LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2023 20:20

Εποχή του Χαλκού: Το DNA των αρχαίων “έδειξε” πώς γινόταν η επιλογή συζύγων

Oμάδα ερευνητών φέρνει στο φως μοναδικά ευρήματα για τη μορφή της οικογένειας και του γάμου στον Ελλαδικό χώρο κατά την Εποχή του Χαλκού.

αρχαίο DNA - εποχή του Χαλκού
Όταν ο Χάινριχ Σλήμαν ανακάλυψε τους πλούσιους σε χρυσό λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών με τις περίφημες χρυσές μάσκες τους πριν από 100 χρόνια, δεν μπορούσε παρά να κάνει υποθέσεις για τη βιολογική συγγένεια των ανθρώπων που ήταν θαμμένοι σε αυτούς. Σήμερα, με τη βοήθεια της ανάλυσης του αρχαίου DNA, κατέστη δυνατό να αποκτήσουμε τις πρώτες πληροφορίες για τη βιολογική συγγένεια και το πλαίσιο στο οποίο διαμορφωνόταν η επιλογή συζύγων στη μινωική Κρήτη και τη μυκηναϊκή Ελλάδα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία φέρνει στο φως μοναδικά ευρήματα για τη μορφή της οικογένειας και του γάμου στον Ελλαδικό χώρο κατά την Εποχή του Χαλκού. Οι αναλύσεις των αρχαίων ανθρώπινων γονιδιωμάτων δείχνουν ότι στην επιλογή των συζύγων καθοριστικό ρόλο έπαιζε ο βαθμός της βιολογικής τους συγγένειας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Χάρη σε καινοτόμες μεθοδολογικές εξελίξεις στην ανάλυση του αρχαίου DNA, έγινε εφικτή η παραγωγή εκτεταμένων γενετικών δεδομένων ακόμη και στην Ελλάδα, όπου η διατήρηση του αρχαίου DNA παραμένει ανεπαρκής λόγω των κλιματικών συνθηκών. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Ειρήνη Σκουρτανιώτη, για τη μελέτη αυτή ανέλυσε πάνω από 100 ανθρώπινα γονιδιώματα από την περιοχή του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού. Η διεθνής ερευνητική ομάδα ήταν πολυπληθής και διεπιστημονική. «Χωρίς τη σπουδαία συνεισφορά των συνεργατών μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αυτό δεν θα ήταν εφικτό», λέει ο αρχαιολόγος Philipp Stockhammer, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.

Το πρώτο βιολογικό γενεαλογικό δέντρο μιας μυκηναϊκής οικογένειας

Πρόκειται για το πρώτο γενεαλογικό δέντρο, που έχει ανακατασκευαστεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την αρχαία περιοχή της Μεσογείου και αφορά στους κατοίκους ενός μικρού μυκηναϊκού οικισμού στην Πελοπόννησο του 16ου αι. π.Χ., συγκεκριμένα στην αρχαιολογική θέση της Μυγδαλιάς Αχαΐας. Αναλυτικά, η έρευνα κατέδειξε πως ορισμένοι από τους γιους της οικογένειας εξακολουθούσαν να ζουν στον πατρικό οικισμό και αφότου απέκτησαν δική τους οικογένεια, αφού παιδιά τους ήταν θαμμένα από κοινού σε έναν τάφο κάτω από την αυλή του σπιτιού. Μάλιστα, φαίνεται πως μία από τις συντρόφους τους έφερε και την αδελφή της στην οικογένεια, το παιδί της οποίας τάφηκε επίσης στον ίδιο τάφο.

αρχαίο DNA - εποχή του Χαλκού

Συνηθιζόταν να παντρεύεται κανείς τον πρώτο του εξάδελφο

Ένα άλλο εύρημα ήταν εντελώς απροσδόκητο: στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Πάρος και η Αίγινα, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα, ήταν πολύ συνηθισμένο να παντρεύεται κανείς τον πρώτο του ξάδελφο πριν από 4.000 χρόνια. «Περισσότερα από χίλια αρχαία γονιδιώματα από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν πλέον δημοσιευθεί, αλλά φαίνεται ότι ένα τόσο αυστηρό σύστημα ομοαίματου γάμου δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον αρχαίο κόσμο», λέει η Ειρήνη Σκουρτανιώτη. «Αυτό αποτέλεσε πλήρη έκπληξη για όλους μας και εγείρει πολλά ερωτήματα».

Για το πώς εξηγείται το συγκεκριμένο πλαίσιο καθορισμού της επιλογής συζύγου, η ερευνητική ομάδα μπορεί μόνο να κάνει υποθέσεις. «Ίσως αυτός ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των κληρονομημένων αγροτικών εκτάσεων; Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφάλιζε μια ορισμένη συνέχεια της οικογένειας σε κάποιες περιοχές, η οποία θα αποτελούσε σημαντική προϋπόθεση για την καλλιέργεια ελαιών και αμπέλου, για παράδειγμα», εικάζει ο Stockhammer. «Το βέβαιο είναι ότι η ανάλυση των αρχαίων γονιδιωμάτων θα συνεχίσει να μας παρέχει εκπληκτικές, νέες γνώσεις για τις αρχαίες οικογενειακές δομές», προσθέτει η Σκουρτανιώτη.

Μετακινήσεις πληθυσμών στην Υστερομινωική Κρήτη

Η ομάδα προχώρησε και σε νέα συμπεράσματα σχετικά με την πληθυσμιακή δομή και τις μετακινήσεις των αρχαίων ανθρώπων. Ενώ οι πληθυσμοί της Μυκηναϊκής περιόδου από την Τίρυνθα στην Πελοπόννησο έως την Αττική ήταν γενετικά πολύ ομοιογενείς, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην αρχαία Κυδωνία (σημερινά Χανιά) φαίνεται ότι ντόπιοι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό είχαν αναμειχθεί με ομάδες, που έφτασαν στο νησί από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Κεντρικής Μεσογείου. «Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η δημογραφική αλλαγή είχε συντελεστεί σε μια πολύ δυναμική περίοδο για την πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού, την λεγόμενη Κρητομυκηναϊκή περίοδο (14ος - 13ος αι. π.Χ.)», λέει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, διευθύντρια των συστηματικών ανασκαφών της Μινωικής Κυδωνίας, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Φωτογραφία: Eva Skourtanioti. Η γνωστή μορφή μινωικής θεάς, καλλιτεχνικά προσαρμοσμένη, απεικονίζεται να κρατά αλυσίδες DNA αντί για φίδια. Ο πληθυσμός γεννιέται από το "αρχαίο" σώμα της. Η πορτοκαλί και κόκκινη γενεαλογία αναφέρεται στο ερευνητικό εύρημα της ενδογαμίας μεταξύ πρώτων ξαδερφιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η Μαρία Ολυμπία ξεχώρισε στην κηδεία του παππού της (εικόνες)

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα παράσημα και το Ολυμπιακό μετάλλιο στο φέρετρο (εικόνες)

Κυψέλη - Δολοφονία 7χρονου: Ισόβια στην μητέρα του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές θέτουν στον Τραμπ το θέμα των προκλήσεων ΕρντογάνΣήμερα 06:26 | Ειδήσεις

Μεταξύ των θεμάτων που θέτουν, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η πολιτική της «γαλάζιας πατρίδας».

Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείοΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Οι δράστες εισέβαλλαν στο μαγαζί λίγο πριν το κλείσιμο του μαγαζιού, χτύπησαν τον ιδιοκτήτη που διακομίστηκε σε νοσοκομείο κι έφυγαν με τις εισπράξεις.

Πάπας Λέων: Σήμερα η πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα ΣιστίναΣήμερα 10:00 | Ειδήσεις

Στην πανηγυρική λειτουργία, θα λάβει μέρος το σύνολο των καρδιναλίων που πήραν μέρος στο Κονκλάβιο.

Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Ποιοι ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση σήμεραΣήμερα 07:53 | Ειδήσεις

Το πρόγραμμα θα αρχίσει την 1η Ιουνίου 2025 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάπας Λέων: Σήμερα η πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα10:21Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο (εικόνες)10:08ΗΠΑ: Τα πυρά των υποστηρικτών του κινήματος MAGA δέχεται ο νέος πάπας Λέων ΙΔ'09:54Ίντερ - Μπαρτσελόνα: Πρόσωπα, ρεκόρ και σερί από την...παράσταση στο Μιλάνο09:40Σύμη: Εορτασμός της 80ής επετείου από την παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στα Δωδεκάνησα09:25Φον ντερ Λάιεν και Κόστα: Το μήνυμα που στέλνουν η πρόεδρος της επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την εκλογή του νέου πάπα09:10Τουρκία - Ιμάμογλου: Αποκλείσθηκε η πρόσβαση στο λογαριασμό του στο X 08:53ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ08:40Λαύριο: Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο ψαρά08:26Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Ποιοι ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα08:12Αιγάλεω: Ένοπλη ληστεία σε ψητοπωλείο07:58Eurovision 2025: Το βίντεο από την δεύτερη πρόβα της Klavdias07:45Πύργος: Ραγδαίες εξελίξεις στη ληστεία με λεία μαμούθ07:31Λίβερπουλ: Ο Τσιμίκας φεύγει το καλοκαίρι από το Άνφιλντ07:18Χαλκίδα: Κινηματογραφική καταδίωξη στο κέντρο της πόλης07:04Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή06:50ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές θέτουν στον Τραμπ το θέμα των προκλήσεων Ερντογάν06:36Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου06:23Τι καιρό θα κάνει σήμερα Παρασκευή 06:09Conference League: Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό η Μπέτις, “λύγισε” στην παράταση τη Φιορεντίνα (βίντεο)00:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο