LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Ιανουαρίου 2023 13:54

Ουκρανία - Μεντεβέντεφ: πιθανό το πυρηνικό χτύπημα αν χάνει η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών αναμένεται να συναντηθούν αύριο στη Γερμανία για να πάρουν αποφάσεις ύψιστης σημασίας

Ρωσία - πυραυλικές επιθέσεις - Ουκρανία

(εικόνα αρχείου)

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην απειλή μιας πυρηνικής αποκάλυψης, αλλά η παραδοχή του τώρα της πιθανότητας μιας ρωσικής ήττας αποτελεί ένδειξη για το επίπεδο ανησυχιών της Μόσχας σχετικά με τις αυξημένες προμήθειες Δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

«Η ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος στο πανίσχυρο συμβούλιο ασφαλείας του Πούτιν. «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι επικεφαλής άμυνας περίπου 50 χωρών, που αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συζητήσει τη στρατηγική και τη στήριξη στην προσπάθεια της Δύσης να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφθούν τους κινδύνους της πολιτικής τους.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Ο Πούτιν είναι αυτός που λαμβάνει την τελική απόφαση για τη χρήση τέτοιων όπλων.

Ερωτηθείς εάν τα σχόλια του Μεντβέντεφ σημαίνουν ότι η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό».

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα σχόλια του Μεντβέντεφ είναι σε πλήρη συμφωνία με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα ύστερα από «επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Ενώ το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτική υπεροχή σε ό,τι αφορά συμβατικά όπλα έναντι της Ρωσίας, η Ρωσία έχει πυρηνική υπεροχή έναντι της συμμαχίας στην Ευρώπη.

Η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει δεσμευθεί να πολεμήσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από τη χώρα.

Η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ 5.428, η Κίνα 350, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Ειδήσεις σήμερα:

Λουτράκι - Ξυλοδαρμός μαθητή: Τα βαριά τραύματα και η καταγγελία για καθηγητές (βίντεο)

Τροχαίο στον Κηφισό: Γέμισε ο δρόμος με πορτοκάλια - Προβλήματα στην κυκλοφορία (εικόνες)

Γενί Σαφάκ: Σχέδια για ναυτική βάση και F16 στα κατεχόμενα



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμωνΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο