LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2023 18:43 | Ανανέωση: 09 Ιανουαρίου 2023 18:49

Βραζιλία: Ηρεμία και ειρήνη ζητούν Λούλα και αξιωματούχοι

Κοινή ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας και οι πρόεδροι Γερουσίας, Βουλής και Ανωτάτου Δικαστηρίου.

AP - Βραζιλία - Εισβολή - Μπολσονάρου - Καπιτώλιο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας «ξανάπιασε δουλειά στο Μέγαρο Πλανάλτο» σήμερα, την ώρα που οι κυρώσεις και οι συλλήψεις συνεχίζονται, μία ημέρα μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου στις έδρες της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, μια ενέργεια που σόκαρε τους Βραζιλιάνους και όλον τον κόσμο.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συσκέφθηκε το πρωί με τους επικεφαλής της Γερουσίας, της Βουλής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέγραψαν από κοινού μια σύντομη διακήρυξη «υπεράσπισης της δημοκρατίας». Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αριστερού προέδρου στο Twitter.

«Οι Εξουσίες της Δημοκρατίας, εγγυήτριες της δημοκρατίας και του Συντάγματος του 1988, απορρίπτουν τις τρομοκρατικές, βανδαλιστικές, εγκληματικές και πραξικοπηματικές ενέργειες που σημειώθηκαν χθες στην Μπραζίλια. Η κοινωνία χρειάζεται γαλήνη (…) ειρήνη και δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Λούλα συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Άμυνας και τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κέντρο της Μπραζίλια ήταν έρημο σήμερα το πρωί και μοναδικές παρουσίες ήταν οι πολυάριθμοι άνδρες των δυνάμεων της τάξης.

«Οι πραξικοπηματίες που προωθούν την καταστροφή δημόσιας περιουσίας στην Μπραζίλια θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Αύριο ξαναρχίζουμε δουλειά στο Μέγαρο Πλανάλτο. Δημοκρατία για πάντα», ήταν η ανάρτηση που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Λούλα, ο οποίος επιθεώρησε τα λεηλατημένα κτίρια αμέσως μόλις επέστρεψε, κατεπειγόντως, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου επιτέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα σύμβολα της δημοκρατίας: το Προεδρικό Μέγαρο Πλανάλτο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερις ώρες μέχρι οι δυνάμεις ασφαλείας –που εμφανώς δεν ήταν σωστά προετοιμασμένες– να τους απομακρύνουν.

Βραζιλία - επεισοδια - Υποστηρικτές - Μπολσονάρου

Λίγο μετά τις επιθέσεις, που θύμιζαν την εισβολή στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον το 2021, περίπου 300 ταραξίες συνελήφθησαν.

Σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 1.200 μπολσοναριστές, οι οποίοι είχαν στήσει έναν καταυλισμό στο κέντρο της Μπραζίλια, συνελήφθησαν με τη σειρά τους, αφού η στρατιωτική αστυνομία και ο στρατός διέλυσαν την κατασκήνωσή τους. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κατασκηνώσει επί σχεδόν δύο μήνες και ζητούσαν να επέμβει ο στρατός για να εμποδίσει τον Λούλα να αναλάβει την προεδρία. Από αυτόν τον καταυλισμό προέρχονταν οι περισσότεροι από τους εισβολείς της Κυριακής.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι διαλύεται και ένας άλλος καταυλισμός, αυτή τη φορά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μπολσοναριστές οδηγοί φορτηγών που επί εβδομάδες προκάλεσαν χάος στους αυτοκινητόδρομους της Βραζιλίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας σταθμός διοδίων στον αυτοκινητόδρομο BR 163 που διασχίζει την Πολιτεία Μάτο Γκρόσο ανέφερε πολλούς αποκλεισμούς, που όμως είχαν αρθεί μέχρι το πρωί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός ενός άλλου αυτοκινητόδρομου στην Παρανά έληξε επίσης.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν να αποκλείσουν δρόμους και την πρόσβαση στα διυλιστήρια πετρελαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Πάουλο Πιμέντα. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras ανέφερε ότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των εγκαταστάσεών της.

Βραζιλία - επεισοδια - Υποστηρικτές - Μπολσονάρου

Από το βράδυ της Κυριακής, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες έθεσε σε αργία για 90 ημέρες τον κυβερνήτη της Μπραζίλια, τον Ιμπανέις Ρότσα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, για τα «κενά ασφαλείας» που οδήγησαν στις λεηλασίες. Ο ντε Μοράες ζήτησε επίσης από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και TikTok να μπλοκάρουν λογαριασμούς χρηστών που διαδίδουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανέφερε σήμερα ότι αποσύρει περιεχόμενο που στηρίζει ή επαινεί τα γεγονότα της Κυριακής. Το Telegram, το TikTok, το Twitter και το YouTube δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό αυτού του αιτήματος.

Ο μπολσοναριστής επικεφαλής της ασφάλειας της πρωτεύουσας, Άντερσον Τόρες, καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του. Η εισαγγελία ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθούν «οι ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων» στην επίθεση.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα τρία κτίρια, που θεωρούνται θησαυροί της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και είχαν σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Όσκαρ Νιμάγιερ. Καταστράφηκαν επίσης έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.

«Δεν συμφωνώ με όσα συνέβησαν», είπε στην τηλεόραση του AFP ένας κάτοικος της πρωτεύουσας, ο Ιονάρ Μπίσπο, 43 ετών. «Μπορούμε να διαδηλώνουμε αλλά χωρίς να λεηλατούμε την εθνική κληρονομιά μας», είπε.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου –από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, μέχρι το Μεξικό και τη Γαλλία– καταδίκασαν τα επεισόδια.

Έξι ώρες μετά την εισβολή ο Μπολσονάρου, που βρίσκεται στη Φλόριντα, καταδίκασε με ανάρτησή του στο Twitter «το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) που αντίκεινται στον κανόνα των ειρηνικών διαδηλώσεων. Αρνήθηκε όμως κάθε ευθύνη, καταγγέλλοντας τις «αναπόδεικτες κατηγορίες» του Λούλα ότι ενθάρρυνε τους «φασίστες βάνδαλους».

AP - Βραζιλία - Προεδρικό Μέγαρο - Μπολσονάρου

Για την σχολιάστρια της εφημερίδας O Globo Μίριαμ Λεϊτάο, «είναι προφανές» ότι οι επιθέσεις της Κυριακής «είναι το αποτέλεσμα της καθημερινής (υπονόμευσης), επί τέσσερα χρόνια, εκ μέρους του προέδρου Μπολσονάρου, που παραμένει ατιμώρητη».

«Ακόμη και αν βρίσκεται σε απόσταση 6.100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για όσα συνέβησαν χθες», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος δεν σταμάτησε ποτέ να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία και πολλοί υποστηρικτές του έχουν πειστεί ότι του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, όπως έγινε και με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν επίσης για το μέλλον του Μπολσονάρου στις ΗΠΑ, όπου ταξίδεψε με βίζα η οποία εκδίδεται μόνο για εν ενεργεία προέδρους. «Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να τον στείλουν πίσω στη Βραζιλία».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο