LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2023 13:32 | Ανανέωση: 16 Ιανουαρίου 2023 14:00

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ο επικήδειος από τον Παύλο (βίντεο)

«Αφιέρωσες τη ζωή σου στην πατρίδα» είπε ο Παύλος στον επικήδειό του.

Κηδεία - Παύλος - Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος - επικήδειος

Ολοκληρώθηκε στις 13:20 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνταντίνο, παρουσία γαλαζοαίματων από όλο τον κόσμο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - κηδεία

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκινημένη η Άννα - Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, καθόταν η Άννα – Μαρία, ο Παύλος και τα μέλη της οικογένειας. Σε διαφορετική πλευρά καθόταν τα βασιλικά ζεύγη. Μετά το τέλος της τελετής, ο Ιερώνυμς πλησίασε στην πλευρά της οικογένειας, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του.

Κηδεία - Παύλος - Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος - επικήδειος

Ο επικήδειος λόγος του Παύλου

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του. «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας, ότι ως βασιλιάς δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.

Κηδεία - Παύλος - Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος - επικήδειος

«Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όπταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε .

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - κηδεία - Παύλος - επικήδειος

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα», ανέφερε ο Παύλος. «Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι' αυτήν». «Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια, ενώ στη συνέχεια εκφώνησε την ομιλία του και στα αγγλικά.

Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στους τρεις γιους του τέως βασιλιά, πριν κατευθυνθούν στη θέση τους. 


Ήδη, από τις 11:20 στη Μητρόπολη βρίσκονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά. Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου.

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα - Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους,

Ειδήσεις σήμερα:

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το στεφάνι από την Άννα Μαρία και η συγκινητική ιστορία που κρύβει

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο γιος του Παύλος έρχεται μόνιμα στην Ελλάδα;

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πλήθος κόσμου και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ANT1 Sports: Διακοπές... και μεταγραφικά σενάρια στο ποδόσφαιρο20:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:08Θεσσαλονίκη: 70χρονη έπεσε θύμα απάτης - Παρέδωσε κοσμήματα και λίρες αξίας 100.000 ευρώ19:54Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά - Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου τους19:40Αγρίνιο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σοφίτα19:26Θεσσαλονίκη – Αλκοτέστ: Πέντε συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο19:12Φενέρμπαχτσε: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρόεδρος της Τουρκικής ομάδας18:58Άνδρας πέθανε σε οικογενειακό τραπέζι - Πνίγηκε από πανετόνε18:44Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο 18:30Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οδηγίες για προστασία της υγείας μας 18:16Αγρίνιο: Άγνωστοι επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 23χρονο τα ξημερώματα των Χριστουγέννων18:12Πάτρα: Πήγαν για κάλαντα και βρέθηκαν στο... κρατητήριο18:02Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του “Δικέφαλου”17:48Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι: Η έκκληση που κάνει ο αδερφός του 22χρονου οδηγού17:34Ρωσία: Οι ΗΠΑ αναβιώνουν την πειρατεία στην Καραϊβική17:20Α. Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε νοσοκομεία ανήμερα των Χριστουγέννων και κέρασε γλυκά τους γιατρούς (βίντεο)17:06Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Χάρις του Θεού να μας δώσει μια καινούργια χρονιά χωρίς προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια16:51Χριστούγεννα: γιατί τα γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου16:37Παναθηναϊκός: Έτοιμος να πετάξει για Ελλάδα ο μάνατζερ του Τετέ...μετά την πρόταση της Γκρέμιο16:24Σέρρες: Αγωνία για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται16:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο