LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2023 11:34

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε άστρο με θερμοκρασία 180000 βαθμών Κελσίου

Γιατί η ανακάλυψη προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες. Ποια η θερμοκρασία στην επιφάνεια του δικού μας ήλιου.

καυτά άστρα

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων. Όπως ανακοίνωσαν εντόπισαν οκτώ από τα πιο καυτά άστρα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο σύμπαν και έχουν επιφάνεια με θερμοκρασία πάνω από 100.000 βαθμούς Κελσίου.

Το πιο καυτό άστρο φτάνει τους 180.000 βαθμούς, έναντι μόνο 5.800 βαθμών που έχει η επιφάνεια του Ήλιου μας. Όλα ανήκουν στην κατηγορία των λευκών νάνων.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σάιμον Τζέφερι του Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου Άρμαγκ στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Νοτιοαφρικανικό Μεγάλο Τηλεσκόπιο (SALT), το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στο νότιο ημισφαίριο με κάτοπτρο 10 επί 11 μέτρων.

Ένα από τα νέα καυτά άστρα αποτελεί το κεντρικό άστρο ενός άγνωστου έως τώρα πλανητικού νεφελώματος που έχει διάμετρο ένα έτος φωτός. Δύο άλλα είναι μεταβλητά άστρα αυξομειούμενης φωτεινότητας. Και τα οκτώ άστρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο του κύκλου ζωής τους και πλησιάζουν το τέλος τους ως λευκοί νάνοι. Τα εν λόγω άστρα έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά μάζα ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη, σχεδόν παρόμοια με του Ήλιου. Είναι τα πυκνότερα άστρα που αποτελούνται από κανονική ύλη.

Ο Τζέφερι επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «άστρα με θερμοκρασίες 100.000 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερες είναι απίστευτα σπάνια. Αποτέλεσε πραγματική έκπληξη ότι βρήκαμε τόσα πολλά τέτοια άστρα. Αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τα έσχατα στάδια της αστρικής εξέλιξης».

Ειδήσεις σήμερα:

Κάλυμνος - τροχαίο δυστύχημα: 17χρονος ξεψύχησε στην άσφαλτο

Κορονοϊός – Παυλάκης: Να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Παναγιώτης Τζένος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο ΠρομαχώναςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα θα πάρει μέρος σήμερα στη συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος ΒασιλείουΣήμερα 09:13 | Ειδήσεις

Την είδηση της απώλειας γνωστοποίησε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σύζυγός του Ανδρούλλα Βασιλείου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)10:20Ιπποκράτειο: Συνελήφθη 57χρονος για επίθεση σε γιατρό στα επείγοντα10:06Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο