LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2022 17:43

Μετεγχειρητικές κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Ο ρόλος του εξειδικευμένου χειρουργού

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την ορθή αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, με την βοήθεια των ειδικών.

HHG - Αρχοντοβασίλης

Η μετεγχειρητική κήλη είναι εκείνο το είδος κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο εμφανίζεται σε τομές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά. Συγκεκριμένα, μια μετεγχειρητική κήλη προκύπτει όταν το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο, όπως τμήμα του εντέρου ή κάποιου οργάνου, προπίπτει εκτός της ανατομικής του θέσης, δηλαδή «βγαίνει έξω» από την κοιλιά μέσω μιας παλαιότερης εγχειρητικής τομής, η οποία άνοιξε. Αυτό το είδος κήλης μπορεί να εμφανιστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από την εν λόγω επέμβαση.

«Πρόκειται για μια πολύ συχνή επιπλοκή των χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ασθενών που υπόκεινται σε χειρουργική επέμβαση αυτής της περιοχής θα αναπτύξουν στη συνέχεια μετεγχειρητική κήλη. Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα κήλη που μπορεί να εμφανιστεί στον άνθρωπο, με πρώτη τη βουβωνοκήλη. Ωστόσο, όταν αποκατασταθεί ρομποτικά το ποσοστό υποτροπής είναι κάτω από 4%», επισημαίνει ο κ. Φώτιος Αρχοντοβασίλης, MD, PhD, FEHS, Master Surgeon of Excellence στη Χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) και της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της μετεγχειρητικής κήλης;

Οι χειρουργικές τομές έχουν ως συνέπεια τη διακοπή της συνέχειας των μυών και την αποδυνάμωση του φυσιολογικά ισχυρού κοιλιακού τοιχώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κήλης σε αυτά τα ευένδοτα σημεία των τομών, μόλις παρουσιαστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Έτσι, η μετεγχειρητική κήλη θα προκύψει συνήθως μετά από άσκηση αυξημένης πίεσης στην κοιλιακή χώρα: τα ενδοκοιλιακά όργανα, με τη «βοήθεια» αυτής της πίεσης, βρίσκουν κάποιο αδύναμο σημείο όπως ο ουλώδης ιστός της προηγούμενης χειρουργικής τομής και βγαίνουν μέσα από αυτό. Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης περιλαμβάνονται (κατά φθίνουσα σειρά):

  • Οι πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα
  • Η τεχνική συρραφής του τραύματος: τα πολύ σφιχτά ράμματα που ίσως είχαν τοποθετηθεί, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τάσης και συνεπώς δυσκολία επούλωσης του χειρουργικού τραύματος
  • Η λοίμωξη του τραύματος
  • Το κάπνισμα
  • Η υπερβολική σωματική άσκηση μετά την επέμβαση
  • Η αύξηση του σωματικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα
  • Η εγκυμοσύνη πριν από την πλήρη αποκατάσταση του τραύματος
  • Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή η ανοσοκαταστολή
  • Ο χρόνιος βήχας και οι διαταραχές θρέψης.
Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης είναι η διόγκωση, η προπέτεια και το πρήξιμο, δηλαδή, κοντά στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος κάτι «πετάει» μέσα από την κοιλιά. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα όπως έντονοι πόνοι, δυσκοιλιότητα, ναυτία, ενώ, αν δεν αναταχθεί το εντερικό περιεχόμενο και παρουσιαστεί περίσφιξη, τότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται και δημιουργείται ειλεός, με πολύ πιθανή την ισχαιμία και τη διάτρηση του εντέρου, με τελικό αποτέλεσμα να μπει σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μιας μετεγχειρητικής κήλης είναι μόνο χειρουργική. Πραγματοποιείται περίπου με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να αποκατασταθούν και οι υπόλοιπες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Ωστόσο, η επέμβαση μετεγχειρητικής κήλης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, μεγάλη εμπειρία και άρτια καταρτισμένους χειρουργούς κηλών, καθώς αυτή μπορεί να παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όπως οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις, που δημιουργούνται πολύ συχνά μετά από ένα χειρουργείο ή να είναι πολύ μεγάλη λόγω της μεγάλης τομής, η οποία έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη επέμβαση.

Οι σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης των μετεγχειρητικών κηλών περιλαμβάνουν τις νεότερες τεχνικές eTEP (eTEP, eTEP-RS, eTEP-TAR). Η τεχνική eTEP αποτελεί μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία ενδείκνυται για απαιτητικές περιπτώσεις όπως αυτή της μετεγχειρητικής κήλης.

«Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία λαπαροσκοπικά, αλλά κυρίως ρομποτικά. Η ρομποτική εφαρμογή της τεχνικής eTEP προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στον χειρουργό και κατ’ επέκταση, πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή. Η αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης επιτυγχάνεται με τοποθέτηση πλέγματος μέσα από 3-4 πολύ μικρές τρύπες που γίνονται στην κοιλιά.

HHG - Αρχοντοβασίλης

Με τη μέθοδο αυτή, η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, χωρίς να «μπούμε ξανά» μέσα στην ήδη χειρουργημένη κοιλιά, αποφεύγοντας έτσι την πρόκληση συμφύσεων και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτροπής. Η τεχνική eTEP επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακόμα και των πολύ μεγάλων κοιλιακών χασμάτων όταν συνδυάζεται με τεχνικές διαχωρισμού όπως η τεχνική ΤΑR (eTEP-TAR). Οι ασθενείς που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο, ενώ η επάνοδός τους στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη», καταλήγει ο κ. Αρχοντοβασίλης.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πόσα από τα 46 κόμματα δεν θα βρίσκονται στη λίστα των Ευρωεκλογών. 

30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο