LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Ιανουαρίου 2023 13:53 | Ανανέωση: 10 Ιανουαρίου 2023 16:23

ΟΟΣΑ: Θετική η έκθεση για την Ελλάδα με ολίγον από… μνημονιακές συνταγές

Περιλαμβάνει εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα και τη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία. 

Λεφτά - χρήματα

Του Νίκου Ρογκάκου

Με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, αφού περιλαμβάνει εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα και τη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία. 

Βέβαια, υπάρχουν και οι “γκρίζες” προβλέψεις του Οργανισμού, που αναμφίβολα ρίχνουν σκιές. Όσο, δε, για τις συστάσεις επί των φορολογικών και της διασφάλισης των εσόδων, θυμίζουν μνημονιακές συνταγές, που μάλλον απέχουν από την τρέχουσα πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολλών.  

Η εκτίμηση του Οργανισμού είναι ότι το ενεργειακό κόστος και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα “φρενάρουν” την ελληνική οικονομία περισσότερο απ’ όσο έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Συγκεκριμένα, βάζει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης στο 5,1% για 2022, ενώ για φέτος δεν “βλέπει” πάνω από 1,1%.   

Ειδικά για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη για τον “πυρήνα”, δηλαδή τις ανατιμήσεις εκτός καυσίμων και οπωροκηπευτικών, καθώς ο ΟΟΣΑ “βλέπει” μεγαλύτερη επιτάχυνση του από το Γενικό Δείκτη! Συγκεκριμένα, για φέτος προβλέπει υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη στο 3,7%, αλλά για το δομικό πληθωρισμό προβλέπει 4%, ενώ για το 2024 βάζει τον πήχη στο 2,3% και 2,5% αντιστοίχως.    

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης καθυστέρησαν την επιστροφή σε πλεονάσματα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (για το 2023 προβλέπει πρωτογενές 0,5%). Ο Οργανισμός συνιστά, δε, πρωτογενή 1,5- 2% από εδώ και πέρα.   

Εκεί που ο Οργανισμός μας φέρνει στο παρελθόν είναι οι συστάσεις του για τα φορολογικά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε οι χαμηλά αμειβόμενοι να πληρώνουν περισσότερο φόρο, με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μεσαία εισοδήματα! Όσο για την υποδήλωση εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΟΣΑ συνιστά ενίσχυση της εφαρμογής των κείμενων διατάξεων, δηλαδή μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. 

Άλλα βασικά σημεία της Έκθεσης

  • Σύσταση για αποφυγή αύξησης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων 
  • Σύσταση για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών με εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας 
  • Σύσταση για αντικατάσταση των παροχών σε είδος προς τους ανέργους, με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις 
  • Σύσταση για επιβολή "πράσινου" φόρου στις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών
  • Αύξηση επενδύσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 
  • Σύσταση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλαδα προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα: βουτιά ανάπτυξης, καθήλωση κατανάλωσης, περαιτέρω διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος, μείωση μεν αλλά επιμονή πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει. Εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Έβαλε φωτιά στο σπίτι του κι έκανε βουτιά θανάτου στο κενό (εικόνες)

Κεραμέως για σχολεία: Καμιά συζήτηση για κλείσιμο ή υποχρεωτική μάσκα

Νέος ισχυρός σεισμός στη Λέσβο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο