LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2022 12:53 | Ανανέωση: 13 Δεκεμβρίου 2022 16:58

Υποκλοπές: αιφνιδιαστικές έφοδοι σε εταιρείες για παράνομο λογισμικό

Το αίτημα, η ΕΥΠ και το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε σε αρκετά διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου.

τηλεφωνικές υποκλοπές

Έφοδοι σε εταιρείες που φαίνεται να σχετίζονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων πραγματοποιούνται μετά από εισαγγελική εντολή.

Οι δύο εισαγγελείς Κ.Σπυρόπουλος και Α.Τριανταφύλλου αξιοποιώντας στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους τις τελευταίες ημέρες μέσω εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων, εντόπισαν πρόσωπα που φέρονται να έχουν σχέση με εταιρείες που σχετίζονται με το λογισμικό predator. Έτσι έδωσαν εντολή για αιφνιδιαστικές εφόδους σε τουλάχιστον έξι εταιρείες, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα τους για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέλαβαν τις έρευνες σε έξι εταιρείες και κατοικίες εμπλεκομένων στην υπόθεση παρακολουθήσεων από το παράνομο λογισμικό predator.

Αν και από την ΕΛ.ΑΣ δεν αναφέρουν το πραγματικό για τα ευρήματα, οι αστυνομικοί αναζήτησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και μέσα ψηφιακής αποθήκευσης, στα οποία ενδεχόμενα προκύψουν στοιχεία για την υπόθεση.

Αίτημα ακόμα έγινε στην ΕΥΠ προκειμένου να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση των ονομάτων πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων που βάσει δημοσιευμάτων φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση απέστειλαν οι εισαγγελείς Κ.Σπυρόπουλος και Α.Τριανταφύλλου.
Οι εισαγγελείς ζητούν από την ΕΥΠ να απαντήσει επισήμως εάν πράγματι ισχύουν οι λίστες προσώπων υπό παρακολούθηση που έχουν δημοσιευτεί από την εφημερίδα documento και από άλλα δημοσιεύματα και καταγγελίες.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έφοδοι σε τουλάχιστον έξι εταιρείες που σχετίζονται με πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με το λογισμικό predator. Οι έφοδοι πραγματοποιούνται εκτός από τα γραφεία των εταιρειών και σε σπίτια προκειμένου να ανευρεθούν στοιχεία και πειστήρια που να σχετίζονται με την έρευνα για τις παρακολουθήσεις.
Οι εισαγγελικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των εταιρειών και των προσώπων αξιοποιώντας στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που δείχνουν να υπάρχει σύνδεση με τις εταιρείες Intellexa και Krilel είτε επειδή έχουν κοινή έδρα είτε επειδή στη μετοχική τους σύνθεση εντοπίστηκαν ίδια πρόσωπα. 

Τα επίμαχα στοιχεία θα αξιολογηθούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

O Θ. Ξανθόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει σε δήλωση του «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αναζητά στοιχεία στην ΕΥΠ, η οποία έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκάλυψη του σκανδάλου με πολλαπλούς τρόπους και έχει φροντίσει να καταστρέψει τα στοιχεία, ενώ θα έπρεπε να απευθυνθεί στους παρόχους, οι οποίοι διατηρούν, όπως έχουν υποχρέωση από τον νόμο, πλήρες αρχείο και επομένως είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν στην εισαγγελική παραγγελία. Σε ό,τι αφορά στις έρευνες σε πρόσωπα & εταιρείες που εμπλέκονται στην εμπορία του predator, χρειάστηκε να περάσει εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα εννέα (9) περίπου μηνών, υπεραρκετό για να εξαφανισθούν τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία και αφού αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη, όχι μόνον μέσω του παράνομου λογισμικού αλλά και μέσω της ΕΥΠ. Η ανάγκη για Δικαιοσύνη παντού παραμένει. Οι υποκλοπές βάλλουν κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου & είναι θέμα Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό επιμένουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία, αισθητός και στην Ελλάδα

Βουλή – Προϋπολογισμός 2023: Ξεκινάει η συζήτηση στην ολομέλεια

Τροχαίο: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο