LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2023 13:46

ΠΑΣΟΚ: Γιατί η Κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο από πέρυσι;

Σκληρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξαπέλυσε η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

«Η άντληση 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου με επιτόκιο κοντά στο 4,4% δεν συνιστά λόγο θριαμβολογίας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος.

Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι, αντιθέτως, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 40 μονάδες βάσης περίπου. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε στην αρχή του έτους, διάστημα κατά το οποίο η προσφορά ρευστότητας είναι αυξημένη και συνεπώς η ζήτηση αρκούντως μεγαλύτερη.

«Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές στην συνέχεια του έτους, ιδιαίτερα με τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ», σημειώνει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζει ότι ένα χρόνο πριν το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα ακόμα 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια περιόρισε τις εκδόσεις χρέους όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως, διότι πίστευε αφελώς ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μελλοντικά.

Όπως υπογραμμίζει, το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να ανεβαίνει αν η χώρα δεν ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα και δεν καταγράφει δημοσιονομικές επιδόσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και ο ρυθμός ανάπτυξης υστερεί σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού.

«Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ότι δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα το παράθυρο ευκαιρίας, που της δόθηκε με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και τις ευμενείς για τη χώρα μας αποφάσεις της ΕΚΤ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μοσχάτο – απαγχονισμός: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ηράκλειο: “Επική” δικαιολογία γιατί άργησε να πάει στη δουλειά

Australian Open – Σάκκαρη: Με ανατροπή στον 3o γύρο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Eurovision 2025 - Β’ Ημιτελικός: Στον μεγάλο τελικό η Ελλάδα 00:23Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα: Αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος φιλάθλων (βίντεο)23:59Τουρκία: Ο ΥΠΕΞ Φιντάν συναντήθηκε με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη23:45Eurovision 2025 - Κλαυδία: Πώς σχολίασε το κοινό την εμφάνιση της Ελλάδας στον Β' Ημιτελικό;23:29Eurovision 2025: Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Κλαυδίας και η “Αστερομάτα” που... μάγεψε!23:15Βρετανία: Kατηγορίες σε 21χρονο Ουκρανό για την φωτιά στο σπίτι του Στάρμερ23:01ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Στους τελικούς οι ερυθρόλευκοι, με... ενδιάμεση στάση το Άμπου Ντάμπι22:46Τραμπ: Πιθανότατα θα επιστρέψω αύριο στις ΗΠΑ22:32Μωρό - Άλιμος: Ο αστυνομικός που το πήρε αγκαλιά μιλά στον ΑΝΤ122:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:03Πέτρου Ράλλη: Οι πρώτες εικόνες με το φορτηγό που έπεσε από τη γέφυρα (βίντεο)21:48Ο Θοδωρής Κυριακού στο δείπνο του Εμίρη του Κατάρ προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ 21:34Ρωσία - Ουκρανία: Την Παρασκευή οι ειρηνευτικές συνομιλίες21:18Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος έστελνε ερωτικά μηνύματα σε ανήλικη!21:04Τέμπη: Συγκίνηση στην απονομή του πτυχίου της Θώμης Πλακιά (βίντεο)20:48ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70000 vouchers20:33Φορτηγό έπεσε από τη γέφυρα στην Πέτρου Ράλλη στη Θηβών20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04Θεσσαλονίκη: Καταδίκη γυναίκας που τραυμάτισε το σκυλί του συζύγου της19:49Πάτρα: 15χρονος έσβηνε τσιγάρα σε ανήλικη19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο