LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2022 15:33 | Ανανέωση: 29 Δεκεμβρίου 2022 16:59

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ (εικόνες)

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στο Παλαιό Εβαϊκό Νεκροταφείο. Τι ζητά η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Εβραϊκό μνημείο - ΑΠΘ - βανδαλισμός

Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, εντός του campus του ΑΠΘ, βανδάλισαν άγνωστοι.

«Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός καταδίκασε η Νίκη Κεραμέως και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση, με ναζιστικά σύμβολα, μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά  το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης:

«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό από αγνώστους του Μνημείου που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και αφιερώθηκε στο Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942.

Εβραϊκό μνημείο - ΑΠΘ - βανδαλισμός

Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με την ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της.

Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών».

Ο Τζορτζ Τσούνης καταδικάζει τον βανδαλισμό εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του αμερικανικού λαού, ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καταδικάζει τον «αποτρόπαιο και επαίσχυντο βανδαλισμό» του μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο που κατέστρεψαν οι Ναζί το 1942".

Όπως υπογραμμίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή του, αυτή η ασυνείδητη πράξη βεβηλώνει τη ζωή και την πολύτιμη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

«Στεκόμαστε ενωμένοι με την εβραϊκή κοινότητα και το λαό της Ελλάδας ενάντια σε τέτοιες πράξεις μίσους και μισαλλοδοξίας. Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, έχουμε ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που ενώνουν τους λαούς μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και πάντα να παραμένουμε σε εγρήγορση στον αγώνα μας κατά του αντισημιτισμού και των εγκλημάτων μίσους» υπογραμμίζει ο Τζορτζ Τσούνης.

Πηγή: thestival.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - γρίπη - RSV: αυξημένα κρούσματα και 137 θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα

Χανιά: Ο Μητσοτάκης στην 115 Πτέρυγα Μάχης (εικόνες)

Βιασμός 15χρονου στο Ίλιον - Μητέρα καταγγέλλουσας: “Φοβήθηκα μην τη βρω σκοτωμένη” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχοςΣήμερα 19:18 | Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει μετά το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Πύργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας 54χρονης γυναίκας. Τι είπε η  αντιπεριφερειάρχης δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ΑΝΤ1.

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο