LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2023 11:38 | Ανανέωση: 17 Ιανουαρίου 2023 15:32

Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν με επίκεντρο τα F-16

Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος ενόψει της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.

υπερπτήση - τουρκικά F16

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ανοίξει την πόρτα για την πολυπόθητη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν τερμάτισε το «εμπάργκο της Ουάσιγκτον» κατά του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Blinken θα φιλοξενήσει τον Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον στις 18 Ιανουαρίου.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι πολύ βαριά

Το κύριο θέμα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ φαίνεται να είναι η πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 που θέλει η Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου.

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που θα έρθει στην ατζέντα στη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου είναι οι προσπάθειες της Άγκυρας να καθίσει με την κυβέρνηση Άσαντ, με την πίεση της Ρωσίας.

Ένα άλλο θέμα που θα μπει στην ατζέντα στη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου είναι οι οικονομικές/εμπορικές σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας, που έχουν αποκτήσει δυναμική το τελευταίο διάστημα.

Ερντογάν - Ελλάδα - Τουρκία - F35

Χουριέτ: οι ΗΠΑ θέλουν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35

Ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ

"Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθούν αύριο. Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης θα είναι η Συρία, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG, τα F-16, η Ελλάδα, η FETO... Το νομοσχέδιο για τα F-16 βρίσκεται στο Κογκρέσο, αλλά και αυτή τη φορά οι ΗΠΑ θέλουν να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα το αίτημα της Ελλάδας για τα F-35. Επιπλέον, για τα F16, οι ΗΠΑ απαιτούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ . Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, η Άγκυρα μετέφερε τη θέση της για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ. Ειδικά μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία και την απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης, η Άγκυρα δήλωσε: "Αν προτιμάτε τον όρο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα παραιτηθεί από τα F-16, αν χρειαστεί. Το ζήτημα με του ΝΑΤΟ μακραίνει και οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ γίνονται πιο τεταμένες".

Γενί Σαφάκ: Διασφαλίστηκε συμφωνία στα F16

"Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές συνομιλίες για τα F16 και αν δεν υπάρξει αντίρρηση θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με την κυβέρνηση υπήρξε συμφωνία σε κάθε επίπεδο" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αυξημένες αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την βούληση του Λευκού Οίκου να πουληθούν μαχητικα f-16 στην Τουρκία, ενώ δημοσιευματα του αμερικανικού τυπου θεωρούν ότι απίθανο ο πρόεδρος Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει την εξουσία που του δινει το σύνταγμα για να περάσει μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα.. 

Η εφημερίδα "Oυάσιγκτον Ποστ" σε δημοσίευμά της γράφει  ότι Αμερικανοί νομοθέτες είναι εξοργισμένοι με τους εκιβιασμούς της Άγκυρας και αναμένεται να θέσουν ως όρο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Εκτιμαται ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν  είναι απίθανο να καταφύγει στο ασυνήθιστο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2019, όταν ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλέστηκε την εξουσία που του δίνεται να κηρύξει μια πώληση ως έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει με συμφωνίες πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κίνα: Ο πληθυσμός μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια

Κερατέα: Σορός σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αποχωρούν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο