LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2023 08:39

Σεισμός στην Λέσβο - Παπαδόπουλος: δεν είναι μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία (βίντεο)

Γιατί υποστήριξε τον Άκη Τσελέντη. Τι ανέφερε για τους υπόκωφους θορύβους, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους στην Λέσβο. Τι είπε για την Κρήτη και για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Καλημέρα Ελλάδα

Στο πλευρό του Άκη Τσελέντη στάθηκε το πρωί της Τετάρτης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε ότι «χθες έγινε μια επίθεση στον κ. Τσελέντη. Θα τον υπερασπιστώ, λέγοντας ότι ποτέ δεν έχουμε κάποια παρέμβαση για να αλλάξει το μέγεθος των σεισμών, προς τα πάνω ή προς τα κάτω», λέγοντας ότι αυτό θα ήταν παραβίαση των όρων της επιστήμης.

Σε ότι αφορά τις σεισμικές δονήσεις στην Λέσβο, ο Διευθυντής Ερευνών του Σεισμολογικού Ινστιτούτου είπε ότι «δεν δίνουν ξεκάθαρα στοιχεία μιας ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας», ενώ σημείωσε πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση καθώς αυτή «δεν εξελίσσεται στην θάλασσα, όπως στην Κρήτη, αλλά στην επιφάνεια του νησιού και η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν»

«Μάλλον, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, οι σεισμοί στην Λέσβο δεν προέρχονται από το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, αλλά από ένα μικρότερο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ.

Σε ότι αφορά τους υπόκωφους θορύβους από τα έγκατα της γης, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Λέσβου, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως είναι ένα ηχητικό φαινόμενο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που όμως «δεν είναι επικίνδυνο, επικίνδυνος είναι ο σεισμός».

«Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη ενημέρωση και έχουν δίκιο, αλλά αυτό προϋποθέτει να τοποθετηθούν φορητοί σεισμογράφοι. Το κόστος είναι η δαπάνη για τους δύο ανθρώπους που θα πάνε να τους στήσουν. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τους αρμόδιους», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές. 

Ο σεισμολόγος επανέλαβε ότι «Στην χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και πάνω τον χρόνο. Από τον Οκτώβριο του 2021 δεν έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα», λέγοντας ότι μπορεί μεν να γίνονται πολλοί σεισμοί μικρότερου μεγέθους, αλλά «η ενέργεια συσσωρεύεται και η ενέργεια θα εκτονωθεί και πάλι», προσθέτοντας ότι «πολλοί σεισμοί από αυτούς τους ισχυρούς ευτυχώς γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και δεν έχουν καθόλου μα καθόλου επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές». 

Σε ότι αφορά την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «βόρεια της Κρήτης η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, με μέγιστο σεισμό 4,4 Ρίχτερ. Δεν αποκλείεται να γίνει μεγαλύτερος, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να βλάψει κατοικημένη περιοχή, καθώς οι σεισμοί γίνονται σε υποθαλάσσια περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα:

Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: η ζωή του μέσα από πρωτοσέλιδα του Τύπου (εικόνες)

Missing alert: Eξαφάνιση 15χρονης από δομή στην Θεσσαλονίκη

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Τετάρτη: ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γαλλία: Άντρας απειλεί να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο