LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2022 15:33 | Ανανέωση: 29 Δεκεμβρίου 2022 16:59

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ (εικόνες)

Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στο Παλαιό Εβαϊκό Νεκροταφείο. Τι ζητά η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Εβραϊκό μνημείο - ΑΠΘ - βανδαλισμός

Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, εντός του campus του ΑΠΘ, βανδάλισαν άγνωστοι.

«Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός καταδίκασε η Νίκη Κεραμέως και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση, με ναζιστικά σύμβολα, μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά  το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης:

«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό από αγνώστους του Μνημείου που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και αφιερώθηκε στο Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942.

Εβραϊκό μνημείο - ΑΠΘ - βανδαλισμός

Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με την ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων.

Σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της.

Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών».

Ο Τζορτζ Τσούνης καταδικάζει τον βανδαλισμό εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του αμερικανικού λαού, ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καταδικάζει τον «αποτρόπαιο και επαίσχυντο βανδαλισμό» του μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο που κατέστρεψαν οι Ναζί το 1942".

Όπως υπογραμμίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή του, αυτή η ασυνείδητη πράξη βεβηλώνει τη ζωή και την πολύτιμη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

«Στεκόμαστε ενωμένοι με την εβραϊκή κοινότητα και το λαό της Ελλάδας ενάντια σε τέτοιες πράξεις μίσους και μισαλλοδοξίας. Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, έχουμε ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που ενώνουν τους λαούς μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και πάντα να παραμένουμε σε εγρήγορση στον αγώνα μας κατά του αντισημιτισμού και των εγκλημάτων μίσους» υπογραμμίζει ο Τζορτζ Τσούνης.

Πηγή: thestival.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - γρίπη - RSV: αυξημένα κρούσματα και 137 θάνατοι την προηγούμενη εβδομάδα

Χανιά: Ο Μητσοτάκης στην 115 Πτέρυγα Μάχης (εικόνες)

Βιασμός 15χρονου στο Ίλιον - Μητέρα καταγγέλλουσας: “Φοβήθηκα μην τη βρω σκοτωμένη” (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμουςΣήμερα 10:24 | Ειδήσεις

Ποια είναι η εικόνα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Δυτική Μακεδονία;

Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)Σήμερα 10:26 | Ειδήσεις

Στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός είναι η βελτίωση των ΜΜΜ και το 2026 ο κόσμος θα δει τη διαφορά, ενώ αυτό που εξετάζεται από την κυβέρνηση τώρα είναι το θέμα της κίνησης στους δρόμους.

Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικόΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακισθεί άλλα τέσσερα άτομα.

Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλουςΣήμερα 11:03 | Ειδήσεις

«Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, εκεί η κυβέρνηση δεν πέτυχε», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους11:38Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο