δεκάδες είναι οι νέεςς δομές, η υλοποίηση των οποίων έχει ξεκινήσει, μετά απο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας.

Ζωή Ράπτη

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Ψυχική Υγεία στους χώρους εργασίας, καθώς και την αναγκαιότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους εργαζομένους και τις δομές στήριξης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της HELLAS EAP, την Εrnst Υoung Ελλάδος και το Πειραματικό Εργαστήρι Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, για την Ψυχική Υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην ελληνική αγορά, το 2021, και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ένα ποσοστό των εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες και πιο επιβαρυμένοι είναι οι γυναίκες και οι νεότεροι.

Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη των εργαζομένων να υπάρχει υποστήριξη στο χώρο εργασίας τους σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας καθώς και στις περιπτώσεις που χρειάζονται να ζητήσουν βοήθεια.

Στην ομιλία της η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη δημιουργία νέων για την υποστήριξη όλων των πληθυσμιακών ομάδων που υφίστανται πίεση και ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, η κ. Ράπτη ανέφερε:

«Εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, με προτάσεις από Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων στο πεδίο της ψυχικής υγείας και την τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ. Το σχέδιο περιλαμβάνει διακριτούς άξονες, αφενός για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας, αφετέρου, για την ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Δεν μείναμε, όμως, μόνο στον σχεδιασμό. Με πόρους από το Ταμείο ανάκαμψης, σε ταχύτατους ρυθμούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία 66 νέων δομών εκ των οποίων 54 έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Μεταξύ αυτών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα 4 Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων (Δ. Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία). Εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού σχετικά με την εργασία, συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον, burnout, προβλημάτων στις σχέσεις του ατόμου λόγω ψυχοπιεστικών συνθηκών στην εργασία, κ.ά.».

Το επιστημονικό συνέδριο διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ, η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, η ΑΜΚΕ ΘΑΛΠΟΣ και η ΠΕΨΑΕΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και με τον ΚοιΣΠΕ “Ευ Ζην”, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Νίκος Ξανθόπουλος: Θλίψη για “το παιδί του λαού”

Νίκαια - Γυναικοκτονία με στραγγαλισμό: Στο νοσοκομείο ο δράστης (εικόνες)

Ερρίκος Ανδρέου: Πότε θα γίνει η κηδεία του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες, που δίνουν προοπτική13:30Άδωνις Γεωργιάδης - Το Πρωινό: Δεν πιστεύω ότι έχει ευθύνη ο Καραμανλής για το δυστύχημα στα Τέμπη13:16Έβρος: Συνελήφθησαν 13 Τούρκοι - Βρέθηκαν στην κατοχή τους 147 όπλα13:02Αμαλιάδα: Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε δύο λέπτα (εικόνες)12:48Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στο Ωραιόκαστρο (βίντεο)12:34Πάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωση 12:20Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας12:06Θεσσαλονίκη: 59χρονος συνελήφθη για παράνομη υιοθεσία11:52Ηράκλειο: Συνελήφθη 57χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:38Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14Βασίλης Μπισμπίκης: Πήρε γλυκά και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής10:00Νίνα Σιμόν: Η ζωή, οι αγώνες και η κληρονομιά μιας καλλιτέχνιδας που δεν δίστασε να μιλήσει09:46Ο Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown09:32ΗΠΑ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για απόπειρα πνιγμού 3χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής09:17Κρήτη: Εργατικό ατύχημα σε απόκομιδή απορριμάτων - Ερευνώνται οι συνθήκες09:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο