LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Δεκεμβρίου 2022 13:01 | Ανανέωση: 30 Δεκεμβρίου 2022 13:09

12 μίλια: Η επέκταση, το “μόνιμο” casus belli και η απάντηση της Ελλάδας

Επανέρχονται με απειλές για την Ελλάδα κορυφαίου Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθυμίζει τα κυριαρχική δικαιώματα της Ελλάδας. “Κόλαφος” των ΗΠΑ στον Τσαβούσογλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα - Burak Ozugergin

Για αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει, όπου και όταν αυτή το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την τουρκική προκλητικότητα απορρίπτει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον απερχόμενο Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο νέο κρεσέντο προκλήσεων από Τούρκους αξιωματούχους, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέφερε το casus belli κατά της Ελλάδας.

Τη σκυτάλη, στον διαγωνισμό προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας μετά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που επανέφερε το θέμα του casus belli, πήρε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: "Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα σε αυτό το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυνηθείτε, λέμε στον γειτονά μας ότι ο λάθος λογαριασμός, θα επιστρέψει από την Άγκυρα."

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Νίκος Δένδιας, αφού ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα μονομερές και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της Ελλάδος, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε πού και πώς θα το ασκήσει με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Δένδιας - Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τις τουρκικές προκλήσεις. Στο φόντο των δηλώσεων Τσαβούσογλου, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εκφράζει τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και ενθαρρύνει, όπως αναφέρει, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για ακόμη μία ένδειξη τουρκικού αναθεωρητισμού, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά δεν της αρέσει και να απειλείται.

Χουλουσί Ακάρ

Σήμερα, ο ομόλογος του στην Τουρκία, υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV από την Ίμβρο επανέλαβε ότι τυχόν επέκταση χωρικών υδάτων της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια αποτελεί casus belli για την Τουρκία.

«Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια. Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας. Η Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει. Τα νησιά οπλίζονται και πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις. Έχουμε πληροφορίες ότι έχει δημιουργηθεί κέντρο logistics και LNG στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε ο Τούρκος ΥΕΘΑ.

Κωνσταντίνος Φλώρος - Έβρος - Ροδόπη

Μήνυμα για αυξημένη επαγρύπνηση έστειλε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος επισκέφθηκε μεθοριακές μονάδες στον Έβρο, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν το παραλήρημα τους σχετικά με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και επιτίθενται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την επίσκεψη του στην Ψέριμο κάνοντας λόγο για «κατεχόμενο νησί που βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα - Burak Ozugergin

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον απερχόμενο Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Ozugergin. Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Μαξίμου, «ευχαρίστησε τον κ. Ozugergin για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την διάρκεια της θητείας του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».


Ειδήσεις σήμερα:

Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Προβλέψεις για το 2023 (βίντεο)

Γλυκά Νερά - Πυροβολισμοί σε βενζινάδικο: Παραδόθηκαν δυο άτομα

“Καλημέρα Ελλάδα” - Δήμαρχος Ιάσμου: Χαμός “στον αέρα” για τον Γκιουλέν και... τον Παπαδάκη (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο